گرفتگی عروق به باریک شدن و سخت شدن شریان های قلب به علت رسوب چربی، کلسترول و مواد دیگر در دیواره رگ های قلب گفته می شود؛ سرخرگ ها به طور طبیعی نرم و انعطاف پذیر هستند، اما به مرور زمان دیواره آن ها به دلیل تجمع پلاک های چربی سفت می شود و انعطاف پذیری ابتدایی خود را از دست می دهد. علاوه بر این، این رسوبات موجب تنگ شدن تدریجی عروق و در نتیجه مسدود شدن آن ها می گردد. بهترین دکتر آنژیوگرافی در تهران می تواند این مشکل را به خوبی با کمک روش آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی درمان کند؛ متناسب با اهمیت انسداد رگ های خونی و تاثیر آن در حمله قلبی، این مقاله به طور کامل به انسداد عروق قلب اختصاص دارد که اگر می خواهید در این باره اطلاعات کافی کسب کنید، و دنبال یافتن پاسخ سوال چگونه متوجه گرفتگی عروق قلب شویم هستید، می توانید در ادامه با ما همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات کافی کسب کنید.
3 علائم اصلی گرفتگی رگ های قلب
در صورتی که رگ های قلب دچار گرفتگی شوند، با برخی علائم و نشانه ها همراه می شوند که باید مورد بررسی قرار بگیرند؛ برخی از این علائم را در ادامه برای شما شرح خواهیم داد:
درد قفسه سینه : ممکن است فشار یا سفتی در قفسه سینه خود احساس کنید، مانند این که کسی قفسه سینه شما را گرفته است. نام این درد آنژین است که معمولا در وسط یا در سمت چپ قفسه سینه رخ می دهد. به طور معمول، آنژین صدری ناشی از استرس فیزیکی یا احساسی است و درد معمولاً در عرض چند دقیقه پس از توقف فعالیت استرس زا فروکش می کند. در برخی افراد به ویژه زنان، درد ممکن است مختصر یا ناگهانی باشد و ممکن است در گردن، بازو یا پشت حس شود.
تنگی نفس: در صورتی که قلب شما نتواند خون کافی برای رفع نیازهای بدن پمپاژ کند، ممکن است زمان انجام دادن فعالیت های بدنی دچار تنگی نفس یا خستگی شدید شوید.
حمله قلبی : زمانی که یک شریان کرونر کاملاً بسته شود، می تواند باعث به وجود آمدن حمله قلبی شود. علائم و نشانه های کلاسیک حمله قلبی شامل فشار در قفسه سینه و درد در شانه یا بازو است که گاهی با تنگی نفس و تعریق بسیار زیاد همراه است. همچنین ممکن است علائم دیگری مانند تنگی نفس، خستگی و حالت تهوع نیز داشته باشید. باید از پشزک متخصص کمک بگیرید.
نحوه تشخیص گرفتگی رگ های قلب
برای تشخیص دادن نوع و میزان گرفتگی رگ، پزشک ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و بر اساس سابقه پزشکی شما سوالاتی می پرسد. در صورت مراجعه به پزشک عمومی، پس از معاینه بالینی و تشخیص مشکل قلبی بیمار، به متخصص قلب و عروق معرفی می شوید. متناسب با نتایج معاینه بالینی، دکتر قلب ممکن است یک یا چند آزمایش برای شما تجویز کند. برخی از این تست ها عبارتند از:
الکتروکاردیوگرام (ECG) : این آزمایش مشابه آزمایش ECG است که در آن سیگنال های الکتریکی از قلب ثبت می شود.
اکو کاردیوگرافی: در آزمایش اکوکاردیوگرام، برای نشان دادن نحوه حرکت خون در عروق از امواج صوتی استفاده می شود.
آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی سطح قند و کلسترول تجویز می گردد. سطح بالای قند خون و کلسترول خطر مبتلا شدن به تصلب شرایین را بیشتر می کند. در برخی موارد، آزمایش پروتئین واکنشی C نیز برای بررسی سطح التهاب در شریان ها انجام می گیرد.
تست آمادگی جسمانی: در صورتی که علائم و نشانه های قلبی زمان انجام فعالیت بدنی ظاهر شوند، دکتر قلب ممکن است برای شما تست ورزش توصیه کند. در این تست پارامترهای قلبی مانند فشار خون و ضربان قلب هنگام راه رفتن روی تردمیل ثبت می شود. به دلیل آن که ورزش باعث می شود قلب سخت تر و سریع تر کار کند، تست استرس ورزشی می تواند مشکلات گرفتگی عروق را به نمایش دهد.
سونوگرافی داپلر : ممکن است دکتر متخصص از دستگاه سونوگرافی مخصوص (سونوگرافی داپلر) جهت اندازه گیری کردن میزان فشار خون در قسمت های متفاوت بازو یا پا استفاده نماید. این اندازه گیری ها می تواند به پزشک کمک کند تا میزان انسداد و همچنین سرعت جریان خون در رگ ها را تعیین کند.
شاخص مچ پا (ABI) : با کمک این نوع آزمایش، دکتر می تواند تشخیص دهد که آیا انسداد در شریان های پا رخ داده است یا نه. در طول انجام دادن آزمایش ABI، دکتر فشار خون پا را با فشار خون در بازو مقایسه می کند. یک فرق غیر عادی ممکن است نشانه ای از بیماری عروق محیطی باشد که به طور معمول به دلیل تصلب شرایین به وجود می آید.
کاتتریزاسیون قلب و آنژیوگرافی : با انجام دادن این آزمایش، عروق کرونر باریک یا گرفته شده تشخیص داده می شود. در طول انجام آنژیوگرافی، دکتر لوله ای نازک و قابل انعطاف (کاتتر) را وارد رگ خونی می کند. سپس ماده حاجب (رنگ مخصوص) به وسیله کاتتر به جریان خون وارد می شود. حرکت رنگ از طریق رگ ها کمک شایانی به شناسایی کردن مناطق مسدود شده کمک می کند.
اسکن کلسیم کرونری : این آزمایش متداول که با نام اسکن قلب نیز شناخته می شود، از تصویربرداری سی تی برای ایجاد تصاویر دقیق از قلب مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش می تواند رسوبات کلسیم را در دیواره عروق نمایش دهد. پاسخ آزمایش به صورت نمره می باشد. هر چه این نمره بالاتر باشد، خطر مبتلا بودن به بیماری قلبی بیشتر است. پزشک ممکن است از آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA) یا توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) جهت بررسی نمودن عروق استفاده نماید. این تست ها می توانند سخت شدن و باریک شدن رگ ها و همچنین آنوریسم ها را نمایش دهند.
4 روش جراحی گرفتگی رگ های قلب
برخی مواقع دکتر ابتدا برای بیمار دارو تجویز می کند اما در شرایطی که مشکل بیمار بسیار شدید باشد، باید از روش های جراحی کمک گرفته شود؛ برخی از این روش های جراحی در ادامه ذکر می شوند:
- آنژیوپلاستی و استنتگذاری
- اندارترکتومی
- درمان با فیبرینولیتیک
- جراحی بای پس عروق کرونر
برای پیشگیری از گرفتگی رگ های قلب، باید چه کنیم؟
در صورتی که می خواهید از بروز مشکلات قلبی از جمله گرفتگی عروق جلوگیری کنید، می توانید به برخی نکات توجه کنید که در ادامه ذکر می شوند:
- شما باید غذا كم چرب و كم نمك بخورید.
- سعی کنید از مواد غذایی که رنگ آن ها نارنجی، زرد و قرمز است بیشتر استفاده کنید که شامل هويج، پرتقال، زردآلو و گوجه است. این مواد غذایی حاوی ماده ای به نام كاروتنوئيد هستند و خواص محافظت كنندگی بسيار قوی دارند.
- شما باید در طول روز سبزيجات را در سبد غذایی خود داشته باشید.
- از خوردن مواد قندی فراوان خودداری کنید.
- در طول روز 2 واحد لبنيات كم چرب استفاده کنید.
- از خوردن غذاهای آماده مانند ساندويچ ، پيتزا و … خودداری نمایید.
- شما باید روغن جامد را حذف كنید و روغن های گياهی را جايگزين نمائيد.
کلام آخر
بسیاری از افراد بنا به دلایل مختلفی دچار مشکل قلبی از جمله گرفتگی رگ های قلبی می شوند که با کمک روش های مختلف مانند مصرف داروهای مختلف، انجام آنژیوگرافی قابل درمان می باشند؛ این روش ها کمک شایانی به حل هر یک از مشکلات قلبی می کنند و البته باید توسط متخصصین قلب و عروق انجام گیرند؛ اگر شما نیز دچار این مشکل شده اید، می توانید به سایت تاپتنا مراجعه کنید و از پزشکان معرفی شده در سایت کمک بگیرید.