انسولین هورمونی در بدن است که قند خون را تنظیم میکند. زمانی که انسولین به حد کافی در بدن تولید نشود یا گیرنده های مربوط به آن نتوانند به درستی به آن پاسخ بدهند، دیابت رخ می دهد. دیابت در بلند مدت سبب آسیب به اعضای بدن می شود و به همین واسطه بیماری خطرناکی به حساب می آید. دیابت انواع مختلفی دارد و بر اثر عوامل متعددی در بدن ایجاد میشود. به طور کلی برای تشخیص، کنترل و درمان دیابت نیاز است تا به یک دکتر غدد مراجعه کنید.
بررسی انواع دیابت
دیابت به دو دسته کلی نوع ۱ و نوع ۲ تقسیم بندی می شود. دیابت نوع ۱ بیماری خود ایمنی است که سبب از بین رفتن سلول های تولید کننده انسولین در بدن میشود. به همین واسطه انسولین کافی در بدن تولید نمی شود و افراد مبتلا احتیاج دارند تا انسولین را در بازه های زمانی مشخص به صورت خارجی به بدن خود تزریق کنند. به دلیل عدم ترشح انسولین کافی، قند خون افزایش پیدا میکند و به چشم ها، اعصاب بدن، کلیه و دیگر اندام های ضروری بدن آسیب وارد می کند. دیابت نوع یک نسبت به نوع دو کمتر در افراد مشاهده می شود و معمولا زمینه ارثی دارد.
اما در دیابت نوع ۲ گیرنده های انسولین نمیتوانند به درستی به هورمون انسولین کافی تولید شده در بدن پاسخ دهند و به همین واسطه قند خون افزایش پیدا میکند. دیابت نوع دو به طور مستقیم با سبک زندگی و رژیم غذایی افراد ارتباط دارد و در دراز مدت به وجود می آید. افرادی که دچار چاقی مفرط و کم تحرکی هستند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع دو قرار می گیرند.
البته باید بدانید که دیابت بارداری و دیابت بی مزه نیز از انواع دیگر این بیماری هستند که در شرایط مشخصی و به صورت غیر رایج ایجاد می شوند.
علائم دیابت نوع 1 چیست؟
علامت اصلی دیابت نوع ۱ گرسنگی و تشنگی شدید است. همچنین افراد مبتلا به این دیابت دچار تکرر ادرار در طی روز نیز می شوند. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند ممکن است طی چند ماه با کاهش وزن ناگهانی مواجه شوند. به علاوه خستگی مفرد نیز از دیگر علائم دیابت نوع ۱ به حساب می آید. به عنوان دیگر علائم توانیم به تغییر خلق و خو و تاری دید هم اشاره کنیم.
علائم دیابت نوع 2 چیست؟
علائم دیابت نوع دو با نوع یک تفاوت زیادی ندارد. افراد مبتلا به دیابت نوع دو، دچار گرسنگی شدید میشوند و با افزایش تشنگی در طی روز مواجه خواهند شد. همچنین تکرر ادرار نیز از دیگر علائم دیابت نوع ۲ به حساب می آید. دیگر علائم نیز خستگی، بی حالی و تاری هستند.
چه عواملی باعث بروز دیابت می شوند؟
همانطور که گفتیم دیابت نوع یک بیشتر زمینه ارثی دارد و به صورت ناخواسته تحت یک بیماری خود ایمنی بروز داده میشود. اما دیابت نوع ۲ با رژیم غذایی و سبک زندگی فرد رابطه مستقیم دارد. رژیم غذایی نامناسب و مصرف بیش از حد قندی جات سبب سرعت بخشیدن به بروز دیابت نوع دو در افراد میشود. همچنین افرادی که بیشتر روز در منزل هستند و کم تحرکی دارند نیز در معرض ابتلا به دیابت قرار می گیرند. البته به طور کلی سابقه دیابت در بستگان درجه یک میتواند بر بروز این بیماری تاثیرگذار باشد. همانطور که در بخش قبل گفتیم چاقی مفرط و اضافه وزن بالا هم خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد. به عنوان دیگر عوامل تاثیرگذار بر بروز این بیماری می توانیم به چربی خون بالا، سابقه بیماریهای قلبی عروقی و فشار خون بالا نیز اشاره کنیم.
اگر طی چند روز دو یا چند تا از علائم ذکر شده را مشاهده کردید، بهتر است از یک پزشک متخصص غدد مشاوره بگیرید. در این مطلب می توانید مزایای مشاوره آنلاین پزشکی را مطالعه کنید.
راه های درمان و کنترل دیابت
همانطور که گفتیم دیابت نوع یک به انسولین وابسته است و در صورت بروز بیماری، باید زیر نظر پزشک متخصص به صورت روزانه انسولین تزریق کند. اما دیابت نوع دو نیاز به مراقبت و کنترل دارد که با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی امکان پذیر است و میتوان جلوی پیشرفت آن را گرفت. داشتن فعالیت ورزشی روزانه بسیار بر بهبود دیابت نوع دو تاثیرگذار است. همچنین مصرف کمتر قندی جات و نشاسته میتواند سبب جلوگیری از پیشرفت ناگهانی این بیماری در بدن شما شود. داشتن خواب کافی و عدم استعمال دخانیات هم حائز اهمیت است. افرادی که دچار دیابت نوع ۲ هستند باید از وارد شدن استرس و اضطراب بیش از حد به خود جلوگیری کنند. فراموش نکنید برای نظارت بر روند بیماری خود، باید بر اساس نظر پزشک متخصص در بازه های زمانی مشخص آزمایش دهید.
چه زمانی باید به دکتر غدد مراجعه کرد؟
در صورتی که در خانواده و بستگان درجه یک شما فرد یا افرادی مبتلا به دیابت نوع یک یا دو هستند، باید بدانید که ممکن است در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار بگیرید. همچنین در صورت مشاهده علائم ذکر شده طی چند روز بهتر است در اولین فرصت به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید و بعد از ارائه آزمایش پزشکی خود به پزشک، روند کنترل و درمان بیماری خود را شروع کنید. به تعویق انداختن روند درمانی دیابت و عدم کنترل آن می تواند سبب پیشرفت سریع بیماری در بدن و در نتیجه وارد شدن آسیب های جبران ناپذیر به شما شود. در صورتی که به واسطه مشغله کاری یا موارد دیگر امکان و فرصت مراجعه حضوری به پزشک متخصص را ندارید، می توانید از مشاوره پزشکی آنلاین استفاده کنید. به این ترتیب هم وقت کمتری از شما گرفته خواهد شد و هم میتوانید مطابق با برنامه روزانه خود، زمان مناسبی را برای ویزیت آنلاین پزشک متخصص اختصاص دهید.