مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار در قوانین مجازات اسلامی ایران دارای اهمیت زیادی است. این مجازات با توجه به دلیل و نحوه فوت بیمار تعیین می‌شود. مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار فقط مختص پزشک نیست و شامل تمام کادر درمان می‌شود. در این مقاله قصد داریم در مورد مجازات فوت بیمار به دلیل قصور پزشکی با شما صحبت کنیم. همچنین انواع قصور پزشکی و مجازات مربوط به آن‌ها را با هم بررسی نماییم. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قصور پزشکی منجر به فوت بیمار با ما همراه باشید.

 

مجازات قصور پزشکی چیست؟

قبل از صحبت در مورد مجازات قصور پزشکی باید بدانید تمام اقدماتی که در مسیر درمان بیماران رخ می‌دهد، اگر موجب فوت یا آسیب به آن‌ها شود خطا یا قصور پزشکی نام دارد. مجازات قصور پزشکی در صورتی به اجرا در می‌آید که بیماران به دلیل خطای پزشکی آسیب ببینند. قصور پزشکی به دلایلی مانند بی دقتی یا نداشتن اطلاعات کافی ایجاد می‌شود. ناگفته نماند که بخش زیادی از خطاهای پزشکی و اختلال‌های ایجاد شده در مسیر درمان، اجتناب‌ناپذیر هستند.

 

انواع قصور پزشکی

انواع قصور پزشکی شامل قصور عمدی، شبه عمد، تقصیر و خطای محض است.

انواع قصور پزشکی شامل قصور عمدی، شبه عمد، تقصیر و خطای محض است.

قصور پزشکی دارای انواع مختلفی به شرح زیر هستند:

  • قصور عمدی: به معنای انجام کار با قصد قبلی است.
  • قصور شبه عمد و غیرعمد: به معنای ارتکاب جرم با تقصیر است. یعنی پزشک قصد انجام کاری را داشته اما قصد جرم وجود ندارد. در این نوع قصور پزشک به پرداخت دیه محکوم می‌شود.
  • خطای محض: خطای محض به معنای ارتکاب به جرم بدون قصد قبلی است. حالتی که پزشک قصد فعل و قصد جرم را ندارد. مجازات این قصور پزشکی، پرداخت دیه است.
  • تقصیر: تقصیر به معنای بی مبالاتی، بی احتیاطی و رعایت نکردن مقررات است.

لازم است بدانید که تقصیر و قصور در معنا و فعل متفاوت هستند. در تقصیر شخص با آگاهی از توانایی انجام کار، مرتکب جرم نمی‌شود. بنابراین تقصیر عامدانه است. اما قصور به معنای نا آگاهی و خطا در انجام کارها است.

مجازات قصور پزشکی

قصور پزشکی در دسته جرایم غیرعمدی قرار می‌گیرد و پزشک متحمل مجازات شدیدی برای آن نمی‌شود. به خاطر داشته باشید در صورت رضایت بیمار، پزشک تبرئه شده و فقط باید مجازات جرم را از جنبه عمومی متحمل شود.

 

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار چیست؟

پرداخت دیه به عنوان مجازات قصور پزشکی تعیین شده است. اما اگر به دلیل قصور پزشکی بیمار جان خود را از دست بدهد، قانون مجازات اسلامی پزشک را به سه سال حبس محکوم خواهد کرد. البته فراموش نکنید مدت زمان حبس پزشک را با توجه به نوع قصور پزشکی تعیین می‌کنند و با در نظر گرفتن علت فوت و غیرعمد بودن اشتباه، ممکن است این مدت زمان کاهش یابد.

بر اساس ماده 616 قانون مجازات اسلامی اگر قتل عمدی نباشد اما به دلیل رعایت نکردن اصول، بی مبالاتی و اقدامات درمانی که در آن مهارت ندارد، اتفاق بیفتد، محکومیتی از یک تا سه سال را به دنبال خواهد داشت.

 

مجازات قصور یا خطای پزشکی منجر به آسیب جسمی

مجازات قصور پزشکی منجر به آسیب جسمی

مجازات قصور پزشکی منجر به آسیب جسمی

اگر قصور پزشکی منجر به آسیب جسمی شود، قانون مجازات اسلامی پزشک را به پرداخت دیه محکوم می‌کند. میزان دیه پرداختی به وسیله پزشک با توجه به نوع قصور پزشکی و میزان صدمه وارد شده به بیمار تعیین می‌شود. البته اگر آسیب شدیدی به بیمار وارد شود بر اساس رای پزشکی قانونی، پزشک موظف است دیه را به طور کامل بپردازد. همچنین در صورت ایجاد آسیب سطحی و امکان درمان، پزشک فقط 50 درصد دیه را به بیمار پرداخت می‌کند.

مجازات پرستاران و کادر درمان در زمان بروز خطای پزشکی

اگر کادر درمان و پرستاران در بروز خطای پزشکی نقش داشته باشند، با توجه به قانون مجازات اسلامی و با استناد به ماده 495 باید مجازات شوند. به عبارتی قانون مجازات اسلامی علاوه بر محکوم کردن پزشک، کادر درمان و پرستارانی را که در قصور پزشکی نقش داشته‌اند را محکوم به پرداخت دیه یا حبس خواهد کرد. چرا که قصور پزشکی به دلیل دانش کم و نداشتن مهارت پرستاران و کادر درمان هم اتفاق می‌افتد. در اکثر موارد فقط پزشک معالج یا دکتر کشیک محکوم نمی‌شود، چرا که فوت بیمار به دلایل زیادی اتفاق می‌افتد. بنابراین قانون فرض مسئولیت را در میان مقصرین و مرتکبین تقسیم می‌کند.

 

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت از جنبه عمومی

لازم است بدانید مجازات قصور پزشکی منجر به فوت یک جنبه عمومی نیز دارد. یعنی مجازات پزشک با پرداخت دیه و کسب رضایت بیمار به پایان نمی‌رسد و از جنبه عمومی هم با در نظر گرفتن میزان قصور به حبس یا پرداخت دیه محکوم خواهد شد.

 

نحوه اثبات قصور پزشکی

قصور پزشکی را به کمک سازمان پزشکی کشور اثبات می‌کنند. مجازات پزشک بدون اثبات قصور امکان‌پذیر نیست. بنابراین قانون بعد از اثبات قصور پزشکی با کمک نظام پزشکی و پزشکی قانونی، نوع مجازات و مقدار دیه را مشخص می‌کند.

 

بیمه مسئولیت پزشکان برای پرداخت خسارات ناشی از قصور پزشکی

بیمه مسئولیت پزشکان یکی از زیر مجموعه‌های بیمه مسئولیت حرفه‌ای است. در این بیمه‌نامه بیمه‌گر با امضای قرارداد مربوطه، متعهد به ارائه پوشش قانونی بیمه‌ای در قبال قصور و خطاهای پزشکی می‌شود. بیمه مسئولیت پزشکان ریسک‌های تحت پوشش بیمه‌نامه را به عهده می‌گیرد. تهیه این بیمه برای پزشکان و پیراپزشکان ضروری است. چرا که موجب کاهش تنش و استرس ناشی از اشتباهات حرفه‌ای می‌شود. همچنین دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی که به تازگی فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز کرده‌اند، بهتر است برای تهیه این بیمه اقدام نمایند.

بیمه مسئولیت پزشکان خسارت نقص عضو، خسارت فوت و پرداخت هزینه‌های پزشکی را در قبال اشتباهات و قصور پزشکی به عهده می‌گیرد. اگر هر کدام از قصور پزشکی نام برده شده زمانی رخ دهد که بیمه‌گزار در آن زمان تحت پوشش بیمه مسئولیت پزشکان باشد، امکان اعلام خسارت تا چهار سال بعد از انقضای بیمه‌نامه در دسترس بیمه‌گزار قرار دارد.

 

پرداخت خسارات منجر به فوت بیمار ناشی از قصور پزشکی با بیمه مسئولیت پزشکان

مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار بر اساس قانون شامل پرداخت نقدی دیه و حبس است. از آن‌جایی که در زمان قصور پزشکی تنها یک نفر را مجازات نمی‌کنند. تمام پزشکان، پرستاران، کادر درمان و پیراپزشکان باید نسبت به دریافت این بیمه اقدام نمایند. در سال‌های اخیر افراد زیادی نسبت به حقوق قانونی خود آگاه شده‌اند. بنابراین وقتی بیماری در فرآیند درمان با مشکلات ناشی از قصور پزشکی رو به رو می‌شود، نسبت به مجازات پزشک و دریافت خسارت اقدام می‌کند.

در این مقاله انواع مجازات و قصور پزشکی را بررسی کردیم و نکات مهم در رابطه با مجازات قصور پزشکی منجر به فوت بیمار را با شما در میان گذاشتیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مورد نیاز خود را دریافت کرده باشید.