مصرف منظم آجیل، بدون اینکه سبب افزایش قند خون شود، حس سیری طولانیمدتی را ایجاد میکند و همچنین میتواند خطر ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.
طبق تحقیقات اخیر، بین مصرف روزانه آجیل و کاهش خطر افسردگی ارتباط وجود دارد. به گفته کارشناسان، آجیل حاوی مواد مغذی خاصی است که میتواند به ارتقای سلامت روان کمک کند. این تحقیقات بیانگر آن است که خوردن یک مشت آجیل (۳۰ گرم) در روز با کاهش ۱۷ درصدی خطر ابتلا به افسردگی مرتبط است.
یک وعده آجیل میتواند شامل: ۱۰ عدد گردو، ۲۰ عدد بادام، ۳۰ عدد پسته و ۱۵ بادام هندی باشد.
طی سالهای اخیر تحقیقات زیادی روی تأثیر عمیق عادات غذایی ما بر سلامت ذهن و روان تأکید داشتهاند؛ که یکی از پررنگترین آنها به ارتباط قوی میان روده و مغز اشاره میکند و نقش کلیدی تغذیه در سلامت روانی را برجسته میکند.
به گفته محققان، افرادی که در رژیم غذایی خود آجیل بیشتری میخورند، ممکن است در سایر رفتارهای سالم نیز پیشرو باشند و عاداتی مانند ورزش و بهداشت خواب را نیز مدنظر قرار دهند. بدین ترتیب طبیعی است که خطر ابتلا به اختلالات خلقی در آنها کاهش یابد.
کدام یک از اجزای آجیل به کاهش خطر افسردگی کمک میکنند؟
نتایج نشان میدهد مواد مغذی موجود در انواع آجیل میتواند به بدن کمک کند تا استرس را بهتر مدیریت کند، سلامت روده را بهبود بخشد و سلامت مغز را تقویت کند. از این رو، خوردن آجیل میتواند یک استراتژی غذایی مفید برای پیشگیری و مدیریت افسردگی باشد.
به طور مثال:
گردو و امگا ۳
گردو به دلیل محتوای بالای امگا ۳ معروف است. امگا ۳ که برای عملکرد و رشد مغز ضروری است، اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد و به طور بالقوه خطر افسردگی را کاهش میدهد. مصرف منظم گردو با تأثیر بر ایجاد و عملکرد انتقالدهندههای عصبی تنظیمکننده خلق و خو، مانند سروتونین و دوپامین، ممکن است به بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی کمک کند.
همچنین یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که مصرف مکمل امگا ۳ با بهبود قابل توجه علائم افسردگی در افراد مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط مرتبط است.
بادام هندی و تریپتوفان
بادام هندی به دلیل داشتن محتوای بالای تریپتوفان و پتانسیل خود در کاهش علائم افسردگی بسیار مورد توجه است. تریپتوفان یک آمینو اسید است که به عنوان پیشساز سروتونین عمل میکند و میتواند خلق و خو را بهبود بخشد، به طور بالقوه نرخ افسردگی را کاهش دهد و همچنین در تنظیم خواب نقش داشته باشد. تحقیقات نشان میدهد که اثرات ضد افسردگی تریپتوفان ممکن است ناشی از تأثیر مثبت آن بر التهاب عصبی، استرس مزمن و اختلال در تنظیم میکروبیوم روده باشد.
بادام و اسیدهای فنولیک
بادام سرشار از اسیدهای اولیک است؛ که در مطالعات اخیر نتایج امیدوارکنندهای در کاهش رفتارهای شبهافسردگی داشته است. از دیگر آجیلهای دارای این ترکیبات میتوان به گردو و پسته اشاره کرد. این ترکیبات میتوانند بر سیستمها و عملکردهای مختلف بدن، از جمله متعادل کردن سطح استرس، کمک به تشکیل سلولهای عصبی و تأثیر مثبت بر سلامت روده تأثیر بگذارند؛ که همگی از عوامل ضروری برای سلامت روان هستند.
سایر مواد مغذی موجود در آجیل
ویتامین E: آنتی اکسیدانی است که میتواند به محافظت از سلولهای مغز در برابر استرس اکسیداتیو کمک کند.
منیزیم: یک ماده معدنی است که در عملکرد انتقالدهندههای عصبی نقش دارد و به تنظیم خلق و خو کمک میکند.
هم استرس اکسیداتیو و هم کمبود منیزیم در ایجاد اختلالات خلقی، از جمله افسردگی، نقش دارند.
چربیهای تک غیراشباع و چند غیراشباع: منابع چربی سالمی که برای حفظ یکپارچگی ساختاری سلولهای مغز و حمایت از ارتباط بین نورونها ضروری هستند.
فیبر غذایی: به تقویت میکروبیوم روده کمک میکند. آجیل، علاوه بر فیبر بالا، دارای شاخص گلیسمی پایینی است؛ به این معنی که باعث افزایش سریع سطح قند خون نمیشود. پایدار بودن سطح قند خون با تنظیم بهتر خلق و خو و کاهش خطر علائم افسردگی مرتبط است.