تعجب نکنید !! در واقع دو نوع چسب های قطره ای وجود دارد. یکی برای چسباندن اجسام است و باید در جعبه ابزار شما نگهداری شود. یکی برای مصارف پزشکی فرموله شده است و که باید در جعبه کمک های اولیه نگهداری شود.
در ساخت سوپر چسب ها ترکیبی از سیانواکریلات استفاده می شود.
چسب های سیانواکریلات اغلب به عنوان چسب های فوری نامیده می شوند زیرا نیازی به مخلوط شدن با عامل دیگری نداشته و به سرعت عمل می کنند.
فرمولهای سیانواکریلات در جنگ جهانی دوم ابتدا برای ایجاد تفنگ پلاستیکی مورد آزمایش قرار گرفتند پس از آن پزشکان نظامی شروع به استفاده از این ماده چسبنده برای بستن زخمهای میدان جنگ کردند.
جالب این که به عنوان یک اقدام اورژانسی سریع و ضد آب نسبتاً مؤثر بود، با این حال عوارض جانبی مانند آسیب به بافت اطراف زخم و تحریک بینی، گلو، ریه ها و چشم ها وجود داشت.
فرمولاسیون های مختلفی طی سال های بعد و در طول جنگ ویتنام آزمایش شد که نهایتا به ساخت چسب سیانوآکریلات پزشکی امروزی منتهی شد.
این چسب های سیانواکریلات پزشکی که به عنوان چسب مایع بخیه یا چسب بافتی نیز شناخته می شوند، برای بستن پارگی های ساده بجای شیوه های مرسوم بستن زخم (بخیه ها، منگنه ها، نوارهای چسب) استفاده می شود.
این چسب ها معمولاً به عنوان عایق برای پارگی ها و برش ها استفاده می شوند و در جراحی های لاپاروسکوپی و لاپاروتومی و زیبایی در هر دو محیط سرپایی و اتاق عمل کاربرد دارند.
مزایای چسب سیانواکریلات پزشکی نسبت سایر کالاها شامل سهولت استفاده، کاهش درد، کاهش زمان استفاده، عدم بجا ماندن جای زخم، ضد آب بودن و عدم نیاز به مراجعه بعدی برای برداشتن است.
مطالعات زیادی تاثیر چسب سانواکریلات پزشکی را با سایر راهکارهای درمانی از لحاظ بجای ماندن محل زخم و میزان تاثیردر زیبایی بررسی کرده است، شواهد نشان از تاثیرات بهینه چسب بافتی در بهبود پارگی های تروماتیک با حداقل بجاماندگی اثر زخم در کودکان و بزرگسالان دارد.
مدیریت زخم های تروماتیک و نقش چسب مایع بخیه درآن
زخم های تروماتیک که ناشی از حادثه هستند از جمله انواع پارگی ها ، یکی از شایع ترین دلایل مراجعه افراد به بخش اورژانس میباشند.
سالانه بیش از 12 میلیون بیمار به دلیل چنین جراحات سطحی برای در مان به مراکز اورژانس مراجعه می کنند و کودکان تعداد قابل توجهی از این افراد را تشکیل می دهند.
یک سوم از تمام صدمات در کودکان شامل حداقل یک پارگی است که مراقبت از زخم جزئی را به یکی از مراحل مهم درمان برای ارائه دهندگان مراقبت های کودکان تبدیل می کند.
این زخم ها که غالبا به وسیله یک ضربه مکانیکی ایجاد می شوند.این دسته آسیب های بافت نرم که ضخامت جزئی و اندازه محدود دارند به ویژه در کودکان بیشتر دیده می شوند .علت آن حساسیت بیشتر پوست اطفال و ویژگی های رفتار ی آن هاست.
مدیریت این پارگی ها شامل تمیز کردن زخم و سپس نزدیک کردن مجدد لبه های زخم تا بهبود طبیعی است. بدون بستن مناسب این زخم ها ، بیمار در خطر افزایش عفونت و تشکیل اسکار(جای زخم) بیش از حد است که منجر به یک نتیجه بد از لحاظ زیبایی می شود .
به طور سنتی، اکثر این پارگیها با استفاده از بخیه درمان میشوند که یا طی چند روز به طور خود به خود جذب میشوند و یا نیاز به ویزیت مجدد برای برداشتن دارند.
جهت بخیه زدن به یک ماده بی حس کننده موضعی برای کاهش درد ناشی از عمل نیاز است که غالبا نفوذ به زخم با بی حسی موضعی می تواند بسیار دردناک باشد.
کودکان کوچک چالشهای بیشتری را ایجاد میکنند، زیرا ممکن است برای کاهش درد، پیشگیری از صدمه عاطفی و حرکت در طول عمل به آرامبخش نیاز داشته باشند.
این امر زمان و پیچیدگی را به ویزیت بخش اورژانس اطفال می افزاید. این مشکل در کودکان بسیار کم سن، که استفاده از سوزن، بخیه یا منگنه می تواند حتی بیشتر از خود زخم ناراحت کننده باشد، صادق است.
به همین دلیل، روش ایده آل برای بستن زخم در کودکان باید بدون درد، سریع، آسان، ایمن، با عوارض کم و کمترین جای زخم باشد .
برای سالها، ترکیبات چسب مایع بخیه ساخته شده از سیانواکریلاتها برای بستن پارگیهای ساده در دسترس بوده است. این مفهوم در طول سال ها توسعه یافت و اکنون به یک کالای بسیار مؤثر در دستان پزشکان اورژانس تبدیل شده است. این ترکیبات به صورت مونومرهای مایع عرضه می شوند که به سرعت یک پیوند قوی روی زخم ایجاد می کنند.
این کار لبه های زخم را در کنار هم نگه می دارد تا زمانی که بهبودی رخ دهد.
پزشکان مجرب با مقایسه بخیه و چسب مایع بخیه تایید می کنند استفاده از چسب مایع بخیه سریعتر و آسانتر است. علاوه بر اینکه برای بیمار بدون درد هستند و یک نتیجه زیبایی عالی ارائه می دهند و با ترمیم زودهنگام و موثر زخم به بازیابی سد محافظ پوست کمک می کنند که روند بهبود را افزایش می دهند.همچنین چسب بخیه مایع جایگزینی مقرون به صرفه برای بخیه هستند .
چالش اصلی چسب مایع بخیه در درمان زخم
دمای بالای پلی مریزاسیون در این چسب بافتی موجود در بازار در حدود 80 درجه سانتی گراد است. غالبا هنگام استفاده از چسب برای بستن زخم موجب احساس سوزش در حین استفاده میشود.
این امر می تواند کارآیی چسب را تحت شعاع قراردهد به طور مثال حس سوزش موجب به حرکات ناخواسته کودکان می شود که خود موجب این خطر می شود که بخیه به خوبی اجرا نشود.
این حرارت بالا می تواند موجب حساسیت و واکنش التهابی در موضع تحت درمان شده و روند ترمیم را نیز تحت تاثیر قرار دهد. این موارد در افراد حساس مانند اطفال و سالمندان و نواحی با بافت حساس تر تاثیر بیشتری دارند.
چسب مایع بخیه دو ترکیبی راه حلی برای محافظ از بیمار در زمان درمان و پس ازآن
چسب مایع بخیه گلوبرن تیس2 (Glubran Tiss2) تنها چسب بخیه مایع سیانواکریلات است که در یک فرمول جدید است که از مخلوط کردن دو مونومر مختلف سیانواکریلات (NBCA – n-butyl 2 cyanoacrylates + OCA – 2 octyl cyanoacrylate) به دست می آید.
چسب مایع بخیه گلوبرن تیس2 به عنوان وسیله پزشکی کلاس II برای استفاده موضعی توسط اتحادیه اروپا تایید شده است و دارای نشان تاییدیه CEاست . این محصول هم اکنون توسط شرکت پارسان درمان پاد نماینده انحصاری شرکت GEM ایتالیا در ایران عرضه می گردد.
این ترکیب دو تایی قابلیت های منحصر به فردی به چسب بافتی گلوبرن تیس 2 می بخشد.
- به لطف وجود OCA دارای خاصیت ارتجاعی عالی است و در عین حال سطوح بالایی از استحکام کششی را حفظ می کند.
- دارای خواص هموستاتیک(بند آورنده خون )
- عایق سازی(خاصیت ضد آب )
- ضد میکروبی
- توانایی چسبندگی خوب در کنار عملکرد سریع
- دمای پایین پلیمرزاسیون در چسب مایع بخیه گلوبرن تیس2
پلیمریزاسیون 1-2 ثانیه پس از اعمال شروع می شود و در عرض 60 ثانیه کامل می شود.
واکنش پلیمریزاسیون دمایی در حدود 45 درجه سانتیگراد ایجاد می کند که کمتر از سایر چسب بافتی موجود در بازار است.
دمای پلیمریزاسیون پایین در مقایسه با سایر چسب بخیه مایع سیانواکریلات باعث کاهش یا حتی جلوگیری از احساس سوزش پس از استفاده می شود این خاصیت به ویژه در زمینه کودکان بسیار مفید است و موجب اثربخشی درمان، همراه با سهولت استفاده و عدم درد موضعی در طول درمان و مراقبت های پس از عمل است.
چه زمانی از چسب بافتی گلوبرن تیس2 استفاده می شود؟
- درمان پارگی ها و بریدگی های پوستی تا 7-8 سانتی متر
- در تمام ضایعات پوستی ناشی از ضربه و تروما یا برش های جراحی
- در محل قرار دادن کاتترهای مورد استفاده برای دسترسی های ورید مرکزی و محیطی به منظور کاهش جداشدن و جابه جایی کتتر ها
- محافظت از عفونت های باکتریایی با ایجاد سدی ضدمیکروبی
- ایجاد هموستاز حتی در بیماران با نقص انعقادی مادرزادی و غیر مادرزادی
- همچنین برای استفاده در اطفال
- برای عایق سازی زخم های جراحی در صورت اعمال ایمپلنت دندان، جراحی دهان و فک بالا
- روی ضایعات مخاط دهان ناشی از تروما یا بریدگی های جراحی
مطالعات نتیجه زیبایی شناختی بسیار خوبی با استفاده از چسب بافتی گلوبرن تیس 2 به جای روش های سنتی بخیه نشان داده است واستفاده از این چسب روی پوستی به دلیل میزان کم عوارض آن بسیار ایمن در نظر گرفته می شود .
احتمال عفونت کمتر و التهاب خفیف تر( درصورت وجود) و واکنش های آلرژیک نادر است. استفاده از چسب مایع بخیه گلوبرن تیس2 مدیریت زخم را در روزهای بعد آسان تر می کند و اجازه می دهد پوست را بدون وارد کردن فشار بروی زخم به آرامی تمیزکرد.
در رابطه با درمان های انجام شده بروی اطفال، والدین بیماران گزارش دادند که مدیریت زخم در خانه در طول پیگیری بسیار آسان بود. در این روش نیازی به برداشتن بخیه نیست.
به دلایل فوق، چسب بافت برای بیمارانی که در فاصله طولانی از مراکز بهداشتی زندگی می کنند یا افرادی که تحرک محدود دارند بسیار کاربردی در نظر گرفته می شود .
عدم نیاز به هزینه ویزیت های بعدی شامل دستمزد پزشک و سایرهزینه مضاعف برای والدین. چسب بافتی مقرون به صرفهتر از سایر درمانهای جایگزین به نظر میرسند، زیرا استفاده از آنها سریعتر است و به پانسمانهای خارجی بسیار ساده نیاز دارند.
تیم علمی شرکت پارسان درمان پاد شما را و به مطالعه مقالاتی بیشتر در رابطه با چسب بخیه مایع گلوبرن تیس2 دعوت می کند.
نظرات بسته است