تشخیص زودهنگپام بیماری های تناسلی در کودکان و نوزادان پسر میتواند از بروز عوارض جبران ناپذیر این بیماری ها جلوگیری کند و روند درمان را هم برای پزشک و هم برای کودک راحت تر کند.
پیرو مصاحبهای که با دکتر بهار اشجعی انجام شده است در ادامه به اهمیت چکاپ اولیه دستگاه تناسلی نوزاد پسر و بیماریهای احتمالی که ممکن است فرزندتان دچارش شود اشاره کرده، و بهترین راهها برای درمان هر یک از اختلالات را به شما معرفی خواهیم کرد.
اهمیت معاینه اولیه دستگاه تناسلی نوزادان پسر
معاینه اولیه دستگاه تناسلی نوزادان پسر که اغلب در مدت کوتاهی بعد از تولد انجام میشود، از آن جهت اهمیت دارد که:
- میتواند منجر به تشخیص زودهنگام مشکلات و ناهنجاریهای دستگاه تناسلی شود.
- اضطراب و استرس والدین در خصوص سلامت عمومی فرزندشان کاهش مییابد
- از بابت سلامت دستگاه تناسلی نوزاد مطمئن میشوید.
پس بهتر است تا این معاینه حتماً بعد از تولد نوزاد انجام شود و اگر بیماری خاصی وجود دارد، برای درمان و بهبود آن اقدامات لازم انجام شود.
پیشگیری بهتر از درمان است! اگر به تازگی صاحب فرزند پسر شدید، بهتر است تا در همان ۲۴ ساعت ابتدایی بعد از تولد نوزاد پسرتان، برای معاینه دستگاه تناسلی او به اورولوژیست اطفال مراجعه کنید تا اختلالات و بیماریهای دستگاه تناسلی به موقع تشخیص داده شوند. معاینه اولیه دستگاه تناسلی نوزاد پسر طی ۲۴ ساعت ابتدایی بعد از تولد و همچنین معاینات دورهای بعد از تولد، به والدین کمک میکند تا هر گونه بیماری احتمالی و مادرزادی در دستگاه تناسلی شناسایی شود. در واقع میتوان گفت که معاینه اولیه دستگاه تناسلی ، منجر به تشخیص زودهنگام و به موقع اختلالات دستگاه تناسلی نوزاد پسر خواهد شد.
۴ دلیل مهم در انجام معاینات اولیه دستگاه تناسلی نوزادان پسر
۴ دلیل مهمی که در انجام معاینات اولیه دستگاه تناسلی نوزادان پسر نقش دارند، عبارتند از:
1. بررسی سلامت بیضهها:
با معاینه دستگاه تناسلی، اولین عضوی که بررسی میشود، بیضه است. بیضهها عضوی حیاتی در نوزادان پسر به شمار میرود که میتواند درگیر بیماریهایی نظیر موارد زیر شود:
- هیدروسل یا ورم بیضه
- التهاب و عفونت بیضه (اپیدیدیمیت)
- بیضه نزول نکرده (پایین نیامدن بیضه)
سایر بیماریهای بیضه در کودکان و نوزادان پسر را در مقاله زیر بخوانید.
بیضه نزول نکرده در نوزادان پسر شایعترین اختلال دستگاه تناسلی است که تا ۳۰ درصد نوزادان پسر تازه متولد درگیر آن هستند. درمان این عارضه بسیار حیاتی است و توصیه میشود تا طی زمان طلایی ۶ تا ۱۲ ماهگی، اقدامات لازم برای رفع عدم نزول بیضه صورت بگیرد.
2. بررسی سلامت آلت تناسلی:
آلت تناسلی به خودی خود ممکن است درگیر اختلالات و ناهنجاریهایی شود که به سلامت دستگاه تناسلی آسیب وارد میکند. برخی از این بیماریها عبارتند از:
- هیپوسپادیاس (Hypospadias)
- کجی/انحنای آلت تناسلی یا کوردی (Chordee)
- کوچکی آلت تناسلی یا میکروپنیس (Micropenis)
بیماریهایی مانند هیپوسپادیاس به کمک جراحی آلت تناسلی قابل درمان بوده و بهتر است که ختنه را تا بعد از درمان این عارضه به تعویق انداخت. اما اگرفرزندتان آلت تناسلی کوچک (کوچکتر از ۱.۹ سانتیمتر) داشته باشد، درمان آن به صورت هورمون درمانی توسط متخصص غدد، و یا تمرکز بر مشکلات دستگاه ادراری و تناسلی توسط متخصص اورولوژی اطفال امکان پذیر خواهد بود.
3. بررسی سلامت مقعد:
مقعد و ناحیه نشیمنگاهی هم یکی دیگر از اندامهای مهم است که طی معاینه اولیه دستگاه تناسلی نوزاد پسر، مورد بررسی قرار میگیرد. طی معاینه مقعدی که توسط متخصص اطفال انجام میشود، ناهنجاریهای مقعدی زیر تشخیص داده خواهند شد:
- آترزی مقعدی یا عدم تشکیل مقعد به طور کامل
- تنگی مقعد یا باریک بودن غیر طبیعی سوراخ مقعد
- فیستول مقعدی یا مجرای غیر طبیعی بین مقعد و سایر اندامها
4. بررسی فتق و انواع بیرون زدگیها:
یکی از بیماریهای رایجی که بسیاری از نوزادان پسر ممکن است درگیر آن شوند، فتق است. فتق ناشی از بیرون زدگی بخشی از اعما و احشاء داخلی بدن از یک سوراخ بسته نشده طی تکامل جنین میباشد. فتق کشاله ران (فتق مغبنی) و فتق ناف، از جمله رایجترین فتقها در نوزادان پسر هستند.
روشهای درمان اختلالات دستگاه تناسلی در نوزادان پسر
اگر طی معاینات اولیه دستگاه تناسلی نوزادان پسر یک بیماری یا عارضه غیر معمول تشخیص داده شود، پزشک روشهای درمانی مختلفی را پیشنهاد خواهد داد. بهترین و موثرترین راهکارهای درمانی برای هر یک از بیماریهای دستگاه تناسلی نوزادان پسر عبارتند از:
عمل جراحی
روشهای مختلفی برای عمل جراحی اختلالات دستگاه تناسلی در کودکان و نوزادان پسر وجود دارد که جراحی کم تهاجمی (با دستگاه لاپاراسکوپی)، جراحی تهاجمی (به روش سنتی) و لیزر درمانی، از موثرترین این روشهاست.
به طور مثال اگر فرزند شما هیپوسپادیاس، تنگی مقعد، انحنای آلت تناسلی و یا حتی فتق مقعد داشته باشد، عمل جراحی بهترین روش برای درمان خواهد بود.
هورمون درمانی
یکی دیگر از متدهای درمانی موثر که اغلب برای درمان میکروپنیس و اختلالات مشابه با آن مورد استفاده قرار میگیرد، هورمون درمانی میباشد. هورمون درمانی برای بهبود ناهنجاریهای ژنتیکی و هورمونی کودکان و نوزادانی که دچار اختلالات دستگاه تناسلی هستند، مفید خواهد بود.
لیزر درمانی
جدیدترین و شاید کم عارضهترین متد درمانی اختلالات دستگاه تناسلی در نوزادان و کودکان پسر، درمان با لیزر است. بیماریهایی نظیر فیستول مقعد، هموروئید و یا شقاق که ممکن است در دوران کودکی هم اتفاق بیفتند، به راحتی توسط لیزر قابل درمان بوده و درد و ناراحتیهای به وجود آمده را از بین خواهد برد.
معاینه و درمان اختلالات دستگاه تناسلی نوزادان پسر به دکتر بهار اشجعی
دکتر بهار اشجعی (dr-ashjaei.com)، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و پزشک متخصص جراحی نوزادان و کودکان، پزشکی ماهر و منحصر به فرد هستند. دکتر بهار اشجعی دوره پزشکی عمومی خود را در دانشگاه شهید بهشتی گذراندند و بعد از اتمام دوره پزشکی عمومی و جراحی عمومی در دانشگاه شهید بهشتی تهران، مشغول به تحصیل در رشته جراحی اطفال در دانشگاه علوم پزشکی تهران شدند.