خونریزی بین قاعدگی میتواند به علل مختلف همچون آسیب، تغییرات هورمونی و یا استرس ایجاد شود. گاهی جریان خونریزی به قدری کم است که فرد تنها با کمی لکه بینی مواجه میشود. اگرچه بیشتر این خونریزیها دلایلی موقتی دارند که نیاز به بررسی نخواهند داشت، اما در بسیاری از مواقع نیز مراجعه به پزشک ضروری است. در این مطلب به بررسی مواردی میپردازیم که باعث میشوند خونریزی بین پریودها را بیشتر بشناسید.
خونریزی بین قاعدگی و علائم آن
بعد از بلوغ و قبل از یائسگی زنان در طول سیکل قاعدگی خود دچار خونریزی واژینال میشوند. اما در برخی از موارد فرد ممکن است در زمانهایی غیر از دورۀ قاعدگی این خونریزی را تجربه کند. بر این اساس، خونریزی بین قاعدگی یا متروراژیا (metrorrhagia) به خونریزی غیر طبیعی از رحم گفته میشود که میتواند به صورت شدید یا کم، طولانی یا کوتاه باشد. از علائم این نوع خونریزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شباهت با یک دورۀ قاعدگی معمولی
- سنگینتر و با از دست دادن میزان خون بیشتر
- از دست دادن خون کم و حتی لکه بینی
بسته به شرایط فرد و علت خونریزی بین قاعدگی، این حالت ممکن است یک بار در طول ماه و یا به شکلی مکرر رخ دهد. توجه داشته باشید که خونریزی بعد از رابطۀ جنسی در ردۀ خونریزی بعد از مقاربت قرار داده میشود. ضمن اینکه لکه بینی قهوه ای در موعد پریود نمیتواند در این دسته جای بگیرد.
دلایل خونریزی بین قاعدگی
پریود در زنان اغلب به طور متوسط بین 3 تا 7 روز اتفاق میافتد. اگرچه به طور خاصتر در برخی از افراد این زمان بیشتر یا کمتر است. خارج از این محدوده، هر نوع خونریزی باید علت یابی و در صورت نیاز درمان شود. البته اگر به تازگی پریود شدهاید یا به هر دلیلی دچار پریودهای نامنظم هستید، نباید این حالت را با خونریزی بین قاعدگی اشتباه بگیرید. در ادامه به عللی میپردازیم که باعث میشوند خونریزی بین پریودها را تجربه کنید.
تغییرات هورمونی
یکی از مهمترین علل خونریزی بین قاعدگی، تغییرات در سطح هورمونهای شماست. در طول ماه حین تخمک گذاری با تغییر در سطح هورمونها مواجهه میشوید. بنابراین برخی از افراد زمانی که تخمک از یکی از تخمدانهای آنها آزاد میشود، لکه بینی یا خونریزی بسیار ملایمی را تجربه میکنند.
پیشگیری از بارداری هورمونی
برای اینکه خونریزی بین پریودها را بیشتر بشناسید، باید ببینید که از چه روش پیشگیری از بارداری استفاده میکنید. در اغلب موارد، روشهای ضد بارداری هورمونی عامل اصلی چنین وضعیتی هستند که حتی باعث خونریزی ناگهانی میشوند. از جملۀ این روشها میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
- آی یو دی
- حلقۀ واژینال
- قرص پیشگیری از بارداری
- ایمپلنت ضد بارداری
- تزریقات ضد بارداری
این خونریزی گاهی به دلیل سیستم بدنی فرد و گاهی نیز به دلیل استفادۀ نادرست مثل فراموش کردن مصرف یک یا چند قرص ضد بارداری خوراکی رخ میدهد. به عنوان مثال، بسیاری از زنان با قرارگیری دستگاه هورمونی داخل رحمی (IUD) ممکن است خونریزی واژینال بین پریودی را تجربه کنند که در بیشتر موارد بعد از چند ماه از بین میرود. علاوه بر موارد بالا، استفاده از قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی نیز ممکن است باعث خونریزی بین قاعدگی شود.
عفونت
خونریزی بین پریودها گاهی نیز به دلیل بروز عفونت در واژن، دهانۀ رحم یا خود رحم رخ میدهد. از برخی از این عفونتهای واژینال میتوانیم به کلامیدیا و سوزاک اشاره کنیم. بنابراین برای حل این مشکلات باید عفونت مورد نظر تحت نظر پزشک متخصص زنان درمان شود.
جراحت و آسیب
اگر به هر دلیلی پوست واژن، فرج یا رحم آسیب ببیند، ممکن است شاهد خونریزی باشید. رایجترین دلیل بروز این اتفاق در زمان رابطۀ جنسی است که واژن خشک میتواند اصلیترین علت آن باشد. از دیگر مواردی که میتوانیم در این لیست قرار دهیم، گزینههای زیر هستند:
- فعالیت جنسی خشن
- تجاوز جنسی
- استفاده از تامپون به شکل نادرست
پولیپ دهانۀ واژن یا رحم
پولیپها تودههای کوچکی هستند که میتوانند نواحی مختلف دستگاه تولید مثل زنان از جمله رحم، دهانۀ رحم یا ساختار بین واژن و رحم را درگیر کرده و در این نواحی ایجاد شوند. در برخی از موارد، پولیپها باعث خونریزی میشوند که برای درمان چنین حالتی نیاز به جراحی دارند.
اندومتریوز
آندومتریوز نیز در دستۀ عواملی قرار میگیرد که گاهی خونریزی بین قاعدگی را به دنبال دارند. از علائم این بیماری میتوانیم به خونریزی سنگین در زمان پریود، خونریزی یا لکه بینی نامنظم، دورههای دردناک قاعدگی در کنار درد مدام شکم اشاره کنیم. اگرچه برخی از این عوامل گاهی طبیعی هستند، اما اگر در مورد ابتلا به این بیماری شک دارید، حتماً باید در این زمینه با پزشک خود مشورت کنید.
خونریزی لانه گزینی
برخی از زنان ممکن است بلافاصله بعد از باردار شدن، لکه بینی را تجربه کنند. لکه بینی در چنین مواقعی یکی از نشانههای لانه گزینی تخمک بارور شده در پوشش داخلی رحم است که در این شرایط جای هیچگونه نگرانی نیست. این حالت ممکن است با یک گرفتگی خفیف در رحم رخ دهد.
یائسگی
نزدیک شدن به دوران یائسگی میتواند یک دورۀ طولانی عدم تعادل هورمونی را به دنبال داشته باشد که در چنین شرایطی قاعدگی نامنظم، لکه بینی و خونریزی دور از انتظار نخواهند بود.
سرطان
وقتی علل خونریزی بین پریودها را بیشتر بشناسید، میدانید که اکثر خونریزیهای بین پریود جای نگرانی ندارند. با این حال اگر خونریزیها ادامه دار بوده و علت اصلی آنها مشخص نشده باشد، ممکن است نشانهای از وجود نوع خاصی از سرطان باشند. به همین علت است که میگوییم چنین شرایطی باید زیر نظر پزشک متخصص زنان بررسی و علت آن مشخص شود.
سرطان دهانۀ رحم یکی از این نمونههاست که شاید با علائم دیگری همچون درد و ناراحتی حین رابطۀ جنسی یا تغییر در ترشحات واژن، خود را نشان دهد. این نوع سرطان با بالا رفتن سن بیشتر مشاهده میشود.
سایر علل احتمالی
علاوه بر تمامی مواردی که بررسی کردیم، برخی دیگر از عوامل نیز میتوانند باعث خونریزی در پریود شوند که شامل استرس و مصرف برخی از داروها (مثل داروهای ضد انعقاد خون یا رقیق کنندهها) هستند.
نحوۀ تشخیص علت خونریزی بین قاعدگی
پزشک دربارۀ خونریزی واژینال شما سؤالاتی خواهد پرسید که زمان رخ دادن خونریزی، میزان تکرار آن، مقدار سنگینی و مدت زمان خونریزی در این دسته جای میگیرند. پزشک همچنین ممکن است به بررسی دیگر علائم همراه با خونریزی مثل درد شکم یا خونریزی بعد از رابطۀ جنسی بپردازد. در نهایت، با بررسی مواردی مثل سلامت عمومی، ماهیت سیکل قاعدگی طبیعی شما و احتمال باردار بودنتان، از طریق روشهای زیر اقدام به یافتن علت خونریزی واژینال میکند:
- نمونه برداری واژینال
- معاینۀ واژینال
- تست بارداری
- آزمایش خون
- سونو واژینال یا شکمی
علل احتمالی زیادی وجود دارند که میتوانند باعث خونریزی واژینال بین قاعدگی در شما شوند. اگرچه اغلب این علل جدی نبوده و به صورت موقتی رخ میدهند، با این حال، اگر بین دورههای پریود خود خونریزی داشتید، باید با پزشک متخصص زنان مشورت کنید تا این حالت را علت یابی و درمان کند.