از بیماری ام اس بهعنوان گل به خودی سیستم ایمنی یاد میشود؛ زیرا در این بیماری سیستم ایمنی به اشتباه به بدن خود بیمار حمله میکند. معمولاً ام اس از طریق علائم و نتایج آزمایشها تشخیص داده میشود. نکته حائز اهمیت علت بهوجودآمدن بیماری ام اس است، زیرا تا به امروز علت قطعی برای بروز بیماری ام اس معرفی نشده است؛ بااینحال پزشکان متخصص دلایل مختلفی برای بروز MS شناسایی و معرفی کردهاند که با کنترل کردن آنها میتوانید احتمال ابتلا به ام اس را کاهش دهید.
سیستم ایمنی بدن، علیه خود بدن
اکثر محققان و متخصصین باور دارند که ام اس یک بیماری خودایمنی است؛ به این صورت که سیستم ایمنی بافتهای خود بدن را بهعنوان ویروس یا عامل خارجی شناسایی کرده و برای حفاظت از بدن به خود بدن حمله میکنند. بهطورکلی در بیماری ms، سیستم ایمنی به سلولهای مغز و نخاع حمله کرده و به غلاف میلین آسیب وارد میکنند. غلاف میلین لایهای از چربی است که از سلولهای عصبی محافظت و عملکرد آنها را بهتر میکند. آسیب وارده، بر عملکرد صحیح اعصاب تأثیر منفی میگذارد که باعث بروز بیماری ام اس و ناتوانی در ارتباط میشود.
برای برخی افراد این سؤال پیش میآید که درمان ام اس چیست؟ برای درمان ام اس از روشهای مختلفی استفاده میشود که یکی از تأثیرگذارترین آنها درمان دارویی بهحساب میآید. بیماری MS بیماری خطرناکی است و مصرف اشتباه داروها خطرات جبرانناپذیری به همراه خواهد داشت؛ با توجه به این توضیحات، داروهای ام اس حتماً باید تحتنظر پزشک متخصص مصرف شوند.
انواع داروهای مربوط به بیماری MS از طریق نمایندگی پخش دارو به داروخانههای سطح کشور توزیع میشوند.
نقش ژنتیک در ابتلا به بیماری ms را دستِکم نگیرید
برخی دانشمندان دریافتهاند اکثر ژنهای مرتبط به ام اس در نزدیکی ژنهای مرتبط با سیستم ایمنی بدن هستند؛ بااینحال توجه داشته باشید که در ژنهای موروثی هیچ شخصی، ژنی وجود ندارد که بتوان به آن اتکا کرد و گفت، به دلیل وجود آن ژن فرد بهطورقطع به ms مبتلا میشود؛ باتوجهبه این توضیحات، ژنها در ابتلا به ام اس تأثیرگذار هستند اما نمیتوان باتوجهبه وجود ژنی خاص، گفت که شخصی حتما مبتلا به ام اس میشود.
بهعنوانمثال، تحقیقات نشان میدهد که شیوع ام اس در نژادهای مختلف جامعه متفاوت است؛ بهطوریکه سفیدپوستان آن جامعه بیشتر از سیاهپوستان به ms مبتلا میشوند یا خویشاوندان درجه یک و دو بیماران ام اس بیشتر از سایرین ممکن است به ام اس مبتلا شوند. نکته جالبتوجه این است که احتمال اینکه دوقلوهای همسان هر دو به ام اس مبتلا نباشند، وجود دارد. مطالعات انجام شده روی دوقلوها نشان میدهد که احتمال ابتلا دوقلوهای تک تخمکی به ms از دوقلوهای دو تخمکی بیشتر است. نکته حائز اهمیت برای کنترل این بیماری در هر فردی استفاده از داروی ام اس زیر نظر پزشک است.
بیماریهای عفونی، عاملی مخرب برای سلولهای عصبی
محققان بر این باورند که بیماریهای عفونی ممکن است سیستم ایمنی بدن را به سمت حمله به سلولهای عصبی هدایت کنند. آنها گمان میکنند که سیستم ایمنی بدن، ویروس یا باکتری را به شکل یک سلول عصبی شناسایی میکند. سیستم ایمنی برای مبارزه با این ویروس سلول تخصصی تولید میکند؛ سلول ایمنی پس از پایان بیماری همچنان در بدن باقی میماند و با مشاهده سلولهای عصبی شبیه به ویروس، دچار سردرگرمی شده و به آنحمله میکند.
برخی افراد میپرسند که آیا بیماری ام اس کشنده است؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم اگر نسبت به این بیماری بیتوجه باشید و برای درمان و کنترل آن اقدام نکنید، ممکن است این بیماری تشدید شده و در نهایت منجر به مرگ شود؛ باتوجهبه این توضیحات، حتماً این بیماری را جدی بگیرید و در صورت بروز آن بهسرعت برای درمان ام اس اقدام کنید. برخی از پزشکان قرص جیوماید 14 را برای درمان و کنترل بیماری ام اس تجویز میکنند که حتماً باید با تجویز مستقیم و تحت نظر متخصص از این دارو استفاده شود.
سبک زندگی نامناسب، احتمال بروز ms را افزایش میدهد
سبک زندگی نامناسب از عوامل مؤثر بر بیماری ام اس بهحساب میآیند. رژیم غذای مملو از نمک و چربی، چاقی و استعمال دخانیات زمینه مساعدی برای بروز انواع بیماریها ایجاد میکنند که بیماری ms نیز از این قاعده مستثنی نیست. چنانچه در بستگان درجه یک و دو خود افراد مبتلا به ام اس دارید، لازم است بیش از هرکس دیگری به سبک زندگیتان توجه کنید؛ زیرا شما از نظر ژنتیکی بیشتر از سایر افراد مستعد ابتلا به ام اس هستید.
کمبود ویتامین D یکی از دلایل بوجود آمدن بیماری ام اس
اگر مستعد ابتلا به بیماری ام اس هستید و در اقوام و نزدیکانتان افرادی با این بیماری وجود دارند، حتماً سطح ویتامین D بدنتان را بالا نگه دارید. شواهد نشان میدهد ویتامین دی نقش مهمی در بیماری ام اس ایفا میکند و کمبود این ویتامین بهعنوان زنگ خطری برای افراد مبتلا به ام اس است. دریافت ویتامین دی طبیعی از طریق نور خورشید یکی از بهترین روشها برای کنترل سطح ویتامین D بدن است؛ توجه داشته باشید زمان قرارگرفتن در برابر نور خورشید خیلی زیاد نشود که دچار آفتابسوختگی شوید.
موقعیت جغرافیایی و اثر آن بر بیماری Multiple Sclerosis
موقعیت جغرافیایی نیز میتواند بر بروز ام اس تأثیرگذار باشد؛ زیرا افرادی که از خط استوا فاصله دارند بیشتر به این بیماری دچار میشوند. دانشمندانی که در گروههای بزرگی از مردم الگوهای بیماری را مطالعه میکنند، در حال بررسی تأثیر موقعیت جغرافیایی بر بیماری ام اس هستند؛ آنها باتوجهبه تغییرات جغرافیایی و الگوهای مهاجرتی این بیماری را بررسی میکنند.
در این مطلب علت بهوجودآمدن بیماری ام اس را بررسی کردیم؛ بااینحال توجه داشته باشید که هیچ یک از این دلایل را نمیتوان بهعنوان علت قطعی بیماری ms معرفی کرد و این موارد فقط احتمال بروز ام اس را افزایش میدهند؛ باتوجهبه علتهای ابتلا به ام اس که در این مطلب به معرفی آنها پرداختیم، پیشنهاد میکنیم اگر در اقوام درجه یک و دوستان شخصی مبتلا به Multiple Sclerosis وجود دارد، حتماً برای معاینه و آزمایشهای لازم به پزشک متخصص مراجعه کنید.