یک آقا ۵۹ ساله که دیابت نوع ۲ دارد، از روش پیوند سلولی جدید استفاده کرده و بدون نیاز به انسولین یا دارو، سه سال است که زندگی می‌کند. این موضوع باعث امیدواری بیماران دیابتی دیگر شده است.

دیابت

محققان چینی از یک دستاورد مهم در زمینه درمان دیابت خبر دادند: اولین درمان گزارش شده برای دیابت از طریق سلول درمانی.

به نظر می‌رسد اولین درمان دیابت نوع ۲ در جهان با روش سلول درمانی در چین محقق شده است که طی آن مردی ۵۹ ساله که به مدت ۲۵ سال مبتلا به دیابت نوع ۲ و متحمل عوارض شدید این بیماری بود، اکنون از شر آن رها شده است.

بر اساس گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست (SCMP)، یک بیمار ۵۹ ساله که در سال ۲۰۲۱ تحت پیوند سلولی قرار گرفت، از سال ۲۰۲۲ بدون دارو به زندگی خود ادامه داده است.این روش آزمایشی شامل ایجاد یک نسخه مصنوعی از سلول های تولید کننده انسولین موجود در پانکراس بود که به تنظیم سطح قند خون کمک می کند.

این بیمار به مدت ۲۵ سال با دیابت نوع ۲ زندگی می کرد و تقریباً تمام عملکرد سلول های جزایر لانگرهاوس را از دست داده بود. او در معرض خطر بالای عوارض شدید قرار داشت و برای جلوگیری از کما دیابتی به چندین بار تزریق انسولین روزانه نیاز داشت.

درمان دیابت چگونه پیدا شد؟
پس از دریافت پیوند سلولی در جولای ۲۰۲۱، بیمار در عرض یازده هفته از انسولین خارجی عاری شد و دوز داروی خوراکی وی به تدریج کاهش یافت تا اینکه یک سال بعد به طور کامل قطع شد. یین گفت: “معاینه های بعدی نشان داد که عملکرد جزایر پانکراس بیمار به طور موثر بازسازی شده است.” بیمار اکنون ۳۳ ماه بدون انسولین بوده است.

این پیشرفت پزشکی که توسط تیمی از پزشکان و محققان از بیمارستان شانگهای چانگ ژنگ، مرکز تعالی علوم سلولی مولکولی تحت آکادمی علوم چین و بیمارستان رنجی به دست آمد، در ۳۰ آوریل در مجله Cell Discovery منتشر شد.

در این روش از سلول‌های تک هسته‌ای خون خود بیمار استفاده شده وروش برنامه ریزی به این صورت بوده تااین سلول‌ها به «سلول‌های بذر» تبدیل شدند و بافت جزایر لانگرهانس را در یک محیط مصنوعی بازسازی کردند.

یین هائو، محقق برجسته در بیمارستان چانگ ژنگ شانگهای تاکید کرد که این نتیجه نشان دهنده پیشرفت قابل توجهی در زمینه نوظهور پزشکی بازساختی است، جایی که توانایی های بازسازی کننده خود بدن برای درمان بیماری ها به کار گرفته می شود. وی گفت: فناوری ما به بلوغ رسیده و مرزها را در زمینه پزشکی بازساختی برای درمان دیابت جابجا کرده است.

دیابت چقدر جدی است؟
دیابت یک بیماری مزمن است که بر توانایی بدن برای تبدیل غذا به انرژی تأثیر می گذارد. انسولین تولید شده توسط جزایر پانکراس برای تنظیم سطح قند خون بسیار مهم است. در دیابت، این سیستم بد کار می کند: یا بدن انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند به طور موثر از انسولین استفاده کند.

دیابت نوع ۲، شایع ترین شکل، تقریباً ۹۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت را تحت تأثیر قرار می دهد و عمدتاً به رژیم غذایی مربوط می شود و در طول زمان ایجاد می شود. بدون مدیریت صحیح، دیابت می تواند منجر به عوارض جدی از جمله بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و بیماری کلیوی شود.

به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده، “هنوز درمانی برای دیابت وجود ندارد.”

 دیابت

درمان معمولاً شامل کاهش وزن، تغذیه سالم، دارو، تزریق مکرر انسولین است.

دانشمندان در سرتاسر جهان در حال بررسی پیوند جزایر لانگرهاوس به عنوان یک جایگزین هستند که عمدتاً با ایجاد سلول های جزیره مانند از کشت سلول های بنیادی انسانی است.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، تخمین زده می شود که در هند ۷۷ میلیون بزرگسال مبتلا به دیابت (نوع ۲) و نزدیک به ۲۵ میلیون نفر در معرض خطر بالای ابتلا به دیابت به زودی هستند.

درمان جدید چه تاثیری بر چین خواهد گذاشت؟
چین که بیشترین تعداد بیماران دیابتی در سراسر جهان را در خود جای داده است، با بار مراقبت های بهداشتی قابل توجهی مواجه است.

طبق گزارش فدراسیون بین المللی دیابت، ۱۴۰ میلیون نفر در چین مبتلا به دیابت هستند که ۴۰ میلیون نفر به تزریق مادام العمر انسولین وابسته هستند. این سلول درمانی جدید می تواند به میزان قابل توجهی این بار مراقبت های بهداشتی را کاهش دهد.