مفصل مچ پا از سه استخوان درشت نی، نازک نی و تالوس تشکیل شده است. هنگامی که مچ پای شما دچار شکستگی می شود، ممکن است دچار یک یا چند شکستگی در نقاط مختلف شده باشید که اگر به درستی درمان نشوند، منجر به عوارض طولانی مدتی خواهند شد که بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد.
شکستگی مچ پا اغلب در اثر چرخش یا وارد شدن ضربه با نیروی زیاد به مچ پا ایجاد می شود که گاهی با آسیب دیدگی رباط ها نیز همراه است و این رباط های آسیب دیده به شدت مچ پا را تحت تاثیر قرار می دهند.
توصیه میکنم حتما بخوانید: لیست پزشکان فوق تخصص مچ پا
انواع مختلف شکستگی مچ پا چیست؟
مچ پای شما به دلیل داشتن تنوع استخوانی می تواند انواع مختلفی داشته باشد. در یک دسته بندی می توان شکستگی مچ پا را به شکستگی بدون جابجایی و همراه با جابجایی تقسیم کرد.
شکستگیهای جابجا شده زمانی اتفاق میافتند که قسمتهای شکسته استخوان از هم جدا شده یا نامرتب شوند. اما شکستگیهای بدون جابجایی زمانی اتفاق میافتند که استخوانهای شکسته شده مچ پا در تراز صحیح خود باقی بمانند. شایع ترین انواع شکستگی مچ پا، شکستگی مچ پا لترال و شکستگی مچ پا دومالئولار است.
آیا مچ پای شکسته شما نیاز به جراحی دارد؟
نوع درمان مورد نیاز برای شکستگی مچ پا بر اساس محل و شدت شکستگی متفاوت خواهد بود. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مانند پزشک، ابتدا شرح حالی از بیمار گرفته و معاینه فیزیکی انجام می دهد. سپس دستور به انجام تصویر برداری اشعه ایکس می دهد. اشعه ایکس رایج ترین روش تصویربرداری برای ارزیابی شکستگی مچ پا است که تشخیص پزشک را تایید و سایر آسیب ها را مشخص می کند. تمامی شکستگی ها در مچ پا نیاز به جراحی ندارند.
شکستگی های با شدت کم را می توان با چکمه های پیاده روی، آتل یا گچ درمان کرد.اما شکستگیهای شدیدتر مانند شکستگیهای استخوان و آرتریت مچ پا ممکن است برای بازگرداندن تراز مناسب و کاهش خطر بیثباتی مچ پا به جراحی نیاز داشته باشند.
بهبودی بعد از جراحی چگونه است؟
روند بهبودی شکستگی مچ پا که با جراحی درمان می شود به شدت شکستگی بستگی دارد. اگر سایر رباط ها یا بافت های نرم در اثر شکستگی آسیب ببینند، روند بهبودی ممکن است طولانی تر شود. احتمالاً به شما دستور داده می شود که در این مدت روی مچ پا وزن نگذارید و پای خود را بالا نگه دارید. اگر عکسبرداری با اشعه ایکس نشان دهد که استخوان پس از این دوره به خوبی بهبود یافته است، پس از آن به فیزیوتراپی میروید و ممکن است بتوانید دوباره وزن را به مچ پا اضافه کنید.
بسته به شدت آسیب شما، ممکن است چندین ماه طول بکشد تا به فعالیت های عادی روزانه بازگردید و بیشتر از آن نیز طول می کشد تا بتوانید ورزش کنید. برای درمان سریع و درست بهتر است توصیه های پزشک و فیزیوتراپیست خود را به بهترین نحو انجام دهید.
چگونه می توانم درباره شکستگی مچ پا اطلاعات بیشتری کسب کنم؟
برای کسب اطلاعات صحیح درباره شکستگی مچ پا می توانید به دکتر بابک اتوکش و سایت اینترنتی ایشان مراجعه کنید.