بیشتر زنان و مردان در برههای از زندگی مشترک خود دچار اختلالات روابط جنسی شدهاند و این مورد را میتوان به عنوان مشکلی در بین زوجها دانست. البته گاهی زن یا مرد از مشکل خود آگاه هستند و در پی درمان آن برمیآیند، اما گاهی بر اثر بیاطلاعی، از درمان دوری کرده و سبب میشوند تا مشکل افزایش یافته و به سردی روابط عاطفی منجر شود که این امر خود میتواند مقدمهای بر شروع مشاجرات و یا تن دادن به طلاق و جدایی باشد. درحالیکه با درمان اختلال جنسیتی و با مراجعه به دکتر اعصاب و روان خوب میتوان این مشکلات را که اغلب ریشه در مسائل روحی و روانی دارند، برطرف نمود.
اختلالات زناشویی به چه مشکلاتی گفته میشود؟
این دسته از اختلالات، مابین زن و شوهر پدید میآید و بسیاری از زوجین، بخصوص خانمها از حرف زدن دربارۀ آن امتناع میکنند؛ زیرا با توجه به عقاید و افکاری که بر جامعۀ ما حکمفرما است، صحبت کردن از چنین مشکلاتی میتواند برای زوجین، بخصوص بانوان، ناپسند باشد؛ بنابراین بسیاری از زوجین تا زندگیشان دچار اختلال و مشکلات عدیده نشود، از درمان کردن آن و رفتن پیش مشاور، پزشک متخصص اورولوژی و یا دکتر اعصاب و روان امتناع میکنند؛ درحالیکه رفع اختلالات روابط جنسی میتواند یک زندگی شاد و پر از مهر را برای زوجین به وجود آورد.
ازجمله مشکلاتی که اختلالات روابط جنسی آن را به وجود خواهد آورد، میتوان به سردی در برقراری ارتباطات جنسی بین طرفین، بیرغبتی به ادامۀ زندگی مشترک، بحث و مشاجرههای لفظی و همچنین تنش و اضطراب و بیاحترامی بین زوجین اشاره کرد که همهوهمه نشانگر وجود اختلالات روابط جنسی بین آنها است.
معرفی انواع اختلال جنسیتی
اختلالات روابط جنسی عموما به 4 دستۀ کلی تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت:
1. اختلال میل جنسی:
هنگامی که یکی از زوجین نیازی به برقراری رابطۀ زناشویی نداشته باشد و نسبت به برقراری رابطۀ جنسی بیرغبت باشد. در علم روانشناسی DSM-5 اختلالات میل جنسی در دو بخش مستقل طبقهبندی میشوند:
- اختلال انگیختگی یا میل جنسی در زنان
- اختلال کاهش میل جنسی در مردان
چنانچه هر یک از این دو مشکل وجود داشته باشد، منجر به عدم میل به ایجاد رابطۀ صمیمانه با شریک جنسی خواهد شد. پزشکان علل کاهش میل جنسی را در نبود افکار و فانتزیهای جنسی، نداشتن رضایت جنسی و عدم علاقه به رفتارهای تحریک آمیز بیرونی و درونی برمیشمارند، اما چنانچه یکی از طرفین میل جنسی داشته باشد و این اختلال تنها از سوی دیگری باشد، پس از گذشت 6 ماه از شروع این بیمیلی، قابل شناخت خواهد بود؛ بهطوریکه بروز تنشهای عصبی بین آن دو این موضوع را نشان خواهد داد.
2. اختلال برانگیختگی:
از دیگر اختلالات روابط جنسی میتوان به اختلال نعوظ و عدم توانایی جسمی در رسیدن به نعوظ اشاره کرد. اختلال برانگیختگی جنسی و یا Sexual arousal disorder، در زنان زمانی رخ میدهد که بدن آنها نتواند به تحریک جنسی پاسخ دهد. شاید در گذشته این موضوع جزو اختلالات جنسی در نظر گرفته نمیشد، اما امروزه بهعنوان یکی از زیرمجموعههای اختلالات روابط جنسی به شمار میآید که نیاز به درمان دارد.
ازجمله مشکلاتی که در این شرایط پیش میآید، میتوان به درد در حین مقاربت، نرسیدن به ارگاسم و عدم تمایل جنسی اشاره کرد. درواقع میتوان گفت حدود 40 درصد از زنان نوعی از اختلالات جنسی را تجربه میکنند. این دسته از اختلالات روابط جنسی قابل درمان است؛ به شرط آنکه فرد با مراجعه به بهترین دکتر اعصاب و روان، مراحل درمانی خود را طی نماید.
3. اختلال در رسیدن به ارگاسم:
تاخیر یا عدم رسیدن به ارگاسم، یکی دیگر از اختلالات روابط جنسی به شمار میآید که این موضوع نیز میتواند بین زوجین ایجاد مشکل و تنش نماید؛ بنابراین با مراجعه به متخصص اورولوژی خوب و یا دکتر اعصاب و روان خبره میتوان این مشکل را برطرف نمود.
4. اختلالات درد در طول رابطه جنسی:
این نوع اختلال به دو دسته تقسیم شده و بیشتر در زنان شنیده میشود، اما این موضوع نیز در مردان نیز دیده میشود؛ بهعنوانمثال، واژینیسم نوعی اختلال زنانه به شمار میآید که در طی آن، انقباضات غیرارادی عضلانی در هنگام تلاش برای وارد کردن آلت تناسلی به واژن زن رخ میدهد. چنانچه عمل مقاربت با چنین انقباضاتی صورت گیرد؛ زن در طی رابطه درد بسیاری را تحمل خواهد کرد که همین موضوع میتواند سبب کاهش میل جنسی در زوجین، بخصوص در مردان شود.
علائم و نشانههای اختلال جنسیتی مردان
نوعی از اختلالات روابط جنسی نیز وجود دارد که در مردان دیده میشود و از بین آنها میتوان به ناتوانی در رسیدن و حفظ وضعیت نعوظ برای برقراری رابطه جنسی، فقدان یا تاخیر در انزال به دلیل فقدان تحریک جنسی، ناتوانی در کنترل زمان انزال یا زودانزالی اشاره کرد.
علائم و نشانههای اختلال جنسیتی زنان
هنگامی که زنان نمیتوانند به ارگاسم برسند و یا واژن آنها پیش از برقراری رابطۀ جنسی و در حین آن خشک است؛ همچنین گاهی اوقات زنان نمیتوانند ناتوانی عضلات واژن را برای شروع دخول آرام نمایند.
چه عواملی باعث بروز مشکلات جنسیتی میشود؟
لازم است بدانید اختلال جنسی به حالتی گفته میشود که شما قبلا دچار مشکل و یا حادثهای شدهاید که دیگر مایل و راضی به برقراری رابطۀ جنسی نیستید و یا چنانچه این ارتباط برقرار شد، شما لذتی از آن نمیبرید. این امر ممکن است ریشه در کودکی و نوجوانی شما داشته باشد و یا پس از اولین رابطۀ زناشویی دچار آن شوید؛ زیرا انتظاری که از برقراری ارتباط با همسر خود داشتهاید، برآورده نشده است. اختلالات روابط جنسی نمونههای متنوعی دارد و تنها به نعوظ یا عدم داشتن میل جنسی محدود نمیشود.
در ادامه ما به عللی که میتواند سبب بروز اختلال جنسی شود اشاره خواهیم کرد:
- داشتن سن بالای 65 سال در مردان
- سابقۀ تجاوز در دوران کودکی
- استفاده از داروهای ضد افسردگی
- عدم تعادل هورمونی
- استعمال مواد مخدر
- افسردگی، اضطراب یا دیگر مشکلات فیزیولوژیکی
- بروز اتفاقات استرسزا در طول زندگی
- ابتلا به برخی از بیماریها مانند دیابت، فشارخون بالا، آرتروز، آپنه خواب و …
- عفونتهای واژن
- آسیبدیدگی فیزیکی مانند شکستن لگن
تمامی مواردی که در بالا اشاره کردیم، میتواند علائمی برای بروز اختلالات روابط جنسی در زنان و مردان شود.
برای درمان اختلالات جنسی چه باید کرد؟
در علم روانشناسی و پزشکی حتما راه حلی برای درمان بسیاری از اختلالات و بیماریها وجود دارد. در مورد اختلالات جنسی نیز همین امر صادق است؛ زیرا باید ابتدا ریشهیابی کرد و از علت به وجود آمدن آن اطلاع کسب کرد؛ زیرا هرچه شما اطلاعات بیشتری داشته باشید، درمان برای شما سادهتر است. اگر شما جزو افرادی هستید که یکی از این اختلالات در او وجود دارد، بهتر است با حوصله، تمام اقدامات لازم را انجام دهید تا به درمان و نتیجۀ دلخواه دست یابید.
برای درمان اختلالات جنسی میتوان از دارو درمانی، مراجعه به سکس تراپیست یا سکس درمانگر، رفتار درمانی، مشاور و آموزنده مهارتهای ارتباطی، کمک گرفتن از روانشناس و یا مراجعه به بهترین دکتر اعصاب و روان و شروع به دارو درمانی اشاره کرد.