یکی از نگرانی‌هایی که برای والدین پیش می‌آید، سیاهی لثه در کودکان است. این تغییر رنگ برای لثه‌های کودک نگران کننده بوده و والدین را مجاب خواهد کرد به دندانپزشکی متخصص برای درمان مراجعه کنند. اما از آنجاییکه همیشه پدر و مادرها به دنبال چرایی هر اتفاقی که برای فرزندشان می‌افتد هستند تا از ادامه پیشرفت آن جلوگیری کنند، در ادامه این مقاله به بررسی علت سیاهی لثه در کودکان می‌پردازیم. پس اگر این مورد باعث نگرانی‌تان شده، پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مقاله مطلب همراهی‌مان کنید.

سیاه شدن لثه کودکان به چه معناست

سیاه شدن لثه به تغییر رنگ لثه گفته شده و تنها به معنی سیاه شدن بافت لثه نیست. اما چون این تغییر رنگ بیشتر به سمت تیرگی و کبودی می‌رود، والدین با دیدی کلی به این تغییر نگاه می‌کنند. به همین خاطر تصمیم می‌گیرند برای جلوگیری از پیشروی و همینطور درمان، به بهترین پزشک ارتودنسی در مشهد یا هر شهر دیگری مراجعه کنند. چون همانطورکه در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت، گاهی تنها راه درمان این عارضه، ارتودنسی دندان خواهدبود.

تاثیر تغذیه بر سیاه شدن لثه کودک

بدون شک برنامه غذایی و تغذیه کودک، روی سلامت و رشد او تاثیرگذار خواهدبود. مهم‌تر اینکه معمولا کودکان با روش صحیح مسواک زدن دندان آشنا نبوده و تمایلی هم به انجام دادن آن ندارند. به همین خاطر مصرف مواد غذایی حاوی قند بالا باعث تجمع پلاک دندانی می‌شود. نتیجه تجمع و افزایش تراکم پلاک‌های دندانی، سیاه شدن و تیرگی لثه در کودکان خواهدبود.

تراکم دندان ها و فشار روی لثه، دیگر دلیل سیاهی لثه کودک

تراکم دندان و وارد کردن فشار زیاد آن روی لثه، دیگر دلیل تیرگی بافت لثه خواهدشد. البته استفاده از غذاهای سفت و سخت، مسواک زدن اشتباه و فشار دادن آن روی لثه، جویدن خوراکی‌ها به شکل نادرست، فشارهای ناشی از ناهنجاری‌های دهان، فک، دندان اضافه، رشد نامناسب دندان‌ها در جایگاهی نامناسب و… سبب تورم، کبودی و تغییر رنگ لثه در کودکان می‌شود.

مصرف برخی داروها؛ اولین دلیل سیاه شدن لثه کودک

پزشکان برای بهبود رشد کودک و درمان برخی از بیماری‌ها داروهای زیادی را تجویز می‌کنند. با این اوصاف بسیاری از داروها برای او از اهمیت بالایی برخوردار بوده که از جمله دلایل تیرگی لثه در کودکان هستند. پس بعداز مشاهده سیاه شدن لثه کودک، درصورتی که پزشک برای او دارو تجویز کرده است، داروهای او را بررسی کنید.

اگر در گروه داروهای آنتی بیوتیک مانند آنتی دپرسان، آنتی هیستامین و تتراسایکلین‌ها باشند، می‌توانند علت سیاه شدن لثه کودک به حساب بیایند. با این حال بایستی با پزشک این مشکل را درمیان بگذارید.

بیماری لثه؛ دیگر علت سیاه شدن لثه کودک

بی‌توجهی به بهداشت دهان و دندان باعث تجمع پلاک‌های باکتریایی روی دندان می‌شود. درصورتی که هیچ اقدامی برای برطرف شدن آن‌ها نشود، پلاک‌ها روی تمامی دندان‌ها گسترش پیدا کرده و سبب پوسیدگی خواهدشد. تجمع پلاک‌ها بیماری‌هایی نظیر پریودنتیت و التهاب لثه را به همراه خواهدداشت. مهم‌ترین نشانه‌های این عارضه، نارسایی و در نهایت سیاهی لثه کودک هستند.

عوامل ژنتیکی؛ علت دیگر سیاه شدن لثه

یکی دیگر از عوامل تیرگی لثه در کودکان، هیپرپیگمانتاسیون لثه است. در این بیماری ژنتیکی، تولید رنگدانه‌های پوستی یا همان ملانین در پوست لثه افزایش پیدا کرده و از والدین به کودک منتقل خواهدشد. افزایش سطح ملانین در لثه سبب سیاهی بافت آن شده که عارضه چندان خطرناکی نیست. در واقع بیشتر روی زیبایی لبخند و فرم دهان فرد موثر بوده که با روش‌های درمانی مانند لیزر، می‌توان آن را برطرف کرد.

آسیب های فیزیکی و وارد شدن ضربه دیگر دلیل سیاهی لثه کودک

برای پیدا کردن دلیل سیاه شدن لثه کودکان، همیشه نباید موارد گفته شده را بررسی کرد؛ چراکه در بسیاری موارد لثه کودکان در هنگام بازی کردن، زمین خوردن و سایر آسیب‌های فیزیکی دچار آسیب دیدگی می‌شود. در نتیجه وارد شدن ضربه به دهان و فک یکی از عوامل سیاهی بافت لثه در کودکان خواهدبود.

چطور سیاهی لثه کودک را درمان کنیم

باتوجه به منشا و دلیل سیاه شدن لثه کودک، روش‌های درمانی متفاوتی توسط پزشک تجویز می‌شود. بنابراین نباید بطور خودسرانه و بدون نظارت پزشک دست به روش‌های درمانی و مصرف دارو زد. از جمله راه‌های درمان سیاه شدن لثه عبارت است از:

برطرف کردن فشار تراکم دندان ها برای درمان سیاهی لثه با ارتودنسی

گاهی سیاه شدن لثه‎ها به دلیل تراکم دندان بر روی لثه است. در واقع بزرگ بودن دندان‎ها، کوچک بودن فک و… باعث به وجود آمدن فشار زیادی روی بافت لثه شده که بایستی برای برطرف کردن این فشار و جلوگیری از مشکلات و ناهنجاری‎های دندان و فک، ارتودنسی انجام شود.

مراجعه به دندانپزشکی متخصص

بهتر است بدانید سیاه شدن لثه در کودکان را باید جدی گرفته و با مشاهده تغییر رنگ بافت لثه، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کرد. پزشک با انجام معاینات اولیه و تشخیص منشا اصلی بیماری، بهترین روش درمان را تجویز خواهد کرد تا ادامه آن منجر به بروز مشکلات جدی‌تر نشود.

انتخاب برنامه غذایی مناسب برای کودک

در برخی از موارد تنها با اصلاح برنامه غذایی و حذف مواردی نظیر قند، شکر، شکلات و نوشابه‌های گاز دار، می‌توان سیاه شدن لثه را با جلوگیری از ایجاد پلاک برطرف کرد.

رفع سیاهی لثه که در اثر ضربه و حادثه به وجود می آید

گاهی بازیگوشی کودکان سبب بروز مشکلات جدی برای آن‌ها خواهد شد. زیرا وارد شدن فشار یا ضربه به دهان، ممکن است باعث ایجاد خون مردگی و تغییر رنگ در بافت لثه خواهدشد. برای درمان سیاهی لثه کودک در اثر ضربه، می‌توان از خنک کننده‌ها یا کمپرس آب سرد استفاده کرد.

رعایت بهداشت دهان و دندان

همیشه پیشگیری بهتر از درمان خواهدبود. پس اولین توصیه دندانپزشکان برای جلوگیری از این اتفاق، آموزش نحوه صحیح مسواک زدن به کودک و تشویق او برای انجام این کار خواهدبود. به بیانی دیگر از اصلی‌ترین دلایل سیاه شدن لثه، بی‌توجهی کودک به رعایت بهداشت دهان و دندان است.

درمان کردن مشکلات پوستی برای از بین بردن سیاهی لثه کودک

بافت رویی لثه از سلول‌های پوستی تشکیل شده است. بنابراین استرس، مشکلات پوستی، اختلالات هورمونی و… که در تغییر رنگ پوست تاثیرگذارند، می‌توانند دلیل سیاه شدن لثه در کودکان باشد. در این شرایط با مراجعه به متخصص پوست و تجویز دارو، این عارضه درمان خواهدشد. البته باید الویت مراجعه به پزشک را به دندانپزشک اختصاص دهید.

چگونه از سیاه شدن لثه برای کودک جلوگیری کنیم

اینکه بدانید چه دلایلی می‌توانند باعث بروز سیاهی لثه در کودکان شوند، تا حد زیادی می‌تواند به جلوگیری از آن کمک کند. به عنوان مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از سیاه شدن لثه، انتخاب برنامه غذایی مناسب و سالم در کنار رعایت بهداشت دهان و دندان است.

در بعضی مواقع کودک با ناهنجاری‌های فک و دهان مواجه بوده که زمان صحبت کردن یا غذا خوردن به بافت لثه فشار وارد می‌کند. بایستی تغییر رنگ لثه را با مشاهده اولین علائم جدی گرفته و اقدامات لازم را برای درمان آن انجام دهید.