با اقدامات احتیاطی مناسب، اکثر خانمها میتوانند با خیال راحت در دوران بارداری خود سفر کنند. هر کجا که میروید، در صورت نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری، از امکانات مراقبتهای بهداشتی در مقصدتان مطلع باشید. همچنین ایده خوبی است که سوابق پزشکی خود را همراه داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید اطلاعات مربوطه را به پزشکان مقصد سفرتان ارائه دهید. فراموش نکنید که قرار نیست تمام ۹ ماه را در خانه حبس باشید. میتوانید با کمی احتیاط، زندگی عادی خود را حفظ کنید. سوالی که بسیار مطرح است این است که آیا مسافرت در سه ماه اول بارداری خطرناک است؟ در این مطلب قصد داریم به تفصیل به این موضوع بپردازیم. پیش از خرید بلیط هواپیما یا هر اقدام دیگری، در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره سفر در بارداری بخوانیم.
چه زمانی در بارداری برای سفر توصیه میشود؟
برخی از زنان به دلیل تهوع و استفراغ و احساس خستگی بسیار در این مراحل اولیه ترجیح میدهند در ۱۲ هفته اول بارداری به مسافرت نروند. خطر سقط جنین نیز در ۳ ماه اول بیشتر است، چه در سفر باشید و چه نباشید. از طرفی سفر در ماههای آخر بارداری می تواند خسته کننده و ناراحت کننده باشد. بنابراین، بسیاری از زنان بهترین زمان برای سفر یا تعطیلات را در اواسط بارداری، بین ۴ تا ۶ ماهگی میدانند.
پیش از سفر از نحوه مراقبتهای بهداشتی در مقصد مطلع باشید
مطمئن شوید که بیمه مسافرتی شما را برای هر گونه احتمالی پوشش میدهد. مانند مراقبتهای پزشکی مربوط به بارداری در حین زایمان، زایمان زودرس و هزینه تغییر تاریخ سفر برگشت شما در صورت زایمان. اگر قصد سفر با سفر مارکت را دارید، حتما باید این موضوع را با تورلیدر خود در میان بگذارید.
درباره سفر هوایی در بارداری بیشتر بدانیم
پرواز برای شما یا کودکتان مضر نیست. اما قبل از پرواز در مورد مسائل بهداشتی یا عوارض بارداری با ماما یا پزشک خود صحبت کنید. شانس زایمان به طور طبیعی بعد از ۳۷ هفتگی بیشتر است (اگر دوقلو دارید حدودا ۳۲ هفته) و برخی از خطوط هوایی به شما اجازه نمیدهند تا پایان بارداری خود پرواز کنید. برای اطلاع از سیاست آنها در این مورد با خطوط هوایی تماس بگیرید. بعد از هفته ۲۸ بارداری، شرکت هواپیمایی ممکن است نامهای از پزشک یا ماما بخواهد که تاریخ زایمان شما را تایید کند و این که شما در معرض خطر نباشید.
سفرهای طولانی مدت (بیش از ۴ ساعت) خطر کوچکی برای لخته شدن خون (ترومبوز ورید عمقی (DVT)) دارند. اگر با هواپیما سفر میکنید، مقدار زیادی آب بنوشید و به طور منظم حرکت کنید؛ هر ۳۰ دقیقه یا بیشتر. همچنین میتوانید از داروخانه یک جفت جوراب ساق بلند فشاری یا ساپورت بخرید که به کاهش تورم پا کمک میکند. به طور کلی، سفر هوایی تجاری قبل از هفته ۳۶ بارداری در صورت داشتن بارداری سالم، ایمن تلقی میشود. با این حال، اگر باردار هستید، قبل از پرواز با پزشک خود مشورت کنید.
اگر عوارض بارداری را تجربه میکنید که ممکن است با سفر هوایی بدتر شود یا نیاز به مراقبتهای اورژانسی داشته باشید، ممکن است پزشک شما نسبت به سفر هوایی هشدار دهد. مدت زمان پرواز نیز باید در نظر گرفته شود. اگر پزشک شما سفر هوایی را تایید میکند و برنامههای شما انعطاف پذیر است، بهترین زمان برای پرواز ممکن است در سه ماهه دوم بارداری باشد. این زمانی است که خطرات اورژانسهای رایج بارداری کمترین میزان را دارند. به هنگام پرواز، باید نکات زیادی را رعایت کنید. برخی از این نکات به شرح زیر هستند:
- در طول سفر کمربند را زیر شکم خود ببندید.
- گردش خون را افزایش دهید. گاهی در راهرو پیاده روی کنید. اگر باید نشسته بمانید، مچ پاهای خود را به صورت دورهای خم کرده و دراز کنید. همچنین از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید. استفاده از جورابهای فشرده ممکن است کمک کننده باشد.
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید. رطوبت کم در کابین میتواند منجر به کم آبی شود.
- یک برنامه اضطراری تهیه کنید. در نظر بگیرید که در صورت لزوم چگونه در طول سفر خود مراقبتهای زایمان را دریافت خواهید کرد.
قرار گرفتن در معرض تشعشعات مرتبط با سفر هوایی در ارتفاعات برای بیشتر کسانی که در دوران بارداری پرواز میکنند مشکل ساز نیست. با این حال، خلبانان، مهمانداران و سایر پروازهای مکرر ممکن است در معرض سطحی از تشعشعات کیهانی قرار بگیرند که ابهاماتی را برای دوران بارداری ایجاد میکند. اگر در طول بارداری مجبورید مکرراً پرواز کنید، آن را با پزشک خود در میان بگذارید. همچنین توصیه میشود برای این بازه کوتاه، بلیط لحظه آخری خریداری نکنید. چرا که زمان زیادی برای آمادگی و هماهنگی لازم دارید که نباید از آن چشمپوشی شود.
نحوه سفر با ماشین در بارداری
اگر باردار هستید بهتر است از سفرهای طولانی با ماشین خودداری کنید. با این حال، اگر نمیتوان از آن اجتناب کرد، مطمئن شوید که به طور منظم توقف میکنید و از ماشین پیاده میشوید تا حرکت کنید. همچنین میتوانید برخی تمرینات را در ماشین (زمانی که رانندگی نمیکنید) انجام دهید. مانند خم کردن و چرخاندن پاها و تکان دادن انگشتان پا. این کار باعث میشود خون در پاهای شما جریان داشته باشد و هرگونه سفتی و ناراحتی را کاهش دهد. پوشیدن جورابهای فشرده در سفرهای طولانی با ماشین (بیش از ۴ ساعت) همچنین میتواند جریان خون را در پاهای شما افزایش دهد و از لخته شدن خون جلوگیری کند.
خستگی و سرگیجه در دوران بارداری شایع است، بنابراین در سفرهای ماشینی نوشیدن منظم آب و خوردن غذاهای طبیعی و انرژیزا مانند میوه و آجیل ضروری است. هوا را در ماشین در گردش نگه دارید. تصادفات جادهای از شایعترین علل آسیب در زنان باردار است. اگر مجبور به انجام یک سفر طولانی هستید، به تنهایی سفر نکنید. همچنین میتوانید رانندگی را با همراه خود اشتراکی انجام دهید. اگر با تور سفر میکنید که وسیله نقلیه آن اتوبوس است، تمام این موارد همچنان در مورد شما صدق میکند.
سفر دریایی در بارداری چگونه است؟
شرکتهای کشتیرانی محدودیتهای خاص خود را دارند و ممکن است از حمل زنان باردار به شدت خودداری کنند (اغلب بیش از ۳۲ هفته در گذرگاههای استاندارد و ۲۸ هفته در گذرگاههای پرسرعت). قبل از رزرو، خط مشی شرکت کشتیرانی را بررسی کنید. برای سفرهای طولانیتر با قایق، مانند سفرهای دریایی، از وجود امکانات داخل کشتی برای رسیدگی به بارداری و خدمات پزشکی در بندرگاهها مطلع شوید.
آشنایی با واکسنها و داروهای مسافرتی در دوران بارداری
اکثر واکسنهایی که از باکتریها یا ویروسهای زنده استفاده میکنند در دوران بارداری توصیه نمیشوند، زیرا این نگرانی وجود دارد که ممکن است به جنین در رحم آسیب برساند. با این حال، اگر خطر عفونت بیشتر از خطر واکسیناسیون زنده باشد، ممکن است برخی از واکسنهای مسافرتی زنده در دوران بارداری در نظر گرفته شوند. از پزشک عمومی یا ماما در مورد واکسیناسیون خاص مسافرتی راهنمایی بخواهید. استفاده از واکسنهای غیر زنده (غیرفعال) در بارداری بیخطر است.
در مورد داروهای خاص هر منطقه میتوان گفت مصرف برخی از قرصهای ضد مالاریا در دوران بارداری بیخطر نیستند. بنابراین از پزشک خود برای مشاوره بخواهید. همچنین ویروس این بیماری عمدتاً توسط پشههایی که در برخی از نقاط جهان یافت میشوند پخش میشود. برای اکثر افراد خفیف است و مضر نیست. اما در صورت بارداری میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
اگر باردار هستید، سفر به نقاطی از جهان که ویروس مالاریا در آن وجود دارد، مانند مناطق زیر توصیه نمیشود:
- آمریکای جنوبی و مرکزی
- کارائیب
- جزایر اقیانوس آرام
- آفریقا
- برخی کشورهای آسیا
غذا و نوشیدنیهای محلی مجاز در سفر به هنگام بارداری
مراقب غذای خود در سفر باشید تا از شرایط ناشی از غذا و آب، مانند ناراحتیهای معده اجتناب کنید. برخی از داروها برای درمان ناراحتیهای معده در دوران بارداری مناسب نیستند. همیشه بررسی کنید که آیا آب لوله کشی مقصد شما برای نوشیدن بی خطر است یا خیر. اگر شک دارید، آب بطری بنوشید. تلاش کنید در سفر، پیش از خوردن غذاهای محلی، از مواد اولیه آنها مطلع شوید. اینگونه میتوانید مطمئن باشید که غذاها از منعیات خوراکی شما نیستند.
سخن آخر
در این مطلب تلاش کردیم علاوه بر پاسخ به امکان سفر در سه ماه اول بارداری، به بررسی کلی سفر در بارداری بپردازیم. دیدیم که در سه ماهه اول امکان بارداری وجود دارد. چرا که خطر از دست دادن کودک در این دوره چه در سفر و چه در خانه وجود دارد. اما بسیاری از مردم به دلیل حالت تهوع در این دوره به سفر نمیروند. پس از گذشت این بازه، سفر تا قبل از ۳۷ هفتگی هیچ مشکلی ندارد و بعد از آن نیز با اجازه پزشک ممکن است.