پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثوراتی با لکههای خارشدار شده که جای آنها به مرور پوسته پوسته میشود. این بثورات بیشتر روی زانوها، آرنجها، پوست سر یا سایر بخشهای بدن به وجود میآید. فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی زمینه ایجاد این بیماری مزمن را فراهم میکند. هنوز محققان نتوانستهاند علت مشخصی را به پسوریازیس اختصاص دهند، ولی معمولاً عوامل وراثتی و شرایط محیطی در ابتلا به این بیماری نقش دارند. درد و اختلال در خواب جزء عوارض این بیماری به شمار میروند. بریدگی و سوختگی پوست یا برخی از داروهای خاص میتوانند باعث شدت گرفتن این بیماری شوند. در ادامه این بیماری و عوامل تشدیدکننده آن را بیشتر شرح میدهیم.
پسوریازیس چیست و عوامل تشدید کننده آن کدامند؟
پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که باعث التهاب در پوست بیمار میشود. علائم پسوریازیس شامل نواحی ضخیم و بیرنگ پوست هستند که از فلس پوشیده شدهاند. این بخشهای ضخیم و پوسته پوسته، پلاک نام دارند.
برخی از افراد گمان میکنند که پسوریازیس و اگزما یکی هستند. در صورتی که آنها دو بیماری پوستی متفاوت محسوب میشوند. هر دو بیماری نشانههای مشابهی مانند تغییر رنگ پوست، خارش و بثورات را به وجود میآورند.
اگزما باعث ایجاد بثورات پوستی خشک و ناهموار میشود و معمولاً نسبت به پسوریازیس با خارش شدیدتری همراه است. تماس با یک عامل خارجی که میتواند یک محرک یا یک آلرژن باشد، علائم پسوریازیس را نمایان میکند. شیوع این بیماری از فردی به فرد دیگر متفاوت است. محرکهای رایجی که باعث شعلهور شدن پسوریازیس میشوند شامل موارد زیر هستند.
تغییرات هورمونی
این بیماری اغلب در دوران بلوغ خود را نشان میدهد یا عود میکند. یائسگی نیز میتواند باعث تحریک آن شود. در دوران بارداری، علائم ممکن است بهتر شوند یا حتی از بین بروند، اما پس از تولد نوزاد، ممکن است مجدداً شدت بگیرد. به طور کلی تغییرات ناگهانی هورمونها در پیدایش این بیماری نقش دارد.
استرس و اضطراب
دانشمندان معتقد هستند که سیستم ایمنی بدن انسان ممکن است به فشارهای عاطفی و ذهنی به همان شیوه پاسخگویی به مشکلات جسمی، واکنش نشان دهد. برای مثال، همانطور که جراحات شدید باعث عفونت میشود، اضطراب نیز در سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد میکند و گاهی به صورت پسوریازیس نمایان خواهد شد.
مصرف برخی از داروها
بعضی از درمانهای دارویی میتوانند پسوریازیس را بدتر کنند. یکی از آنها لیتیوم است که اختلال دوقطبی و سایر بیماریهای روانی را درمان میکند. همچنین، قرصهای فشار خون بالا و داروهای قلب از جمله پروپرانولول (ایندرال) و سایر مسدودکنندههای بتا، مهارکنندههای آنزیم، آنژیوتانسین و کینیدین نیز جزء داروهای تشدیدکننده به شمار میروند.
داروهای ضدمالاریا مانند کلروکین، هیدروکسی کلروکین (Plaquenil) و کویناکرین نیز در تشدید بیماری نقش دارند. همچنین، ایندومتاسین (ایندوسین) که یک داروی ضدالتهاب است نیز در دسته محرکهای پسوریازیس قرار میگیرد.
ترک استروئید
استروئیدهای موضعی (داروهایی که برای درمان التهاب روی پوست خود میمالید) برخی از رایجترین درمانهای پسوریازیس هستند، اما اگر به یکباره استفاده از آنها را متوقف کنید، ممکن است باعث شدت گرفتن علائم شود.
عفونتها
عفونت استرپتوکوکی با پسوریازیس رودهای که شبیه به قطرههای قرمز کوچک به نظر میرسد، مرتبط است. کودکان اغلب قبل از اولین عود گلودرد، دچار عفونت استرپتوکوکی میشوند. گوش درد، برونشیت، التهاب لوزه یا عفونت تنفسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا نیز ممکن است محرک این بیماری باشند.
شرایط آب و هوایی
ممکن است پسوریازیس در زمستان بدتر شود. هوای سرد و خشک، نور طبیعی کم و دمای پایین میتوانند علائم را تشدید کنند. سعی کنید در این فصل، پوست خود را مرطوب نگه دارید و از کرمهای آبرسان کمک بگیرید.
آسیبهای پوستی
جراحتهای پوستی مانند بریدگی، خراشیدگی، گزش حشرات، عفونت و سوختگی نیز میتوانند باعث بدتر شدن این بیماری شوند.
نور خورشید
کمی نور طبیعی برای اکثر افراد مبتلا به پسوریازیس مفید است، اما برای تعداد اندکی از بیماران، نور خورشید میتواند باعث بدتر شدن وضعیت شود. به طور کلی آفتابسوختگی شرایط بیماری را وخیمتر میکند. اگر میخواهید در روزهای آفتابی بیرون بروید، از پوست خود در برابر اشعههای خورشید محافظت کنید.
برای کنترل پسوریازیس از چه محصولاتی میتوان استفاده کرد؟
با استفاده از چندین گزینه درمانی میتوان علائم پسوریازیس را تسکین داد. پمادهای مخصوص، مرطوبکنندهها، بالم ناخن، شامپو بدن پسوریازیس و نوعی لوسیون بدن جزء رایجترین درمانهای این بیماری هستند.
پزشک برای انتخاب مناسبترین درمان بین انواع محصولات پسوریازیس، با توجه به مواردی مانند شدت بثورات، موقعیت آنها، سن و شرایط بدنی بیمار تصمیم میگیرد. در برخی از موارد شدیدتر، درمانگر در کنار این موارد، داروهای خاصی را نیز تجویز میکند.
چگونه میتوانیم از پسوریازیس پیشگیری کنیم؟
متاسفانه راه مطمئنی برای جلوگیری از پسوریازیس وجود ندارد. شما میتوانید با رعایت اصول مراقبتی و بهداشتی، داشتن یک سبک زندگی سالم و دوری از محرکهایی که میتوانند باعث شیوع علائم شوند، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.
آیا پسوریازیس مسری است؟
شاید با دیدن یک فرد مبتلا به این بیماری از ترس سرایت، از وی دوری کنید، اما در حقیقت پسوریازیس یک بیماری مسری نیست. به این معنا که روند انتقال آن با لمس فردی که به این بیماری مبتلا است، انجام نمیگیرد. از آنجایی که این بیماری با سیستم ایمنی ارتباط دارد، یک بیماری داخلی بوده که علائم آن در خارج از بدن بیمار ظاهر میشوند.
تهیه بهترین محصولات درمانی پسوریازیس
با اینکه این بیماری درمان قطعی ندارد، ولی یکسری داروهای موضعی توانستهاند تا حدی علائم آن را کنترل کنند. فروشگاه سریتا از سال ۹۸ در حوزه فروش آنلاین محصولات آرایشی و بهداشتی فعالیت خود را آغاز کرده و سپس برای کمک به درمان این بیماری، محصولاتی مانند بالم ناخن پسوریازیس سریتا، شامپو بدن، شامپو کنترلکننده خارش پوست سر، پماد موضعی مخصوص و لوسیون بدن پسوریازیس سریتا را در زمره محصولات خود قرار داد.
سخن پایانی
برای جلوگیری از ابتلا به پسوریازیس بهتر است تمام اقدامات ایمنی را رعایت کرده و از عوامل محرک دور بمانید، اما در صورتی که به این بیماری مبتلا شدهاید، با کمک مجموعه محصولات سریتا میتوانید تا حدی مانع از پوستهریزی شدید پوست شوید و قرمزی و خارش را کاهش دهید. همچنین، رطوبترسانی این داروها به پوست نیز در بهبود وضعیت کلی بیماری نقش مهمی را ایفا میکند. فراموش نکنید انتخاب مناسب روش درمان مهمترین شیوه مبارزه با یک بیماری است.