تخمدانها و رحم از مهمترین بخشهای بدن زنان هستند که نقشی کلیدی در بارداری و تولیدمثل دارند؛ اما سلامت رحم و تخمدانها صرفاً برای فرزندآوری ضروری نیست، بلکه روی سلامت عمومی خانمها نیز اثر میگذارد. برخی بیماریهای شایع رحم و تخمدان در زنان که اغلب در سنین باروری رخ میدهند، ممکن است مشکلاتی جدی برای بانوان به وجود آورد که از جمله آنها میتوان به اختلالات هورمونی و عوارض ناشی از آن، بروز نازایی و ناباروری، خونریزیهای مداوم و بیدلیل، اختلال در عملکرد سایر ارگانهای بدن و… اشاره کرد. بعضی از بیماریهای رحم و تخمدان قابل پیشگیری یا تشخیص بهموقع است و برای بسیاری از آنها نیز درمانهای مؤثری وجود دارد. بااینحال به علت عوارض جدی و قابل ملاحظهای که بیماریهای زنان میتواند داشته باشد، میبایست به علائم احتمالی این بیماریها توجه کرد و برای درمان فوری اقدام نمود.
منظور از بیماریهای زنان چیست؟
اگرچه بسیاری از بیماریها وابسته به جنسیت نیست و در زنان و مردان با نسبت تقریباً یکسانی رخ میدهد، اما گروهی از بیماریها بهطور ویژه فقط در زنان یا مردان مشاهده میشود که این امر ناشی از تفاوتهای فیزیولوژیک بدن زن و مرد است. منظور از بیماریهای زنان آن دسته از ناراحتیها، اختلالات و مشکلاتی است که صرفاً در خانمها رخ میدهد و اغلب مربوط به مشکلات رحم، مشکلات تخمدانها، اختلالات لولههای رحمی یا لولههای فالوپ، ناهنجاریهای مربوط به واژن و دهانه رحم، بیماریهای پستانها و… میباشد. برخی از این ناهنجاریها عبارتاند از:
- مشکلات دستگاه تناسلی
- سرطان پستان
- تنبلی تخمدان
- کیست تخمدان
- فیبروم رحم
- چسبندگی رحم
- پولیپ آندومتری
- یائسگی زودرس
- آندومتریوز
- عفونت واژن
- انسداد لولههای فالوپ
مشکلات دستگاه تناسلی
دستگاه تناسلی زنان ممکن است دچار بیماریهای گوناگونی شود که اغلب شامل عفونتهای ادراری، التهاب لگن (PID)، تبخال و زگیل تناسلی و… میباشد. بیماریهای تناسلی زنان را میتوان با علائم و نشانههایی همچون ترشحات غیرطبیعی، درد ناحیه تناسلی، مشکلات پوستی در ناحیه تناسلی و… شناسایی کرد.
سرطان پستان
سرطان سینه یا سرطان پستان که گاهی در مردان هم رخ میدهد، از شایعترین بیماریهای زنان است که علائم آن شامل تغییرات پوستی، تغییر فرم و شکل سینهها، ورم کردن غدد لنفاوی، فرو رفتن نوک سینه به داخل و… میباشد.
تنبلی تخمدان
یکی دیگر از بیماریهای شایع در زنان، تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک است که عوارض و پیامدهایی نظیر برهم خوردن تعادل هورمونی، توقف تخمکگذاری و وقوع مشکلات باروری را به دنبال دارد. در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان یا سندرم PCOS، گردنبندی از فولیکولها یا کیستهای ریز در اطراف تخمدان دیده میشود و به همین دلیل هم این عارضه به نام تخمدان پلیکیستیک معروف شده است.
تنبلی تخمدان با علائمی همچون اختلال در عادت ماهانه و بینظمی قاعدگی شناخته میشود و احتمال وقوع آن در گروههای سنی مختلف وجود دارد. برای اطلاعات بیشتر درباره تنبلی تخمدان میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
https://raadinahealth.com/fa/blog/polycystic-ovary-syndrome-pcos
کیست تخمدان
کیست تخمدان یکی دیگر از بیماریهای شایع زنان است که بر حسب محل تشکیل کیست، بزرگی و اندازه، محتویات کیست و… دارای انواع مختلفی میباشد. کیستهای خوشخیم و بدخیم تخمدان با علائم متفاوتی شکل میگیرند که بهطور کلی عبارتاند از: درد شدید حین قاعدگی، بینظم شدن عادت ماهانه، درد زیر شکم، خونریزی شدید و غیرعادی و… .
فیبروم رحم
فیبرومها تودههای کوچکی درون رحم هستند که با منشأ ارثی و ژنتیکی شکل میگیرند. فیبروم رحم در اثر تغییر در بافت عضلانی رحم به وجود میآید و معمولاً به راحتی حین سونوگرافی مشاهده میشود. تخلیه و درمان فیبروم رحمی با جراحی امکانپذیر است، اما این روش برای دختران جوان و خانمهای علاقهمند به فرزندآوری به دلیل آسیبهای احتمالی به بافت رحم توصیه نمیشود. برخی فیبرومها _با ابعاد زیر ۷ سانتیمتر_ را میتوان تنها تحت نظر گرفت یا آنها را با تزریق داروهای هورمونی از بین برد؛ اما در فیبرومهای بزرگ و خطرناک، عمل جراحی تنها راه درمان میباشد.
چسبندگی رحم
لایه نازکی روی رحم، لولههای فالوپ، رودهها و کف لگن را پوشانده که مانع از چسبیدن این اندامها به یکدیگر میشود و آنها را به راحتی در کنار هم نگه میدارد. هر عاملی که این لایه نرم سلولی به نام سروز را دچار آسیبدیدگی کند، موجب ایجاد اتصالی غیرطبیعی بین اندامها میگردد که به چسبندگی رحمی معروف است. علائم چسبندگی رحم برحسب محل وقوع آن متفاوت میباشد اما از اصلیترین نشانههای آن باید به درد شکمی بدون علت اشاره کرد.
یائسگی زودرس
یکی از بیماریهای زنان که در اثر تمام شدن ذخیره تخمدان در سنین جوانی رخ میدهد، پیری زودهنگام تخمدان یا یائسگی زودرس است. با وقوع یائسگی زودهنگام (Premature Menopause)، فرد علائم یائسگی را در سن پایینی _معمولاً قبل از ۴۰ سالگی_ مشاهده میکند و بدین ترتیب قدرت باروری خود را کمکم از دست میدهد. قاعدگی نامنظم، ناباروری با وجود تلاش مکرر برای بارداری، تغییرات خلقوخو و… از علائم پیری زودرس تخمدانها میباشد. تقریباً ۱ تا ۴ درصد جمعیت زنان دچار یائسگی زودرس شده و درنتیجه، به نازایی مبتلا میشوند.
آندومتریوز
آندومتریوز یکی دیگر از شایعترین بیماریهای رحم زنان است که گفته میشود در میان حدود ۱۰ درصد از خانمها وجود دارد. این بیماری در اثر رشد بیرویه و اشتباه بافت داخلی رحم (آندومتر) در دیگر بخشهای حفره شکمی رخ میدهد و عوارضی نظیر اختلال در لانهگزینی جنین، بروز ناباروری، دردهای شکمی و… را به دنبال میآورد.
ناهنجاری های مادرزادی رحم
حدود ۳ درصد از خانمها، با انواع مختلفی از اختلالات ارثی و ناهنجاریهای مادرزادی رحم دست و پنجه نرم میکنند که از جمله آنها میتوان به نداشتن رحم، رحم دوشاخ، رحم دوقطبی و… اشاره کرد. باید گفت که اغلب ناهنجاریهای رحمی نوزادان دختر، در هفته دهم بارداری مادر و حین تشکیل رحم رخ میدهد که گاهی ممکن است باعث سقط جنین، نیاز به سزارین، زایمان نارس و… شود.
پولیپ آندومتری
همچون فیبروم رحمی، گاهی تودههایی به نام پولیپ در بدن زنان شکل میگیرد که در اغلب موارد، بیخطر یا کمخطر است. پولیپهای کوچک و تکی اثر محسوسی بر قدرت باروری زنان ندارند، اما پولیپهای چندگانه و بزرگ میتوانند توانایی کاشت و ایمپلنت جنین را تحت تأثیر قرار دهند و باروری را با مشکل مواجه کنند.
انسداد لوله های فالوپ
مسدود شدن لولههای رحمی یا فالوپ از جمله بیماریهای شایع زنان است که بیشتر در اثر چسبندگی ناشی از بیماریهای عفونی رخ میدهد. معمولاً عفونت مقاربتی کلامیدیا عامل انسداد لولههای رحمی است، اما گاهی ممکن است بیماریهایی همچون آپاندیسیت یا التهاب روده نیز باعث این اختلال شود.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه بیماریهای رحم و تخمدان و درمان ناباروری ناشی از آن، میتوانید با کارشناسان مجموعه رادینا سلامت ارتباط برقرار کنید. جهت اطلاع از نحوه خدماتدهی رادینا سلامت به گردشگران سلامت و بهرهمندی از مشاورههای تخصصی این مجموعه، میتوانید به نشانی اینترنتی raadinahealth.com مراجعه کنید یا از طریق راههای زیر با این مجموعه در ارتباط باشید:
ایمیل: raadinaco@gmail.com
شماره تماس: 03537283090 (بخش گردشگری سلامت)
کد پستی: 8916635750