نتایج آزمایش‌های آزمایشگاهی انجام‌شده در دهه ۱۹۷۰ نشان می‌دهد که عصاره‌ی برخی از گیاهان دارای خواص درمانی، از جمله ریحان، سینه، پروستات، ریه و پانکراس بوده و ممکن است در درمان بیماری‌های مختلف مؤثر باشند.

لیموترش؛ شیمی‌ درمانی می‌کند!ﺁﺏ ﻟﯿﻤﻮﺗﺮﺵ ﺩﺭ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮﯼ ﺍﺯ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﺳﻮﺩﻣﻨﺪ ﺍﺳﺖ. ﻣﺤﺼﻮﻟﯽ ﻣﻌﺠﺰﻩ‌ﮔﺮ ﺩﺭ ﻧﺎﺑﻮﺩﯼ ﺳﻠﻮﻝ‌ﻫﺎﯼ ﺳﺮﻃﺎﻧﯽ که 10 هزار ﺑﺎﺭ ﻗﻮﯾﺘﺮ ﺍﺯ ﺷﯿﻤﯽ ﺩﺭﻣﺎﻧﯽ ﻋﻤﻞ ﻣﯽ‌ﮐﻨﺪ ﻭ ﻋﻮﺍﺭﺽ ﺟﺎﻧﺒﯽ ﺷﯿﻤﯽ ﺩﺭﻣﺎﻧﯽ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﺩ.

ﻟﯿﻤﻮﺗﺮﺵ ﺭﺍ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻫﺎﯼ ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﻣﺼﺮﻑ ﻧﻤﻮﺩ. ﻗﺴﻤﺖ ﮔﻮﺷﺘﯽﺁﻥ ﺭﺍ ﺧﻮﺭﺩ ﯾﺎ ﺁﺏ ﺁﻥ ﺭﺍ ﻣﺼﺮﻑ ﻧﻤﻮﺩ، ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﺷﺮﺑﺖ ﻭ ﯾﺎ ﺻﻮﺭت ﺩﯾﮕﺮ.

ﺟﺎﻟﺐ ﺗﺮﯾﻦ ﺧﺎﺻﯿﺖ ﺁﻥ ﺍﺛﺮﺵ ﺑﺮﺭﻭﯼ ﮐﯿﺴﺖ ﻫﺎ ﻭ ﺗﻮﻣﻮﺭﻫﺎﺳﺖ. ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖﮐﻪ ﺍﯾﻦ ﮔﯿﺎﻩ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﮔﺮ ﻫﻤﻪ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﺍﺳﺖ. همچنین لیموترش ﺑه عنوان ﯾﮏ ﺿﺪ ﻗﺎﺭﭺ ﻭ ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻫﺎ ﻭ ﮐﺮﻡ ﻫﺎ ﻣﺤﺴﻮﺏ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﻓﺸﺎﺭ ﺧﻮﻥ ﺑﺎﻻ ﺭﺍ ﺗﻨﻈﯿﻢ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ، ﺿﺪ ﺍﻓﺴﺮﺩﮔﯽ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﺮﺱ ﻭ ﺍﺧﺘﻼﻻﺕ ﻋﺼﺒﯽ نیز ﻣﺒﺎﺭﺯﻩ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ.

ﺁﺯﻣﺎﯾﺸﺎﺕ ﺁﺯﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ ﮐﻪ ﺍﺯ ﺳﺎﻝ 1970 ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﻧﺸﺎﻥ ﻣﯽ ﺩﻫﺪ ﮐﻪ ﻟﯿﻤﻮﺗﺮﺵ ﺳﻠﻮﻝ ﻫﺎﯼ ﺳﺮﻃﺎﻧﯽ ﺭﺍ ﺩﺭ 12 ﻧﻮﻉ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﺭﻭﺩﻩ، ﺳﯿﻨﻪ، ﭘﺮﻭﺳﺘﺎﺕ، ﺭﯾﻪ ﻭ ﭘﺎﻧﮑﺮﺍﺱ ﻧﺎﺑﻮﺩ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ.

آب لیموترش برای پوست سر بسیار مفید است و شوره سر را کاهش می‌دهد. عصاره حاصل از آبگیری یک لیموی تازه را حدود ۱۰ دقیقه برروی پوست سر مالش دهید و سپس آن را با آب بطور کامل بشوئید.

یکی از جمله موادی که این روزها در سبزی فروشی ها می توان آن را دید لیموترش است. این گیاه یا سبزی به قدری پر طرفدار است که همان ابتدای روز به اتمام می رسد.

از ۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بیشتر گیاه شناسان و متخصصین در کتاب هایشان از لیموترش تمجید کرده اند و آن را یک سم زدای واقعی دانسته اند. از آن موقع تا به حال فواید بسیار زیاد دیگری نیز در مورد این میوه ترش مزه بدست آمده است. این خواص گاهی بسیار منحصر به فرد هستند.

درخشان کننده چشم‌ها:

سعی کنید در نوشیدنی‌هایتان از آب لیمو استفاده کنید. مثلا هر روز صبح یک عدد لیموترش را با مقداری آب‌گرم میل کنید. نوشیدن این مایع به جای نوشیدن چای باعث می‌شود شما بدن سالم‌تری داشته باشید. همچنین در اثر نوشیدن مایعات حاوی آبلیموترش، چشم‌های شما درخشان‌تر شده و پوستی سرحال‌تر از قبل خواهید داشت. در صورت تمایل برای بهتر کردن طعم آن می‌توانید از شکر یا عسل استفاده کنید.

تسکین دهنده گلودرد:

لیمو دارای اثرات ضدِ عفونی کننده و قابض است و بدین جهت می‌توان از آن برای درمان گلودرد استفاده نمود. با توجه به مقدار بسیار زیاد ویتامینC موجود در لیموترش، مصرف آن باعث افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن می‌شود. برای فرد مبتلا به آنفلونزا و سرماخوردگی مصرف مخلوطی از آبِ لیموترش تازه با عسل در یک لیوان آب‌گرم بسیار مفید ا

نیروبخش و تب بُر:

مصرف آب لیموترش باعث کاهش تب در افراد بیمار می‌شود. به عنوان مثال اگر چند قطره از اسانس لیموترش یا مقداری آب لیموترش را به آب سرد اضافه کنید، سپس با استفاده از یک دستمال آن را روی پیشانی تب‌دار قرار دهید، این کار باعث کاهش تب و تقویت نیروی بدن خواهد شد. ذکر این نکته ضروری است که قبل از قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب باید از قرار دادن اسانس لیمو بصورت مستقیم بر روی پوست خودداری شود زیرا ممکن است باعث بروز حساسیت‌های پوستی گردد.

ضدِ شوره و برطرف‌کننده خارش پوست‌سر:

آب لیموترش برای پوست سر بسیار مفید است و شوره سر را کاهش می‌دهد. عصاره حاصل از آبگیری یک لیموی تازه را حدود ۱۰ دقیقه برروی پوست سر مالش دهید و سپس آن را با آب بطور کامل بشوئید. همچنین آب لیموترش می‌تواند بعنوان یک تقویت کننده مو و ضدِ خارش، بصورت ماساژ برروی پوست سر استفاده شود.

تقویت کننده حافظه:

لیموترش تقویت کننده حافظه است. چند قطره از اسانس لیموترش را روی یک دستمال ریخته و از طریق بینی استنشاق کنید. همچنین می‌توان این کار را در مواقعی انجام داد که می‌خواهید چیزی را به یاد بیاورید. مغز شما با استنشاق اسانس لیموترش نیروی تازه‌ای بدست خواهد آورد.

کشت لیمو ترش در ایران:

نوار مرکزی و نوار ساحلی خلیج فارس و دریای عمان جایگاه­های مناسبی برای پرورش انواع لیموترش است. در این میان دو نوع از ارقام لیموترش در ایران بسیار محبوب است:

اورکا لمون (Eureka Lemon):

کشورما پیوندک این رقم را درسال ۱۳۴۳از کالیفرنیای آمریکا وارد نموده است رنگ میوه آن زرد لیمویی کشیده ، گوشتی و تقریباً ‌بی بذر و بسیار اسیدی میباشد درخت آن پرمحصول بوده ، سال آوری نداشته و رشد بسیارخوبی دارد وفواصل ۱۰ متر بین خطوط را در فاصله ۱۰ سال میپوشاند .تاج درخت باز وبسیار حساس در مقابل سرماست درسالهای اخیراسترین های کوک اورکا(Kook eureka )فراست اورکاFrost eureka) ) آلن اورکا (Allen eureka ) نیز به بازارهای جهانی عرضه شده است.

لیسبون لمون (Lisbon Lemon):

این لیمو درمقام دوم بعد از اورکا درجهان قرار دارد درسال ۱۳۴۳ به ایران وارد گردید . میوه آن درشت کشیده ، گوشتی ، پوست کلفت و بذر محدود ( ۴-۲ عدد ) و بسیار اسیدی است . یکی از محاسن این رقم این است که تراکم میوه بیشتر در مرکز درخت است و این امتیاز میوه را از گزند سرماهای اتفاقی وحرارت های بالا حفظ میکند و از نظر میزان محصول بالاتر ازاورکاست درسالهای اخیر گرایش به مصرف این میوه در ایران توجه را به سوی ازدیاد آن جلب کرده است.

لیموهای محلی ایران:

لیموشیرازی ( لیموعمانی – لیمو شیشه ) ( Acid lime )

در ایران به لیمو شیشه ، لیموجهرمی ، لیموعمانی ، لیموشیرازی و نظایر آنها معروف است و کاملاً با لیموترش اورکاو لیسبون که آنها هم لیموترش نامیده میشوند و در حقیقت لیموترش واقعی هستند تفاوت بسیار دارد ولی در زبان فارسی هر دو به نام لیمو ترش گفته میشودکه از نظر علمی صحیح نمی باشد.

این رقم بومـی مکزیک است ولی اختلاف عقیده در این مورد وجود دارد و به همین دلیل این لایم در محافل بین المللی به سه نام Mexican lime, Key lime , west lime معروف است که در حقیقت یک رقم است به شکلهای گرد و کشیده دیده میشود .از ارقام گرمسیری مرکبات بوده و حساسترین رقم آن به سرماست وبه همین دلیل درمناطقی که درجه حرارت محیط آن در زمستان به صفر درجه میرسد با خطر سرمازدگی روبروست. میوه آن پر آب ، بسیار اسیدی ، با تعداد بذر محدود است .درخت آن چتری و پرمحصول و از رشد زیادی برخوردار است.