این روزها زیاد از بیماری کبد چرب و عوارض آن صحبت می شود. دلیل این امر رواج این بیماری در بین مردم مخصوصا قشر متوسط جامعه می باشد. متاسفانه علائم کبد چرب، گاه هیچ گاه خود را نشان نمی دهند و بعد از حاد شدن بیماری، زمانی علائم را مشاهده می کنید که گرید کبد شما افزایش یافته و درمان آن کار سختی شده است.
به همین دلیل اگر این بیماری در خانواده شما سابقه ارثی دارد و یا شما غرق در زندگی مدرن هستید (تحرک کمی دارید و غذاهای پرچرب استفاده می کنید) بهتر است، نسبت به ابتلا به این بیماری حساس شوید و لااقل سالی یک بار تست و آزمایش دهید. در صورتی که پدر و مادر سالمند شما به این بیماری مبتلا شده است و شما توانایی و یا دانش کافی نسبت به راه های درمان کبد چرب ندارید؛ پیشنهاد می کنم این کار را به پرستار سالمند در منزل بسپارید. همکاران ما در ایده آل آسایش با سال ها تجربه در مورد نگهداری از سالمندان مبتلا به کبد چرب این آمادگی را دارند که به صورت نیمه وقت و تمام وقت، به درمان بیماری عزیزان شما کمک کنند. ما در این مقاله به بررسی راه های درمان کبد چرب می پردازیم:
تغذیه سالم داشته باشید
مهم ترین کاری که برای درمان کبد چرب باید انجام داد؛ داشتن رژیم غذایی سالم است. تغذیه نقش اصلی را در ابتلا به کبد چرب بازی می کند و از این رو توصیه می شود مصرف چربی در روز را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. اگر بتوانید غذاهای سرخ کردنی را با غذاهای بخارپز جایگزین کنید، بیشترین کمک را برای درمان این بیماری به خود کرده اید. از جمله مواد غذایی که بیماری کبد چرب را درمان می کنند می توان به میوه های حاوی پتاسیم نظیر انواع مرکبات، خربزه، انجیر، برگ سبز سبزیجات، کلم بروکلی، خرما، موز، سیب و انواع توت اشاره داشت.
بهتر است به جای روغن مایع صنعتی از روغن آجیل ها، روغن گردو، روغن زیتون و روغن دانه نظیر روغن آفتابگردان استفاده کنید.
ماهی ها و گوشت های بدون چربی نیز در رژیم غذایی خود جای دهید. دقت کنید در مراحل پخت این گوشت ها از سرخ کردن آن ها پرهیز کرده و آن ها را آب پز یا بخارپز کنید.
مصرف غلات و حبوبات نیز در رژیم غذایی شما خللی ایجاد نمی کند.
مصرف امگا 3 را جدی بگیرید و اگر نمی توانید منابع غذایی حاوی آن را تهیه کنید با مشورت پزشک از قرص امگا 3 استفاده کنید.
ورزش کنید و تحرک داشته باشید
زندگی پشت میز نشینی، بازنشستگی و اشتغال به بعضی مشاغل نظیر رانندگی، تحرک بسیار کمی دارند. از آنجایی که در اغلب غذاهای مصرفی ما میزان قابل توجهی چربی دارند؛ اگر تحرک کافی نداشته باشید، به زودی چاق و در کوتاه مدت به بیماری کبد چرب مبتلا خواهید شد. پس در هر شغلی خدمت می کنید باید به صورت روزانه ورزش کنید. اگر توانایی و یا وقت ورزش حرفه ای را ندارید؛ نیم ساعت پیاده روی را فراموش نکنید. داشتن تحرک کافی شما را از ابتلا به بسیاری از بیماری های زمینه ای مصون می دارد.
محرک های کبد را مصرف نکنید
بعضی از انواع مواد غذایی به عنوان محرک های شناخته شده کبد شناخته می شوند و مصرف بیش از اندازه آن ها زمینه ابتلا به کبد چرب را فراهم می کنند. از جمله این مواد باید به الکل، مصرف بیش از اندازه دارو بدون نسخه پزشک و استفاده بی جا از ویتامین ها و مکمل ها. تحقیقات نشان داده است که مصرف متوسط الکل نیز احتمال ابتلا به کبد چرب را افزایش می دهد.
وزن خود را کاهش دهید
همه افرادی که اضافه وزن دارند؛ کبد چرب ندارند؛ اما طبق تحقیقاتی که در سال 2017 انجام شد، میزان ابتلا به این بیماری در افرادی که چاق هستند، بسیار بالا است. تحقیقات انجام شده در آن سال نشان داد که افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند بعد از کاهش 3 تا 5 درصد از وزن خود، حجم چربی کبد خود را کاهش داده اند. این افراد بعد از کاهش 7 تا 10 درصد از وزن خود، عوارض ناشی از این بیماری ها را بهبود بخشیده اند. البته دقت داشته باشید منظور از کاهش وزن در این تحقیقات، داشتن رژیم غذایی سالم و زیر نظر پزشک، در کنار ورزش است. استفاده از رژیم های غذایی ناپایدار و خودسرانه، نه تنها به درمان کمک نمی کند، بلکه به کبد آسیب می رساند.
کلسترول خون را کاهش دهید
ابتلا به کبد چرب، تنظیم کلسترول خون را برای بدن سخت می نماید. بیماری کبد چرب غیر الکلی زمانی حادتر می شود که کلسترول خون نیز افزایش یابد و ترکیب این دو بیماری به ارگان های اصلی بدن نظیر قلب نیز آسیب خواهد رساند. پس اگر به یکی از این دو بیماری مبتلا هستید باید هر چه زودتر در مصرف چربی تجدید نظر کنید. استفاده از چربی های اشباع شده و ترانس را کاهش دهید.
الکل و دخانیات مصرف نکنید
در مطالب بالا در مورد مضرات مصرف الکل صحبت شد و گفته شد که الکل حتی در مصرف متوسط، کبد را تحریک کرده و احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. دخانیات نیز به همین اندازه برای بدن مضر هستند و احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند. لازم به ذکر است که در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب، تا زمانی که دخانیات مصرف می کنید؛ در روند درمان اختلال ایجاد شده و دوره درمان طولانی تر خواهد شد.
نوشیدنی های سالم بنوشید
به هر میزان که مصرف نوشیدنی های صنعتی اعم از نوشابه و آب میوه های صنعتی برای کبد مضر هستند؛ نوشیدنی های سالم به درمان این بیماری و عدم ابتلا به آن مفید هستند. بهترین نوشیدنی که مصرف آن در طول روز الزامی است آب است. اگر به این بیماری مبتلا هستید باید آب بیشتری مصرف کنید که تا 8 لیوان در طول روز امری طبیعی است. استفاده از آب میوه طبیعی و آب سبزیجات نیز به درمان بهتر این بیماری کمک خواهد کرد.
به آرامش روح و روان خود اهمیت دهید
یکی از مهم ترین عوامل بیماری های زمینه و کبد چرب، استرس و فشارهای روانی است. در صورتی که تسلط کافی به نحوه آرام کردن خود در موقعیت های پر تنش ندارید بهتر است که با یک روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید. تنش های روانی نظیر استرس، عصبانیت، ناراحتی و … عامل بسیاری از بیماری های قلبی هستند اما آسیب های ناشی از عدم کنترل فشارهای روانی، بر دیگر ارگان های بدن نظیر کبد نیز تاثیر نامطلوبی می گذارد. از این رو کنترل فشارهای روانی، شما را در درمان این بیماری کمک خواهد کرد.
کلام آخر
ما در این مقاله به بررسی راه های درمان کبد چرب پرداختیم. بیماری کبد چرب از جمله بیماری های بسیار خطرناک و اغلب بدون علائم است که درمان آن به کمک یک زندگی سالم مقدور خواهد بود. در صورتی که یکی از عزیزان سالمند شما به این بیماری مبتلا است می توانید با کمک گرفتن از خدمات پرستاری در منزل ایده آل آسایش به درمان هر چه سریع تر آن عزیزان کمک کنید.