دمای بالای هوا بطورمستقیم باعث تغییر میزان قند خون نمی شود، با این حال گرما بر متابولیسم بدن ما و ترشح هورمونها تاثیرش بیشتر است. گرما و رطوبت بر مقدار حرکت و سرعت تحرک ما، بر مقدار اشتها، گردش خون، غذاهایی که علاقه به خوردن آنها داریم و فعالیت هایی که برمی گزینیم، تأثیر می گذارد. هر یک از این عناصر یا ترکیب آنها شاید موجب دهیدریشن ونوسانات قند خون شوند.
6 تأثیر هوای مرطوب
همه ی ما می دانیم هنگامیکه هوا گرم است عرق خواهیم کرد و وقتیکه هوا سبب تبخیر رطوبت از روی پوست ما می شود بدن ما را خنک می کند این سیستم سرد کننده تا زمانیکه بدن به مقدار کافی آب دارد بخوبی عمل می کند، اما در اثر گرما یا رطوبت ممکن است اتفاقات زیر بر مقدار قند خون تاثیر گذارد:
1- اگر مقدار مایعات بدن کم شود از کلیه ها مقدار کمتری خون عبور کرده و کمتر فعالیت می کنند این موضوع میتواند موجب افزایش غلظت قند درخون گردد.
2- اگر قند خون فردی در دمای بالای محیط افزایش یابد نه تنها مقداری ازآب بدن ازطریق تعریق خارج می شود بلکه به دلیل بالا بودن قندخون دچار تکرر ادرار شده و مقادیر زیادی ازمایعات بدن خود را از دست می دهد.
3- هنگامیکه آب و هوا گرم و مرطوب باشد، عرق روی پوست تبخیر نشده درنتیجه سیستم ذاتی خنک کننده ی بدن نمی تواند بخوبی عمل خود را انجام دهد و خطر گرمازدگی افزایش می یابد.
4- چنانچه کنترل گلایسمیک بیمار ضعیف باشد دربرخی افراد تعریق به خوبی انجام نمی شود بدون این فرآیند خنک کننده ی طبیعی ، بدن درمعرض گرمازدگی قرار می گیرد حتی زمانیکه رطوبت هوا چندان زیاد نباشد.
5- درحالیکه بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت درهوای گرم دچار افزایش قندخون می شوند دربرخی دیگر هنگامیکه هوا بطور چشمگیری گرم می شود نیاز به انسولین کاهش می یابد البته علم هنوز نتوانسته است علت این اتفاق را توضیح دهد اما ممکن است این موضوع به انبساط عروق خونی کوچک در هوای گرم مرتبط باشد. هنگامیکه این عروق خونی کوچک تنبساط می یابند، جریان خون به بافتهای محیطی بیشتر شده و مقادیر بیشتری انسولین وقند به بافت های محیطی تحویل داده می شود به همین علت نیاز فرد به انسولین کاهش می یابد.
6- ابتلا به بیماری دیگری علاوه بر دیابت مانند لوپوس می تواند به پاسخ بدن به گرما و مدیریت انسولین و قند خون تأثیر گذارد.
درجه حرارت بالا وعادت های ما
انسان موجودی با عادات خاص است در گرمای تابستان غالباً الگوهای معمول ورزش، غذا خوردن و ساعات قرار گرفتن در برابر خورشید را تغییر میدهیم که این تغییرات می توانند به نوبه ی خود بر مقدار قندخون تأثیر گذارد. اگر افراد به علت هوای گرم ازانجام برنامه ی ورزشی روتین خود صرفنظر کنند این تغییر می تواند بر مقدار قندخون آنها تأثیر گذارد زیرا بدن مقدار کمتری کالری می سوزاند.
انجام ورزش روتین درخانه در شرایط آب وهوای گرم نیز می تواند بر روی مدت زمان ورزش و مقدار انرژیی که مصرف می شود، تأثیر گذارد. گاهی عادات تغذیه ای افرادی بر اثر گرمای زیاد محیط تغییر می کند وممکن است غذاهای متفاوتی و حتی مقادیر کمتری غذا بخورند که این موضوع می تواند مقدار قندخون معمول آنها را تغییر دهد.
محفاظت
اگر چه بسیاری از ما مراقب پوست خود در برابر اشعه ی ماوراء بنفش هستیم اما در تفریحات تابستانی ممکن است بیش از حد دربرابر نورخورشید قرار گرفته دچار آفتاب سوختگی والتهاب بافتی شویم. استرس فیزیکی حاصل از آفتاب سوختگی ممکن است موجب بروز مقاومت به انسولین و بالا رفتن مقدار قند خون دربسیاری از بیماران دیابتی شود.
منبع-diabetestma