یکی از مشکلاتی که اکثر خانم‌ها گاهی اوقات با آن مواجه می‌شوند، نامنظم شدن پریود است. این مشکل به دلایل مختلفی می‌تواند اتفاق بیفتد و باعث کلافگی خانم‌ها می‌شود. چرخه منظم قاعدگی به صورت هر 28 روز یکبار است. اگر چرخه پریود شما از 21 روز زودتر، یا از 35 روز دیرتر باشد، به پریود نامنظم دچار هستید.

علت پریود نامنظم

اجازه دهید قبل از هرچیزی، علت نامنظم شدن پریود را بررسی کنیم. این مشکل به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد که رایج‌ترین آن‌ها به صورت زیر هستند:

  • بارداری
  • شیردهی و افزایش سطح پرولاکتین در خون
  • افزایش سن و نزدیک شدن به دوران پساقاعدگی
  • مصرف قرص‌های ضد بارداری
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • ابتلا به فیبروم رحمی
  • افزایش یا کاهش وزن به صورت ناگهانی
  • سرطان دهانه رحم
  • استرس
  • بارداری خارج از رحم

علائم نامنظم بودن پریود

همانطور که در ابتدای مطلب هم اشاره کردیم، اگر چرخه پریود شما کمتر از هر 25 روز یکبار یا بیشتر از هر 35 روز یکبار باشد؛ یعنی شما با مشکل قاعدگی نامنظم مواجه هستید. همچنین شما باید در هر بار پریود، حداقل 4 و حداکثر 7 روز خونریزی داشته باشید، در غیر این صورت پریودتان نامنظم و غیرطبیعی است. اما این مشکل علائم دیگری هم دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • حجم خونریزی شما در هربار پریود از 40 سی‌سی کمتر یا از 80 سی‌سی بیشتر است.
  • در طول شب مجبورید چندین بار برای تعویض پد یا تامپون خود بیدار شوید.
  • در خونریزی ماهانه خود لخته‌های خونی را مشاهده می‌کنید.

اگر شک دارید که با مشکل نامنظم بودن قاعدگی مواجه هستید یا نه، بهتر است به پزشک مراجعه کنید که با تجویز آزمایش‌های لازم، ابتلا یا عدم ابتلا به این اختلال را به صورت دقیق تشخیص دهد. برخی از آزمایشاتی که ممکن است برای تشخیص پریود نامنظم تجویز شوند، شامل موارد زیر هستند:

  1. آزمایش پاپ اسمیر: این آزمایش هر نوع بدخیمی یا عامل عفونی در رحم را تشخیص می‌دهد.
  2. آزمایش خون: این آزمایش برای تشخیص اختلالات انعقادی خون و تیروئید تجویز می‌شود.
  3. سونوگرافی: در این آزمایش، از رحم عکس گرفته و هر مشکلی در آن را تشخیص می‌دهند.
  4. هیستروسکوپی: این آزمایش هم در صورت احتمال ابتلا به پولیپ تجویز خواهد شد.

درمان قاعدگی نامنظم

درمان مشکل پریود نامنظم تا حد زیادی به علت این مشکل بستگی دارد. اگر علائم شما خفیف باشد، می‌توانید با تغییر سبک زندگی خود و انجام روش‌های خانگی، چرخه پریود خود را منظم کنید. همچنین مصرف برخی خوراکی‌ها هم می‌تواند برای حل این مشکل موثر باشد. در ادامه بهترین روش‌های خانگی برای درمان نامنظم بودن پریود را به شما معرفی خواهیم کرد.

مصرف زنجبیل

زنجبیل یکی از گیاهان دارویی پرخاصیت است که از گذشته تا کنون برای درمان بیماری‌ها و مشکلات مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنظیم پریود هم یکی از مهم‌ترین خواص این گیاه است. مصرف زنجبیل به صورت منظم می‌تواند درد پریودی در خانم‌ها را کاهش دهد و علائم سندرم پی ام اس را در آن‌ها به حداقل برساند. این گیاه، خونریزی بیش از حد قاعدگی را هم درمان می‌کند و باعث کاهش هرگونه التهاب در رحم خواهد شد.

مصرف دارچین

یکی دیگر از گیاهان دارویی پرخاصیت دیگر برای خانم‌ها، گیاه دارچین است. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می‌دهند که مصرف دارچین می‌تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک را درمان کند و باعث منظم شدن چرخه قاعدگی شما شود. همچنین به کاهش درد در زمان پریود هم کمک بزرگی خواهد کرد.

مصرف آناناس

آناناس از آنزیمی به نام بروملین برخوردار است که این آنزیم با کاهش ضخامت دیواره رحم، به بهبود فرایند پریود کمک خواهد کرد؛ در نتیجه می‌تواند روی منظم کردن سیکل پریود هم تاثیرگذار باشد. همچنین خیلی از خانم‌ها از این میوه برای کاهش درد و سایر علائم سندروم پی ام اس استفاده می‌کنند.

مصرف بابونه

بابونه سرشار از فلانوئیندها و کورستین‌ها است که از قوی‌ترین آنتی اکسیدان‌ها به شمار می‌روند. مصرف این گیاه دارویی می‌تواند به تنظیم پریود و رفع درد پریودی کمک کند. برای مصرف بابونه کافیست مقداری از این گیاه را با یک فنجان آب جوش دم کرده و هرشب قبل از خواب میل کنید.

برطرف کردن استرس و تنش‌های عصبی

همانطور که گفته شد، استرس یکی از مهم‌ترین دلایل به هم خوردن سیکل منظم قاعدگی است. اگر تنش‌های عصبی و استرس زیادی دارید، بهتر است راهی برای کنترل آن پیدا کنید. برای مثال مصرف شربت بیدمشک، اسطوخودوس، بهارنارنج و گلاب می‌تواند به کاهش استرس شما کمک کند. همچنین شما می‌توانید به صورت منظم مدیتیشن کنید.

انجام یوگا

یوگا هم نوعی مدیتیشن و مراقبه است که می‌تواند به درمان پریود نامنظم کمک کند. شما می‌توانید این ورزش را در خانه هم انجام دهید. مطالعات انجام شده نشان می‌دهند که تمرینات یوگا هورمون‌های بدن را متعادل کرده و از نامنظم شدن پریود جلوگیری خواهد کرد.

کنترل وزن

یکی از بهترین راه‌ها برای کمک به تنظیم قاعدگی، کنترل و متعادل نگه داشتن وزن است. اگر خیلی لاغر هستید و اخیراً کاهش وزن شدیدی را تجربه کرده‌اید، بهتر است بعد از مشورت با یک متخصص تغذیه کمی وزنتان را بیشتر کنید. برعکس، اگر وزنتان بالاست، باید رژیم گرفته و به وزن مناسب خود برسید.

مصرف کربوهیدرات و چربی کافی

کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها دو مورد از مواد ضروری برای بدن هستند که عدم دریافت آن‌ها به مقدار کافی می‌تواند روی به هم خوردن نظم قاعدگی شما موثر باشد. به همین دلیل شما باید رژیم غذایی خود را اصلاح کرده و این دو ماده را به مقدار مورد نیاز وارد رژیم غذایی روزانه خود کنید.

سایر روش‌های خانگی

علاوه بر موارد گفته شده، انجام برخی روش‌های دیگر هم می‌تواند روی منظم شدن پریود تاثیر داشته باشد. این روش‌ها عبارت‌اند از:

  • ورزش و فعالیت‌های بدنی منظم
  • مصرف قرص ال دی
  • مصرف ویتامین دی
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از مواد مغذی

چه زمانی برای نامنظم بودن پریود به پزشک مراجعه کنیم؟

در بخش قبلی سعی کردیم روش‌های خانگی برای درمان نامنظم بودن پریود را به شما عزیزان معرفی کنیم. اما اگر از این روش‌ها جواب نگرفتید یا علائم شما شدیدتر شد، بهتر است به بهترین متخصص زنان تهران مراجعه کنید. به طور کلی، توصیه می‌شود در صورت مشاهده هرکدام از این علائم، با یک پزشک متخصص مشورت کنید:

  • خونریزی بعد از رابطه جنسی
  • خونریزی در زمان بارداری
  • خونریزی بعد از رسیدن به دوران پساقاعدگی
  • خونریزی بین هر دو سیکل پریود
  • درد بسیار شدید در زمان پریود به همراه تب
  • ترشحات غیرعادی از رحم
  • خروج ترشحات از سینه

پزشک ممکن است بعد از انجام آزمایشات لازم و تشخیص علت بروز قاعدگی نامنظم، یکی از روش‌های درمانی دارویی یا غیردارویی را برای شما تجویز کند. روش‌های دارویی شامل مصرف داروهایی مثل مکمل آهن، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا داروهایی برای تعادل هورمون‌ها است. اما روش‌های غیر دارویی ممکن است شامل کورتاژ، جراحی، هیسترکتومی، رزکسیون، ابلیشن اندومتر و … باشد.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم در مورد پریود نامنظم خانم‌ها، علائم و روش‌های درمان آن با شما عزیزان صحبت کنیم. شما می‌توانید با استفاده از روش‌های خانگی که عنوان شد، این مشکل را حل کنید. اما اگر با روش‌های گفته شده موفق به انجام این کار نشدید، از یک دکتر خوب در شهر خود وقت بگیرید و درمان آن را به یک پزشک حرفه‌ای و متخصص بسپارید. برای دسترسی به دکتر زنان خوب در تهران و یا شهر محل زندگی خودتان می‌توانید از سامانه های معرفی و نوبت‌دهی پزشک مانند دکتریاب استفاده کنید.