گوجه فرنگی را بهتر از پخته مصرف کنیم یا خام؟ لیکوپن موجود در گوجه فرنگی ضد سرطان و ضد بیماریهای قلبی است، اما بهتر است برای بهره بردن از این فواید، گوجه فرنگی را بپزید. حتی اگر به سراغ انتخاب سالمترین گزینههای غذایی بروید، بدون در نظر گرفتن نحوه صحیح مصرف آنها، نمیتوانید از همه فواید و مواد مغذی موجود در آنها بهرهمند شوید. چند نمونه از بزرگترین اشتباهات که میتوانند مانع جذب ویتامینها و املاح معدنی در غذاها شوند، از این قرارند:
غلات کامل:
غلات کامل و حاوی سبوس مانند انواع لوبیا، حاوی آنتی اکسیدانهایی به نام فیتات هستند که به ویتامینها و مواد معدنی در غذاها متصل میشود و از جذب آنها جلوگیری میکند. پس همیشه این غلات را قبل از مصرف در آب قرار دهید و بگذارید مدتی سپری شود تا فیتات موجود در آنها از بین برود.
ماست:
ماست حاوی آب است که البته خیلیها راغب به مصرف آن نیستند. این در حالی است که این مایع حاوی پروتئین، ویتامین ب ۱۲ و فسفر است. پس ماست را با آب موجود در آن مخلوط کنید و از حرارت دادن آن با غذاها نیز اجتناب نمایید، چون باکتریهای مفید موجود در آن، در اثر حرارت از بین میروند.
گوجه فرنگی:
لیکوپن موجود در گوجه فرنگی ضد سرطان و ضد بیماریهای قلبی است، اما بهتر است برای بهره بردن از این فواید، گوجه فرنگی را بپزید.
مارچوبه:
این سبزی ارزشمند را آب پز نکنید. این کار باعث خارج شدن ویتامین ث موجود در مارچوبه میشود. بهتر است این سبزی را بخارپز و در نهایت کبابی کنید. آب مارچوبه را که بخارپز شده، دور نریزید و از آن برای تهیه سوپ و سس استفاده کنید تا از ویتامینها و مواد معدنی موجود در آن بهره ببرید.
دانه کتان:
این غلاف حاوی تعداد زیادی از خواص درمانی است ضمن این که منبع غنی از فیبر، امگا ۳، و لیگنان؛ ماده شیمیایی گیاهی نیز محسوب میشود که خاصیت ضد سرطان دارد. بدن ما قادر به هضم این دانه نیست و بنابراین برای استفاده از خواص تغذیهای آن، این دانه را آسیاب کنید تا بخشهای ارزشمند آن از بین نروند.
چای سیاه:
قبل از این که مقادیری شیر به چای خود بیفزایید، این را بدانید که مطالعات نشان داده اضافه کردن لبنیات به چای سیاه، خواص آنتی اکسیدانی چای را از بین میبرد. پروتئینهای شیر به ترکیب موجود در چای سیاه که کاتچین نام دارد میچسبد و ترکیبات مفید چای را از بین میبرد.
کلم بروکلی:
این نوع کلم سرشار از ویتامین ث، کلروفیل، آنتی اکسیدانها و ترکیبات ضد سرطانی است؛ بنابراین آن را به شکل بخارپز و یا آب پز مصرف کنید و از سرخ کردن آن بپرهیزید تا باعث از دست رفتن مواد مغذی موجود در این سبزی نشوید.
توت فرنگی:
چاقو زدن به توت فرنگی و یا خرد کردن آن، منجر به کاهش جذب ویتامین ث و آنتی اکسیدانهای موجود در این میوه میشود. ویتامین ث موجود در توت فرنگی به نور و اکسیژن حساس است و وقتی در معرض آنها قرار میگیرد، سیر از بین رفتن دارد. اگر قرار است میوههایی مثل توت فرنگی را خرد کرده و بعد مصرف کنید، بهتر است اصلا قید خوردن آن را بزنید.
سیر:
برعکس توت فرنگی که حاوی ویتامین ث بوده و در برابر نور حساس است، آلیسین موجود در سیر که خواص ضد سرطانی دارد، با قرارگیری در معرض نور و هوا، بیشترین میزان اثربخشی را دارد. سیر را خرد کرده و بعد آن را به مدت ۱۰ دقیقه در معرض هوا قرار دهید.