اینفلووک

هر سال با رسیدن پاییز ویروس آنفولانزا در بین مردم شیوع پیدا می‌کند. امسال هم به نظر می‌رسد موج دوم این ویروس افراد زیادی را درگیر خواهد کرد. این ویروس خیلی جدی نیست، اما افراد میان‌سال، کودکان و گروه‌های حساس دیگر ممکن است در اثر این ویروس دچار مشکلات جدی شوند. شیوع موج دوم آنفولانزا از اوایل دی آغاز می‌شود.

اگر شما هم در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید یا کودک یا سالمندی در خانه دارید که نگران آنها هستید، حتما باید به فکر خریداری و تزریق واکسن آنفولانزا باشید. البته بهتر است قبل از تزریق واکسن به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما را بررسی کند و در صورت نیاز برای شما واکسن بنویسد. در ادامه به شما می‌گوییم که بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوآنزا چه زمانی است.

کدام افراد در معرض خطر آنفولانزا هستند؟

تقریبا تمام افراد جامعه در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. اگر این افراد به آنفولانزا مبتلا شوند ممکن است در شرایط خطرناکی قرار بگیرند. در ادامه این گروه‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

·      افرادی که به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، سرطان، کم خونی و…

·      افراد مسن و کودکان

·      افرادی که به صورت گروهی زندگی می‌کنند

·      افراد باردار

·      افرادی که در محیط‌های درمانی کار می‌کنند.

چه زمانی باید واکسن آنفولانزا بزنیم؟

برای افرادی که در فصل شیوع موج دوم آنفولانزا تنها به یک دوز واکسن نیاز دارند، اواسط مهر تا اواسط آبان بهترین زمان تزریق واکسن است. در حالت ایده آل، تمام افرادی که به واکسن نیاز دارند باید تا پایان آبان واکسینه شوند. یک سری نکات مهم هم وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید:

·      بیشتر بزرگسالان و به ویژه افراد ۶۵ سال به بالا و همچنین مادران باردار نباید واکسن را قبل از شهریور ماه دریافت کنند، زیرا این موضوع ممکن است باعث شود که ایمنی بدن در طول زمان کاهش پیدا کند. البته برخی افراد مجبور هستند که واکسن را زودتر دریافت کنند. در این حالت مشکلی وجود ندارد.

·      واکسیناسیون بعضی از کودکان در دو دوز انجام می‌شود. این کودکان باید اولین دوز را به محض پیدا کردن واکسن تزریق کنند، چون بین دو دوز باید حداقل چهار هفته فاصله وجود داشته باشد. اگر کودکی به یک دوز واکسن نیاز داشته باشد می‌تواند تزریق را اواسط تیر تا اواسط مرداد ماه انجام دهد.

·      مادرانی که در سه ماهه سوم بارداری هستند هم می‌توانند واکسیناسیون را در ماه‌های مرداد تا شهریور یا دی تا بهمن انجام دهند. این نوع واکسیناسیون نه تنها مادر بلکه نوزاد را نیز تا چند ماه پس از تولد در برابر ویروس محافظت می‌کند.

کدام افراد در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا نباید واکسن بزنند؟

درست است که تزریق واکسن آنفولانزا افراد را در برابر ابتلا به این بیماری مصون می‌کند، اما برخی افراد هم هستند که نباید این واکسن را دریافت کنند. در ادامه به شما می‌گوییم که کدام افراد نباید این واکسن را بزنند:

·      کودکان کمتر از شش ماه

·      افراد مبتلا به آلرژی شدید به هر یک از مواد تشکیل دهنده واکسن Flu مانند ژلاتین، آنتی‌بیوتیک‌ها و…

·      افرادی که به دوز اول این واکسن واکنش آلرژیک شدید داشته‌اند.

البته این افراد بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنند و سپس برای دریافت یا عدم دریافت واکسن تصمیم بگیرند. شاید برخی از آنها بعد از انجام یک سری تست‌ها واجد شرایط دریافت این واکسن شناخته شوند. در این صورت این افراد بهتر است واکسن را دریافت کنند تا بدنشان در برابر ویروس مقاوم شود.

کدام واکسن آنفولانزا را دریافت کنیم؟

این روزها که همه جا صحبت از شیوع موج دوم آنفولانزا است، نام و برند واکسن خیلی مد نظر نیست. فارغ از نام برند، تزریق واکسن از اهمیت بالایی برخوردار است.

البته باید توجه داشته باشید که واکسن را از داروخانه‌ها و مراکز بهداشتی معتبر دریافت کنید. این واکسن را از هر کسی خریداری نکنید، زیرا با توجه به شیوع این ویروس برخی افراد سودجو اقدام به فروش واکسن‌های تقلبی می‌کنند که تزریق آنها نه تنها بدن را ایمن نمی‌کند، بلکه باعث بروز انواع بیماری‌های دیگر می‌شود.

بنابراین بهتر است قبل از خرید واکسن حتما به پزشک مراجعه کنید و همراه با نسخه برای تهیه واکسن اقدام کنید. حتما هم به تاریخ تولید و انقضای روی بسته بندی واکسن دقت کنید.

مزایا واکسن در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا چیست ؟

واکسن آنفولانزا شاید نتواند به طور ۱۰۰ درصد از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند، اما مزیت‌های زیادی دارد. به همین دلیل هم پزشکان توصیه می‌کنند که تمام افراد و به ویژه افراد حساس حتما این واکسن را به موقع دریافت کنند. در ادامه به مزایای دریافت این واکسن اشاره می‌کنیم:

کاهش خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا

واکسن Flu می‌تواند بدن شما را در برابر ابتلا به ویروس آنفولانزا مقاوم کند. این واکسن قبل از شیوع ویروس کرونا از حدود ۷ میلیون ابتلا، سه میلیون مراجعه به پزشک، ۱۰۰ هزار مورد بستری مرتبط با آنفولانزا و ۷ هزار مرگ ناشی از آنفلوآنزا پیشگیری کرد. بررسی‌ها نشان داده‌اند که دریافت واکسن، مراجعه به پزشک برای درمان این ویروس و ویروس‌های شبیه به آن را ۴۰ الی ۶۰ درصد کاهش می‌دهد.

کاهش شدت بیماری

چندین مطالعه نشان داده‌اند که دریافت واکسن آنفلوآنزا شدت این بیماری را کاهش می‌دهد؛ یعنی بعد از دریافت واکسن ممکن است باز هم به ویروس مبتلا شوید، اما بیماری شما خیلی خفیف خواهد بود. تزریق این واکسن خطر بستری شدن در بیمارستان را به میزان ۲۶ درصد و خطر مرگ ناشی از آنفولانزا را حدود ۳۱ درصد کاهش می‌دهد.

ایمن شدن افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن

واکسیناسیون آنفولانزا یک روش پیشگیری بسیار مفید برای افرادی است که به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند. واکسن آنفولانزا می‌تواند خطر بدتر شدن بیماری‌های مزمن مانند دیابت و بیماری‌های ریوی مرتبط با آنفولانزا، مانند بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) را کاهش دهد. این افراد بعد از ابتلا به آنفولانزا احتمالا به بستری شدن در بیمارستان نیاز خواهد داشت، اما بعد از واکسینه شدن این احتمال تقریبا به صفر می‌رسد. که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد.

مفید برای مادران باردار

تزریق واکسن آن هم در زمان شیوع موج دوم آنفولانزا برای مادران باردار واقعا ضروری است. این واکسن می‌تواند خطر بستری شدن این افراد در بیمارستان به دلیل آنفولانزا را تا ۴۰ درصد کاهش دهد. همچنین نوزادانی که از مادران واکسینه به دنیا می‌آیند، تقریبا تا شش ماهگی از ابتلا به این ویروس در امان می‌مانند.

کاهش خطر ابتلا به بیماری در کودکان

واکسن آنفولانزا می‌تواند جان کودکان را نجات دهد. یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ نشان داده که واکسینه کردن کودکان در برابر ویروس آنفولانزا خطر ابتلا به نوع شدید این بیماری در کودکان را تا ۷۵ درصد کاهش می‌دهد.

نتیجه گیری

شیوع موج دوم آنفولانزا از اوایل دی ماه آغاز می‌شود و بهترین راه برای ایمن ماندن در برابر این بیماری دریافت واکسن ضد آنفولانزا است. اگر خودتان یا اطرافیانتان در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید، باردار هستید، فرزند کوچک دارید، از پدر و مادر میان‌سال خود نگهداری می‌کنید یا اینکه نمی‌خواهید در زمستان دچار سرماخوردگی و آنفولانزای شدید شوید، بهتر است این واکسن را از مراکز معتبر دریافت کنید.