افرادی که با التهابهای کوتاه مدت یا مزمن دست و پنجه نرم میکنند، میتوانند از خواص ضد التهابی تخمه آفتابگردان بهرهمند شوند. این دانه مغذی سرشار از ویتامین E، فلاونوئیدها و ترکیبات گیاهی دیگر است که به کاهش التهاب کمک میکند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف تخمه آفتابگردان و دیگر دانهها حداقل پنج بار در هفته میتواند به کاهش سطح التهاب منجر شود و در نتیجه خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن را نیز کاهش دهد.
مطالعات مصرف تخمه آفتابگردان را با تعدادی از فواید سلامتی مرتبط میدانند، از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی.
دانههای آفتابگردان از سر گل گیاه آفتابگردان برداشت میشود. در حالی که خود دانه در یک پوسته راه راه سیاه و سفید قرار گرفته است، دانههای آفتابگردان سفید هستند و بافت لطیفی دارند. شما میتوانید دانهها را به خاطر طعم آجیلی متمایز و ارزش غذایی بالایی که دارند به صورت خام، برشته یا در غذاهای دیگر مصرف کنید.
مطالعات مصرف تخمه آفتابگردان را با تعدادی از فواید سلامتی مرتبط میدانند، از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی. آنها همچنین حاوی مواد مغذی هستند که میتوانند از سیستم ایمنی بدن شما حمایت کرده و سطح انرژی شما را افزایش دهند.
برخی از فواید تخمه آفتابگردان برای سلامتی:
کاهش التهاب
برای کسانی که التهاب کوتاه مدت یا مزمن دارند، تخمه آفتابگردان میتواند مزایای ضد التهابی داشته باشد. تخمه آفتابگردان حاوی ویتامین E، فلاونوئیدها و سایر ترکیبات گیاهی است که میتواند التهاب را کاهش دهد. یک مطالعه نشان داد که مصرف تخمه آفتابگردان و سایر دانهها پنج بار یا بیشتر در هفته منجر به کاهش سطح التهاب میشود که همچنین عوامل خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن را کاهش میدهد.
بهبود سلامت قلب
دانههای آفتابگردان سرشار از چربیهای «سالم» از جمله چربیهای چند غیراشباع و چربیهای تک غیراشباع هستند. یک وعده سه چهارم فنجان تخمه آفتابگردان حاوی ۱۴ گرم چربی است. مطالعات نشان داد که مصرف دانهها – از جمله تخمه آفتابگردان – با کاهش نرخ بیماریهای قلبی عروقی، کلسترول بالا و فشار خون بالا مرتبط است.
حمایت از سیستم ایمنی
تخمه آفتابگردان منبع بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی است که میتواند از سیستم ایمنی بدن شما حمایت کرده و توانایی شما را برای مبارزه با ویروسها افزایش دهد. اینها شامل روی و سلنیوم هستند. روی نقش حیاتی در سیستم ایمنی دارد و به حفظ و توسعه سلولهای ایمنی بدن کمک میکند. سلنیوم همچنین در کاهش التهاب، مبارزه با عفونت و تقویت ایمنی نقش دارد.
افزایش سطح انرژی
در حالی که سطوح بالای پروتئین موجود در تخمه آفتابگردان در حال حاضر به افزایش سطح انرژی شما کمک میکند، سایر مواد مغذی مانند ویتامین B و سلنیوم میتوانند به شما در حفظ انرژی کمک کنند. ویتامین B۱ (همچنین به عنوان تیامین شناخته میشود) موجود در تخمه آفتابگردان میتواند به شما کمک کند غذا را به انرژی تبدیل کنید که میتواند شما را در طول روز فعال نگه دارد همچنین سلنیوم موجود در آن میتواند جریان خون را افزایش دهد و اکسیژن بیشتری را به بدن شما برساند.
ارزش غذایی
تخمههای آفتابگردان سرشار از پروتئین و سرشار از چربیهای سالم و همچنین آنتی اکسیدانهایی هستند که میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای جدی را کاهش دهند. همچنین یک منبع عالی برای موارد زیر است:
ویتامین E
ویتامین B۶
ویتامین B۱
آهن
فلز مس
سلنیوم
منگنز
فلز روی
پتاسیم
مواد مغذی در هر وعده
به گفته USDA، ¼ فنجان تخمه آفتابگردان بوداده خشک بدون نمک حاوی:
کالری: ۲۰۷
پروتئین: ۵.۸ گرم
چربی: ۱۹ گرم
کربوهیدرات: ۷ گرم
فیبر: ۳.۹ گرم
در حالی که تخمه آفتابگردان سرشار از مواد مغذی است، کالری نسبتاً بالایی نیز دارد. مهم است که وعدههای غذایی را هر بار تا یک چهارم فنجان نگه دارید. به منظور کاهش کالری دریافتی در هنگام میان وعده، بسیاری از دانههای موجود در پوسته را میخورند، زیرا باز شدن پوسته و بیرون ریختن هر پوسته زمان میبرد. با این حال، به خاطر داشته باشید که پوستهها اغلب با نمک پوشانده میشوند – حدود ۷۰ میلی گرم در هر ۱ اونس تخمه آفتابگردان. اگر مراقب میزان مصرف نمک خود هستید، به دنبال تخمه آفتابگردان بدون نمک باشید و سهم خود را متعادل کنید.
نحوه خوردن تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان معمولاً در داخل پوسته فروخته میشود و به صورت بو داده یا خام مصرف میشود. خوردن تخمه آفتابگردان پوسته شده مستلزم آن است که آنها را با دندان باز کنید و پوسته آن را تف کنید – که نباید خورده شود.
با استفاده از زبان، پوسته را به صورت عمودی یا افقی بین دندانهای آسیاب خود قرار دهید. پوسته را با دندان بشکنید و دانه را از پوسته جدا کنید. سپس پوسته را تف کرده و دانه را بخورید. همچنین میتوانید تخمه آفتابگردان را در انواع غذاها میل کنید. در اینجا چند راه وجود دارد که میتوانید آنها را در وعدههای غذایی بگنجانید:
روی سالاد بپاشید
به مخلوط دنباله دار اضافه کنید
در بلغور جو دوسر هم بزنید
روی سبزیجات سرخ شده یا مخلوط بپاشید
به همبرگرهای گیاهی اضافه کنید
در محصولات پخته شده مخلوط کنید
به جای کره بادام زمینی از کره آفتابگردان استفاده کنید
به جای روغنهای دیگر با روغن آفتابگردان بپزید