هنگامی که آقایان به سختی میتوانستند شدت درد به دنیا اوردن بچه را تصور کنند و بعضی فکر میکردند تعریف خانمها از اين اتفاق زیاده گویی است تا اینکه یک گروه تحقیقاتی پزشکی درد زایمان را شبیهسازی کردند.
18. سراغ آروماتراپيستها برويد
استفاده از روغنهای معطر گیاهی برای ماساژ را میتوانید در دوران بارداری در منزل امتحان کنید. آروماتراپی یک رشته اختصاصی است که افراد متخصصی را جهت انجام این امور پرورش داده است. در بعضی مراکز کارشناسان آروماتراپی به صورت حرفهای این کار را برای مراجعان انجام میدهند. شما ميتوانيد سراغ آروماتراپیستها را از مراکز و کلینیکهایی بگیرید که کلاسهای آمادگی بارداری را برگزار میکنند. البته پيش از هر كدام از اين اقدامات، موضوع را با پزشكتان در ميان بگذاريد و بدون تاييد او سراغ طبهاي مكمل و جايگزين نرويد.
19. با كلاس مادر شويد
کلاسهای آمادگی بارداری را جدی بگیرید. در تمام دنیا این کلاسها برای مادران برگزار میشود و آنچه را پدر و مادر باید درباره دوران بارداری و زایمان بدانند، به آنها آموزش میدهند. ضمن اینکه این کلاسها محیط خوبی برای آشنایی با مادرانی در وضعیت مشابه خودتان است و میتوانید دوستان خوبی برای معاشرت و گفتوگو درباره بارداری برای خودتان پیدا کنید همچنین انتظار مادر شدن را در كنار يك حلقه حمايتي شيرينتر كنيد.
20. بدنتان را بكشيد
بايد بدنتان را براي پذیرش تغییرات و تحمل سختیهای دوران بارداری آماده كنيد و ورزش بهترين راه پيش روي شماست. لازم نیست ورزش سنگینی را انتخاب کنید. انجام حرکات کششی مستمر و ثبتنام در دورههاي یوگاي بارداري ميتواند شما را آمادهتر كند.
21. به متخصص تغذیه مراجعه کنید
حواستان به خورد و خوراکتان باشد. از همه گروههای غذایی اصلی باید در رژیم روزانهتان استفاده کنید. پیش از بارداری حتما سری به متخصص تغذیه بزنید تا وضعیت شما را از نظر وزنی و رژیم غذایی بررسی کند. در این زمینه از دوستان و آشنایانتان مشورت نگیرید چون قضاوت شما بر مبنای ظواهر امر است اما یک پزشک فاکتورهای علمی و جدی تری را برای تشخیص لحاظ میکند. شاید لازم باشد از وزن خود بکاهید یا بر آن بیفزایید. تحت کنترل بودن وزن، وضع حمل را برایتان آسان تر میکند.
22. مفید خوردن را جدی بگیرید
متخصص تغذیه خلأهای تغذیهای شما را شناسایی میکند و بر مبنای آن رژیم غذایی مناسب را برایتان مینویسد. خوردن هفتهای دو بار ماهی به همه توصیه میشود. اما زنان باردار بهتر است سه بار در هفته ماهی میل کنند. مصرف غلات را هم فراموش نکنید. هرگز سرخود رژیم غذاییتان را تعدیل نکنید.
23. تدریجی بنوشید
همانقدر که تغذیه مهم است، نوشیدن مایعات را هم از قلم نیندازید. هر زن باردار باید حداقل روزانه شش تا 10 لیوان آب بنوشد. اگر آخر شب یادتان افتاد که چهار لیوان از برنامه عقب هستید، نمیتوانید همان لحظه کمبود آبتان را جبران کنید چون ممکن است حالتان را بد کند، پس برنامهریزی کنید که هر چند ساعت یک بار یک لیوان نوشیدنی میل کنید.
24. سبزیجات را فراموش نکنید
در برنامه غذایی روزانهتان حتما از سبزیجات و میوهها استفاده کنید. هیچ بهانهای برای حذف این گروه مواد غذایی پذیرفته نیست. سبزیجات و میوهها بهترین منابع ویتامین هستند. کمبود ویتامین هم توان مادر را کاهش میدهد و هم سلامت جنین را تهدید میکند، پس اگر ميترسيد ضعف بدن دليل اصلي درد كشيدنتان باشد، سراغ سبزيجات برويد.
25. انرژی ذخیره کنید
در روز وضع حمل غذایتان را میل کنید. شما در آستانه شروع یک کار بزرگ هستید و به انرژی زیادی احتیاج دارید. غذاهای سبک و مقوی بخورید حتی بعد از شروع پروسه دردها اگر گرسنهتان شد، میتوانید سیبزمینی، سوپ، ماست، موز، خرما، شیرینیهای کوچک و آسانهضم میل کنید. برای رفع تشنگی فقط آبمیوههای طبیعی توصیه میشود.
26. سوپ چرب بپزید
از آنجا که هر فرد طبع خاصی دارد، نمیتوان برای همه افراد نسخه واحدی را پیچید. لازم است مادر برای مراقبتهای ماههای آخر به پزشک طب سنتی مراجعه کند و رژیم غذایی متناسب با طبع خود را بگیرد. با این حال یکسری توصیههای کلی برای تسهیل درد زایمان وجود دارد؛ مثل خوردن شوربا و سوپهای چرب. اما طرز تهیه و میزان مواد به کار رفته در این غذاها را پزشک بر اساس طبع فرد و وضعیت سلامت او مشخص میکند، پس خود درمانی نکنید.
27. روي شكمتان روغن بماليد
روغن مالی تا حد زیادی از درد زایمان طبیعی میکاهد. پس از گرفتن تاييد پزشكتان ميتوانيد روغن بابونه و روغن شوید را در نواحی زیر شکم و دستگاه تناسلی بمالید. این کار باعث لغزندگی این نواحی و حرکت آسان نوزاد میشود. اگر این روغنها در دسترس نبود، میشود به جای آنها روغن زیتون هم استفاده کرد. اگر طبعتان خشک است، میتوانید از مقدار بیشتری روغن استفاده کنید یا تعداد دفعاتی را که روغن مالی میکنید، افزایش دهید.
28. روغن بادام بخوريد
افرادی که طبع خشکی دارند، روغن بادام را ناشتا میل کنند. اگر انجام این کار برایتان دشوار است، میتوانید در غذای روزانهتان روغن بادام بریزید. شیرینیهایی که با بادام شیرین، روغن بادام و شکر تهیه میشوند، خوراک مفیدی برای زن باردار به شمار میروند چون باعث لغزندگی جنین میشوند. نوشیدن شیر گاو تازه سالم فایده فراوانی دارد. از خوردن غذاهای سنگینی مثل پیتزا، ماکارونی، آش رشته و .. خودداری کنید. باز هم بايد تاكيد كنيم كه قبل از عمل كردن به اين توصيه از يك متخصص طب سنتي بخواهيد طبعتان را مشخص كند و تجويز او را با متخصص زنانتان در ميان بگذاريد.
29. حسابی قدم بزنید
تا حدی که مقدور است پیادهروی کنید. اصولا پیادهروی ورزشی است که طب سنتی برای پیشگیری یا درمان بسیاری از انواع درد آن را توصیه میکند اما برای زنان بارداری که خصوصا هفته یا هفتههای آخر بارداری را سپری میکنند، توصیه شده طوری پیادهروی کنند که به بدنشان فشار نیاید. هر کس خودش میتواند این حد را تشخیص دهد. قدم زدنهای طولانی با سرعت و ریتم مناسب برای شما بهترین ورزش پیشنهادی از طرف متخصصان طب سنتی است.
30. درعصاره شنبليله بنشينيد
میتوانید گیاهانی مثل شوید، شنبلیله و بابونه را بجوشانید و در آن بنشینید و به اصطلاح طب سنتی از آبزن استفاده کنید. اما به کارگیری این روش، مستلزم احتیاط فراوان است چون اگر بهداشت را رعایت نکنید و ظرفی که در آن مینشینید، تمیز نباشد، ممکن است عفونت ایجاد شود بنابراین در انجام این کار بد نیست قدری بیشتر دقت کرده و بهداشت را خیلی بیشتر از قبل رعایت کنید.
31. هر روز دوش بگيريد
حمام کردن در ماه آخر از شدت درد زایمان خواهد کاست ولی باید در این کار احتیاط کرد. اگر طبعتان خشک است، در هفته آخر زایمان میتوانید روزی یکبار حمام کنید. اما اگر طبع دیگری دارید، حتما با پزشکتان در مورد این موضوع مشورت کنید. در هر صورت حمام کردن و در حمام ماندن برای مدت زمان معقولی در طب سنتی سفارش میشود. از نظر متخصصان طب سنتی بهتر است در این روزها در آب گرم بنشینید و همچنین آب گرم را روی سرتان بریزید، اما در طب رایج این باور جریان دارد که زیاد قرار گرفتن در معرض آب گرم و بخار حمام سلامت جنین را به خطر میاندازد.
32. زايمان با گاز را انتخاب كنيد
در زایمان وقتی احساس درد میکنید، ماسک را روی دهان قرار میدهید و گازی مثل انتونوکس را استنشاق میکنید. به محض بیهوشی خفیف ماسک از دستتان رها میشود و این عمل تا پایان کار چندین بار تکرار میشود. استفاده از گازهای استنشاقی درد زایمان را تا 50 درصد کاهش میدهد.
33. از دارو نترسيد
داروهای وریدی هم گزینه دیگری است که بر مبنای وضعیت سلامت شما توسط پزشک متخصصص برایتان تجوز میشود. نوع دیگری از داروهای مخدر هم برای کاهش درد در نظر گرفته شده است و بنا به خواست بیمار و صلاحدید پزشک به مادر تزریق میشود. مصرف این داروها در زایمان و تحت نظر پزشک هیچ خطر و عارضهای ایجاد نمیکند و فقط ضد اسپاسم و آرامبخش است. روش دیگر بی حسی اپیدورال است.در این روش سوزنهای ظریفی به کمر میزنند و آن را کاملا بیحس میکنند. به این ترتیب انقباضات رحمی برای مادر درد ایجاد نمیکند و انرژی مادر صرف تحمل درد نمیشود. در اروپا بیش از 80 درصد زنان از روشهای بدون درد استفاده میکنند چون علاوه بر حذف کامل درد، هیچگونه عوارض جدی برای مادر ایجاد نمیکند. ممکن است گاهی بعد از زایمان مادر دچار سردرد شود.
تنها نمانید
در کلاسهای آمادگی پیش از زایمان یا دورههای ورزشی که برای مادران آینده برگزار میشود، میتوانید با مادرانی که در وضعیت مشابه تان هستند آشنا شوید و دوستان خوبی برای معاشرت و گفتوگو درباره بارداری برای خودتان پیدا کنید.