سرد شدن هوا میتواند برای بیماران دیابتی دردسر ایجاد کند چرا که این افراد در معرض ابتلای بیشتری به بیماریهایی چون آنفولانزا و سینوزیت قرار دارند و حفظ سطح گلوکز لازم در بدنشان را مختل میکند.
در واقع سادهترین تعریف بیماری دیابت این است زمانی که بدن نتواند گلوکز مورد نیاز برای تامین انرژی سلولها را فراهم کند، فرد مبتلا به بیماری دیابت میشود. به معنای دیگر، انسولین که هورمونی برای تبدیل قند بدن به انرژی است، توانایی انجام این کار را ندارد و نهایتا سطح گلوکز در بدن بیمار بالا میرود.
سه نوع اصلی دیابت، دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 و دیابت دوران بارداری هستند. افراد مبتلا به دیابت حتی زمانی که تحت مراقبت و درمان باشند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آنفولانزا و سینوزیت هستند که میتواند منجر به بستریشدن آنها در بیمارستان شود زیرا ابتلا به بیماریهایی مانند آنفولانزا میتواند کنترل سطح قند خون را سختتر کند. علاوهبراین، احتمال اینکه افراد دیابتی به دلیل سطح بالای قند خون، به عفونتهای سینوسی دچار شوند هم وجود دارد.
اما با وجود اینکه خطر ابتلا به آنفولانزا و سینوزیت در افراد دیابتی بالاست، راههایی برای پیشگیری از آنها هم وجود دارد. در واقع آنفولانزا و دیابت ترکیبی پیچیده است، اما داشتن یک برنامه مراقبت از دیابت، کلید پیشگیری و حتی درمان آنفولانزا و سینوزیت در صورت ابتلا به آنها است.
آیا ویروس سرماخوردگی و آنفولانزا، قندخون را بالا میبرد؟
سیستم ایمنی، میکروبهایی را که میتوانند شما را بیمار کنند، تشخیص داده و با آن مبارزه میکند. بسیاری از مردم سیستم ایمنی را بهعنوان محافظی در داخل بدن تصور می کنند، اما اولین خط دفاعی، پوست شماست که میکروبهای ناخواسته را از خود دور می کند. لایه دوم سیستم ایمنی بدن شما نوعی گلبولهای سفید است که در سراسر بدن در گردش است و به دنبال تهدیداتی هستند که میتوانند شما را بیمار کنند.
همچنین سیستم ایمنی بدن هنگامی که یاد میگیرد با یک ویروس خاص مبارزه کند، اغلب به یاد میآورد که چگونه این کار را دوباره انجام دهد. اگر بیش از یک بار در معرض ویروس قرار بگیرید، سیستم ایمنی بدن معمولا میتواند سریعتر با آن مبارزه کند. اگر قبلاً در معرض آن ویروس خاص قرار گرفتهاید، ممکن است علائم کمتری داشته باشید یا هیچ علائمی نداشته باشید. این کاری است که در واقع واکسنها با دادن دستورالعملهایی به سیستم ایمنی بدن درباره چگونگی مبارزه با ویروس انجام میدهند و از شما در برابر بیماری شدید محافظت میکنند.
اگر دیابت دارید، ممکن است سیستم ایمنی بدن شما ضعیف شده و کارایی کمتری داشته باشد. اینجاست که افراد دیابتی ممکن است به فکر سریع ترین راه درمان دیابت بیفتند چراکه زمانی سیستم ایمنیتان ضعیف شده باشد، مبارزه با عفونتها هم سختتر میشود. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت ممکن است به بیماریهای مکرر مبتلا شوند که آنفولانزا، ذاتالریه، عفونتهای دستگاه ادراری، عفونتهای پوستی از آن جملهاند و همچنین ممکن است بهبود بریدگیها و زخمها بیشتر طول بکشد. اگر بیمار شوید، ممکن است متوجه شوید که سطح قند خون شما بالاتر از حد معمول است زیرا برای مبارزه با بیماری، سیستم ایمنی بدن هورمونهایی ترشح میکند که میتوانند قند خون شما را به طور موقت افزایش دهند. برخی از داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا نیز میتوانند قند خون شما را افزایش دهند. از طرف دیگر، تب، تعریق و کماشتهایی میتواند باعث کاهش قند خون شود.
البته باید دربارهی دیابت نوع 1 بدانید که یک اختلال خود ایمنی است و زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بخشی از بدن شما حمله میکند. به همین دلیل، افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ممکن است سیستم ایمنی ضعیفتری داشته باشند.
بنابراین مدیریت دیابت در طول دورههای بیماری بسیار مهم است. به همین دلیل است که باید اقدامات احتیاطی مناسب را برای جلوگیری از عفونت و انتشار میکروبها انجام دهید و بدانید که دشمن سینوزیت و آنفولانزا برای پیشگیری از آنها چیست. به علاوه حتما قند خون خود را به دقت کنترل کنید و در صورت بالا یا پایین آمدن آن اقدامات لازم را انجام دهید.
راههای پیشگیری از آنفولانزا و سینوزیت در افراد دیابتی
حتما افراد دیابتی بیشتر به دنبال پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا و سینوزیت هستند تا درمان آن. واکسیناسیون آنفولانزا بهویژه برای افراد مبتلا به دیابت مهم است زیرا آنها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض جدی آنفولانزا هستند. گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) در سال 2024 نشان میدهد که واکسیناسیون آنفولانزا با کاهش 79 درصدی بستری شدن در بیمارستان در میان افراد مبتلا به دیابت همراه بوده است. در واقع واکسیناسیون یک راه ایمن و ساده برای کاهش خطر ابتلا به آنفولانزا است.
اما راههای دیگری هم وجود دارد که میتوانید برای تقویت سیستم ایمنی خود انجام دهید:
سطح قند خون خود را در محدوده هدف خود نگه دارید تا از سیستم ایمنیتان محافظت کنید. این کار میتواند به پیشگیری از بیماریهای کوتاهمدت و بلندمدت کمک کند و در صورت مریضشدن باعث شود زودتر بهبود پیدا کنید.
میوه و سبزیجات فراوان بخورید. میوهها و سبزیجات، سرشار از ویتامینها و مواد معدنی هستند که به عملکرد سیستم ایمنی شما کمک میکنند. البته قبل از مصرف هر گونه مکمل ویتامینی یا معدنی با پزشک خود مشورت کنید.
فعالیت بدنی داشته باشید. فعالیت بدنی می تواند به شما کمک کند سطح قند خون خود را مدیریت کنید و در صورت بیمار شدن، سیستم ایمنی خود را قوی نگه دارید.
دستهایتان را بشویید. میکروبها میتوانند از سطوحی که هر روز لمس میکنید پخش شوند. شستن مکرر دستها راه مهمی برای سالم ماندن است.
استرس را مدیریت کنید. هنگامی که سطح استرس شما بالا باشد، سیستم ایمنی بدن شما ممکن است زمان سختتری برای مبارزه با عفونتها داشته باشد. استرس همچنین میتواند سطح قند خون شما را افزایش دهد. یاد بگیرید که چگونه تشخیص دهید سطح استرس شما بالا است و فعالیتهای آرامشبخش مانند مدیتیشن یا یوگا را انجام دهید. حتی 5 دقیقه تمرین هم میتواند به شما کمک کند تا آرام شوید.
به اندازه کافی بخوابید. استراحت خوب برای سلامتی همه مهم است. اگر به طور منظم کمتر از ۷ ساعت بخوابید، کنترل دیابت شما دشوارتر خواهد بود. خواب کم همچنین میتواند سیستم ایمنی بدن شما را برای مبارزه با عفونتها سختتر کند.
همچنین از تماس نزدیک با افرادی که سرماخوردگی یا سایر عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی دارند خودداری کنید. سیگار نکشیدن هم میتواند از ابتلای شما به عفونتهای سینوسی جلوگیری کند. همچنین میتوانید از دستگاه رطوبتساز برای مرطوب کردن هوای خانه استفاده کنید. در نظر داشته باشید اگر دورههای مکرر سینوزیت را تجربه کردهاید، به پزشک مراجعه کنید تا علائم و سابقه پزشکی شما را ارزیابی و آزمایشهای تشخیصی را برای تعیین علت توصیه کند.