استفاده از انواع و اقسام پروتزهای دندان آنقدر رایج و متداول است که بدن کمتر کسی نسبت به آن حساسیت نشان میدهد. اما سوال اینجاست که اولا از کجا بفهمیم که بدنمان نسبت به پروتز دندان حساسیت نشان داده است یا خیر و ثانیا، در صورت بروز علائم حساسیت به پروتز دندان چگونه عارضه به وجود آمده را برطرف کنیم؟
مواد تشکیل دهنده پروتزهای دندانی
در ابتدای امر، لازم است بدانیم که پروتزهای دندانی از چه موادی ساخته میشوند. زیرا ممکن است همین مواد اولیه، منشاء حساسیت شما نسبت به پروتز دندانتان باشند.
پروتز دندان معمولا از جنس اکریلیک، رزین کامپوزیت، مواد سرامیکی و چینی و یا زیرکونیا تولید میشود. هر یک از این مواد برای ساخت قسمتی از پروتز دندان شما به کار میروند. برای مثال، آکریلیک، معمولا ماده اولیه و مورد استفادهی همان قسمتی است که مستقیما با لثه شما تماس پیدا میکند؛ در حالی که رزین کامپوزیت یا پرسلین، مادهای است که برای ساخت تاج دندان مورد استفاده قرار میگیرد.
اگرچه واکنشهای آلرژیک بدن نسبت به مواد اولیه پروتزها بسیار نامتداول است، اما اگر قرار باشد کسی به پروتز دندان آلرژی داشته باشد، احتمالا نسبت به تاج پروتز حساسیت نشان میدهد.
دلایل حساسیت به پروتز دندان چیست؟
شایعترین دلایل حساسیت به پروتز دندان شامل موارد زیر هستند:
آلرژی به مواد پروتزی
برخی افراد ممکن است به مواد خاصی که در پروتزهای دندانی استفاده میشود، مانند فلزات، اکریلیک یا رزین، آلرژی داشته باشند. معمولا تشخیص آلرژی به مواد پروتز با انجام تستهای پوستی یا خونی انجام میشود.
در تست پوستی، مقدار کمی از مواد مشکوک به آلرژی روی پوست قرار میگیرد و واکنش بدن به آن مشاهده میشود. در تست خون هم از طریق نمونه خون، آنتیبادیهای موجود در خون که نشاندهنده آلرژی به مواد خاص هستند، بررسی میشوند.
تحریک لثه با پروتز
یکی دیگر از دلایل حساسیت بدن نسبت به پروتز دندان، تحریک لثه است. در حقیقت، یک پروتز نامناسب و بی کیفیت با تحقق فشار قرار دادن لثههای شما باعث تحریک، التهاب، تورم و قرمزی آنها خواهد شد.
عفونت لثه در زیر پروتز
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در مواقعی که فرد از پروتز دندان استفاده میکند نیز دلیل دیگری برای بروز عفونت است. ایجاد عفونت در زیر لثه، خود عاملی برای تشدید حساسیت لثه نسبت به پروتز و مشکلاتی نظیر درد، احساس خارش و حتی خونریزی لثه خواهد بود.
احساس ناراحتی از وجود یک جسم خارجی در دهان
با توجه به اینکه شما احتمالا پس از یک دوره کوتاه یا بلند مدت بی دندانی از پروتز دندان استفاده کردید، ممکن است با احساسی ناخوشایند و شبیه به حساسیت مواجه شوید. این احساس به دلیل برخورد لثههای شما با پروتز دندانهایتان به وجود میآید. احساسی که به احتمال زیاد پس از گذشت دو الی سه هفته به آن عادت خواهید کرد.
البته دلایل دیگری نیز برای وجو این احساس ناراحتی وجود دارد. برای مثال، ممکن است پروتز شما کیفیت خوبی نداشته باشد و در دهان شما لق بزند و یا روی هم ساییده شود. حتی ممکن است در زمان نصب باعث ایجاد زخم در دهان شما شده باشد و همین زخم شما را آزرده کند.
همچنین، توجه داشته باشید که اگر به بیماری خشکی مزمن دهان مبتلا باشید، ممکن است در نتیجهی این خشکیِ مدام، احساس ناراحتی و خارش پیدا کنید. به همین جهت فکر کنید که نسبت به پروتز حساسیت داشتید (در حالی که واقعا دلیل آن حساسیت نبوده است).
علائم حساسیت به پروتز دندان
در حالی که پروتزهای دندان میتوانند جایگزینی عالی برای دندانهای از دست رفته باشند، اما گاهی اوقات میتوانند باعث ایجاد مشکلاتی نیز شوند. همانطور که گفتیم، یکی از این مشکلات حساسیت به پروتز دندان است.
علائم رایج حساسیت به پروتز دندان عبارتند از:
- تحریک و خارش در دهان: ایجاد احساس خارج در لثه ها، لب یا حتی روی زبان شما.
- تورم و قرمزی: در صورت بروز این نوع حساسیت، ممکن است لثهها یا بافتهای نرم اطراف پروتز شما متورم و قرمز شوند.
- لکه های قرمز یا قهوه ای: ممکن است لکههایی قرمز یا قهوهای روی زبان یا داخل دهان خود مشاهده کنید.
- زخم یا آفت: احتمال دارد زخم های دردناک در دهان و روی لثه شما تشکیل شود.
- سوزش یا درد: ممکن است در دهان و لب هایتان احساس سوزش یا درد داشته باشید.
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، بهتر است در اولین فرصت به دندانپزشک متخصصی که فرایند نصب پروتز دندان را نزد او انجام داده بودید مراجعه کنید. دندانپزشک شما میتوند با تشخیص دقیقتر علت حساسیت، مشکل را به طور کلی برطرف کند.
متخصص پروتز دندان کیست؟
یک متخصص پروتز دندان، دندانپزشکی است که تخصص خود را در زمینهی بازسازی و جایگزینی دندانهای از دست رفته و ساخت و قرار دادن پروتزهای دهان کسب کرده است. این متخصصان انحصارا برای ارائه خدمات جامع دهان و دندان به کسانی که دندانهای خود را به دلیل بیماری، آسیب یا علل دیگر از دست دادهاند، آموزش دیدهاند.
معمولا متخصص پروتز دندان، بهترین گزینه برای اجرای فرایندهایی مانند ایمپلنت دندان، پروتز دندان متحرک و نیمه متحرک و بریجهای دندانی هستند. آنها همکاری بسیار نزدیکی نیز با سایر متخصصان دندانپزشکی (مانند جراحان دهان و صورت و متخصصان پریودنتال) برای ارائه بهترین مراقبت ممکن به بیماران خود دارند.
قیمت پروتز دندان چقدر است؟
قیمت پروتز دندان به عوامل مختلفی مانند نوع پروتز، جنس و پایه آن بستگی دارد. برای مثال، پروتزهای متحرک یا همان دندان مصنوعیهای قدیمی معمولا قیمت نسبتا پایین تری نسبت به پروتزهای نیمه متحرک و یا پروتزهای ثابت دارند. در حالی که پروتزهای بر پایه ایمپلنت، یکی از گرانترین و البته با دوامترین انواع پروتز دندان محسوب میشوند.
پروتز دندان در کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان
اگر تصمیم دارید تا بدون ترس و نگرانی از بابت کیفیت و حساسیت احتمالی پروتز دندان خود، از این قطعه استفاده کنید، بهتر است برای اجرای این فرایند به بهترین متخصص پروتز دندان مراجعه کنید.
کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان، یکی از برترین مجموعههای دندانپزشکی شهر تهران است که با بهرهگیری متخصصانی مجرب و باتجربه و تجهیزاتی بسیار مدرن، طیف گستردهای از خدمات پروتز دندان را به بیماران خود ارائه میدهد. این خدمات شامل ایمپلنتهای دندان، بریجهای دندانی، پروتزهای پارسیل و دندانهای مصنوعی کامل هستند.
دکتر بنیانیان و تیم متخصصان او متعهد به ارائه بالاترین سطح خدمات به بیماران خود هستند. آنها برای ایجاد یک طرح درمانی شخصی برای هر بیمار وقت میگذارند و از جدیدترین تکنیکها و مواد برای اطمینان از نتایج مطلوب استفاده میکنند.
پس اگر به دنبال جایگزینی دندانهای از دست رفته خود هستید، کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. متخصصان این مجموعه با ارائه مشاوره رایگان و معاینات دقیق، به شما کمک میکنند تا بهترین تصمیم را برای سلامتی و لبخند خود بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت میتوانید به سایت دکتربنیانیان و یا به کلینیک آنها واقع در میدان آرژانتین، خیابان احمد قصیر (بخارست)، خیابان ششم غربی، پلاک ۲۲، واحد ۷ مراجعه نمایید.
جمع بندی نهایی
گاهی اوقات برخی از خدمات دندانپزشکی مانند پروتز دندان با عوارض و مشکلات خاصی همراه خواهد بود. حساسیت لثهها نسبت به پروتز دندان، یکی از این واکنشها است. لذا به شما پیشنهاد میکنیم که در صورت روبرویی با این عارضه، موضوع را با دندانپزشک خود در میان بگذارید و او را از مشکل خود با خبر کنید تا بهترین روش درمان برای شما تدوین شود.