پیاز یکی از ضروری‌ترین صیفی جات برای آشپزی است. بسیاری از خانم‌های خانه‌دار برای اینکه مجبور به خرید روزانه پیاز نباشند و به دلیل استفاده زیادشان، تمایل دارند که به مقدار زیادی پیاز بخرند اما متأسفانه گاهی پیازهای خریداری‌شده قبل از استفاده جوانه زده و نرم می‌شوند.

برای جلوگیری از اسراف و کاهش هزینه ها شما باید طریقه صحیح نگهداری پیاز را بدانید و با اصول ذخیره و نگهداری پیاز آشنا باشید. در ادامه این بخش به معرفی اصول و نکات ذخیره و نگهداری پیاز می پردازیم.

اصول انتخاب پیازها برای ذخیره و نگهداری

قبل از اینکه نکات نگهداری پیاز را به شما بگوییم باید با نکات مهم خرید پیاز آشنا شوید تا بهترین پیاز را برای نگهداری انتخاب کنید.

پیازهای صورتی و قرمز برای نگهداری مناسب ترند زیرا رطوبت کم و عطر و طعم بالایی دارند.
در هنگام خرید پیاز به ظاهر پیاز و پوسته آن توجه نمایید زیرا پیازها در اثر برداشت بد و حمل و نقل نامناسب، مستعد آلودگی و فساد می شوند.
پیاز خریداری شده باید پوسته سالم، یکنواخت داشته باشد.
بافت پیاز باید سالم، محکم و آب دار بوده و نباید شل و وارفته یا ترشیده باشد.
از یخ نزده بودن پیاز مطمئن شوید. بافت پیازهای یخ زده بعد از برش لزج بوده و شفافیت لازم را ندارد.
پیازهای برداشت شده در پاییز را برای ذخیره و نگهداری مناسبند و پیازهایی که در بهار و تابستان برداشت می شوند به اندازه کافی برای ذخیره و نگهداری، بادوام و مناسب نیستند.
پیازهای تند ترکیبات سولفوری بیشتری نسبت به پیازهای با طعم و رایحه ملایم دارند و ماندگاری بیشتری نیز دارند.
پیاز باید نسبت به اندازه خود سنگین باشد.
پیازهای جوانه زده را انتخاب نکنید، زیرا آنها تازه نیستند و به سرعت چروک می شوند.

آماده سازی پیاز برای نگهداری

قبل از نگهداری پیاز باید آن را برای ذخیره سازی و نگهداری برای مدت طولانی آماده کنید اما چگونه؟

برگ های پیاز (قسمتی که بالای قسمت گرد پیاز قرار دارد) را جدا نکنید.
پیازها را در یک فضا با تهویه مناسب قرار دهید تا پوستشان کاملاً خشک شود.
پیاز زمانی آماده ذخیره سازی و نگهداری برای مدت طولانی خواهد بود که ساقه آن دیگر سبز نباشد و پوست آن کاملاً خشک و سخت شده باشد.
با یک قیچی و یا چاقوی تیز ریشه های پیاز را از آن جدا کنید.پیازهایی که ساقه آن ها هنوز سبز هستند، هنوز برای این مرحله آماده نیستند.
در فاصله حداقل ۲٫۵ سانتی متری برگ ها را از بدنه گرد پیاز جدا کنید و یا بدون کوتاه کردن آن ها را به هم ببافید.

نکات قابل توجه برای نگهداری پیاز

برای نگهداری پیاز برای مدت طولانی به نکات زیر توجه نمایید.

پیازها را در جای خنک نگه دارید:

دمای مناسب برای نگهداری پیاز ۳۲ تا ۴۰ درجه فارنهایت است. پیاز ها را در مکان خنک مانند انبار، زیرزمین و گاراژ نگهداری کنید تا احتمال جوانه زدن و فاسد شدن پیاز کاهش یابد زیرا گرما سبب خراب شدن پیاز می شود.

پیازها را در محیط خشک نگه دارید:

بهتر است پیازها را در محیط خشک که دارای تهویه مناسبی است، نگه دارید. پیازها را روی پارچه ای پهن کنید و در این شرایط نگه دارید تا پوستشان کاملاً خشک شود.

پیازها را در محفظه دربسته نگه ندارید:

هرگز پیازها را در محفظه و ظرف های پلاستیکی و کیسه های پلاستیکی نگه ندارید چون به علت نبود هوای کافی به سرعت فاسد می شوند. بهتر است پیازهای خشک را در کیسه توری مانند یا سبد سیمی نگهداری کنید زیرا باید میزان اکسیژن کافی به پیاز برسد تا از ایجاد قارچ و فاسدشدن پیشگیری شودعدم گردش مناسب هوا باعث ایجاد رطوبت و در نتیجه جوانه زدن پیاز یا پوسیدگی آن می شود.

پیازها را دور از سایر میوه‌ها نگه دارید:

میوه های رسیده گاز اتیلن تولید می کنند واحتمال جوانه زدن را بالا می برند پس پیازها را از سایر میوه ها و سبزیجات دور نگهداری کنید.

پیازها را در جای تاریک قرار دهید:

محیط نگهداری پیاز باید دور از تابش آفتاب باشد زیرا تابش آفتاب باعث تلخ‌تر شدن طعم پیاز می شود. نگهداری پیاز زیر نور خورشید و در گرما باعث فاسد شدن پیاز می شود. پس محیط نگهداری پیاز باید دمای خنک و متعادل داشته و دور از نور آفتاب باشد.

پیاز را در محیط مرطوب نگه ندارید:

نگهداری پیاز در محیط مرطوب بسیار اشتباه است زیرا اگر دما و رطوبت بالا باشند، پیاز به راحتی رطوبت را جذب می کند و پیاز فاسد شده و جوانه می زند.

پیاز را در فریزر نگه ندارید:

اگر شما پیاز سالم را در فریزر قرار دهید، ماندگاری آن را کاهش داده اید. پیاز کامل رطوبت را به سادگی جذب می کند، خمیری مانند یا نرم می شود و سریع تر فاسد می شود.

پیازهای خراب را جدا کنید:

برای اینکه ماندگاری پیازهای شما بالا برود، پیازهای خراب و نرم شده را از سایر پیازها جدا کنید زیرا این پیازها سبب خراب شدن پیازهای سالم می شوند.