مننژیت در انواع ویروسی، باکتریایی، قارچی و غیره وجود دارد، اما عفونت های ویروسی معمولا شایع تر از سایر عفونت ها باعث ابتلای فرد به مننژیت می شوند.
ایرج عظیمی مدیر سلامت شهرداری منطقه 22 تهران در حاشیه کنفرانس بررسی علل شایع بیماریهای عفونی و سرماخوردگی در نوزادان و اطفال اظهار داشت: هدف غایی و نهایی اداره سلامت شهرداری کاهش عوامل خطر تهدید کننده سلامت، بهبود کیفیت زندگی شهروندان، برقراری نظام جامع اطلاعات سلامت، تعالی خدمات سلامت و آموزش همگانی سلامت در بین شهروندان است.
وی ادامه داد: تلاش اداره سلامت شهرداری منطقه 22 به خصوص در فرهنگ سازی صحیح برای خانوادهها است، به جای اینکه خانوادهها در برخورد با بیماریها به خود درمانی یا درمان خانگی بپردازند، بهتر هست که به پزشک مراجعه کنند تا با شناخت صحیح بیماری توسط پزشک و درمان آن جلوی عوارض زیانبار و صدمات جبران ناپذیر حاصل از درمانهای خودسر در سنین بالاتر و در آینده گرفته شود.
همچنین در ادامه این کنفرانس؛ بهنام ثبوتی فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه در تشریح بیماریهای عفونی و سرماخوردگی نوزادان و اطفالعنوان کرد: شایعترین بیماریهای عفونی کودکان اسهال و استفراغ فصلی است که علتهای ویروسی و یا باکتریایی دارد و در بیشتر موارد باعث بستری کودک در بیمارستان میشود که معمولاً از طریق آب آلوده، غذای آلوده، میوه جات و سبزیجات آلوده و یا شنا در آبهای آلوده ایجاد میشود.
وی ادامه داد: بعد از اسهال و استفراغ شایعترین عفونتها در کودکان عفونتهای تنفسی است که شامل عفونتهای تنفسی فوقانی مانند سینوزیت، عفونتهای گوش و عفونتهای تنفسی تحتانی است که عفونت در ریه کودکان را شامل میشود. بعد از این عفونتها؛ عفونتهای ادراری را باید عنوان کرد که در گروه سنی 5 سال اتفاق میافتد که در دختر بچهها بیشتر است که با درمان سرپایی و تجویز آنتی بیوتیک درمان میشود.
ثبوتی عنوان کرد: خطرناکترین نوع عفونت در کودکان عفونت دستگاه عصبی مرکزی یا مننژیت است که میتواند عوارض زیاد و خطر جدی در پیش داشته باشد که عامل ویروسی و یا باکتریای دارد.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان در ادامه به دیگر عفونتها، از جمله عفونتهای پوستی، چشمی و عفونتهایی که در استخوان بعضاً به دنبال ضربه در کودکان پیش میآید که خطرناک نیستند، اشاره کرد و بیان داشت: البته اگر عفونت در صفحات رشد استخوانی کودکان بوجود آید و درمان نشود منجر به عدم رشد استخوان در کودکی و کوتاهی استخوان در بزرگسالی میشود.
ثبوتی عنوان کرد: سرماخوردگی و آنفولانزا جزو دسته عفونتهای تنفسی هستند که معمولاً از آبان شروع میشود و تا پایان اسفند ادامه دارد، آنفولانزا نوع A مهمترین است، بخصوص کودکانی که به مهد کودکها میروند و یا در محیطهای بسته و محدود قرار میگیرند، بیشتر در معرض ابتلاء هستند، عمده ترین راه انتقال آن نیز تماس دستی، سرفه و عطسه است که بهترین راه شستشوی دستها است که ویروس را از بین میبرد و وسیله انتقال را محدودتر میکند.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان اظهار داشت: آنفولانزا نسبت به سرماخوردگی علائم بالینی شدیدتری دارد مانند تب بالاتر، ضعف عضلانی، بیحالی شدیدتر و قرمزی چشمها که از دیگر علائم آنفولانزا هستند.
ثبوتی در مورد آنفولانزا کودکانی که به واسطه بیماری دچار ضعیفی سیستم ایمنی بدن میشوند، گفت: کودکانی که دیابت، بیماریهای مزمن کلیوی و یا سرطان دارند بیشتر در معرض ابتلاء هستند و بهتر هست که از واکسن آنفولانزای فصلی استفاده کنند. البته واکسن آنفولانزا شدت علائم را کوتاه میکند ولی ایمنی 100 درصد واصل نمیشود. بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا از اواخر شهریور تا پایان مهرماه است.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی کودکان افزود: شیرخوارگان با خوردن شیر مادر آنتی بادیها را میتوانند دریافت کنند و سیستم ایمنی بدنشان ارتقاء پیدا میکند و از طرفی دیگر امکان انتقال عوامل عفونی نیز از همین طریق نیز امکان پذیر است.
ثبوتی خاطرنشان کرد: آب ریزش بینی و سرفه در کودکان خیلی شایع است که میتواند عامل آلرژیکی باشد که تغذیه، هوا، محیط در علت این زمینه تاثیرگذار است و حتماً عامل ویروسی ندارد.
گفتنی است؛ کنفرانس بررسی علل شایع بیماریهای عفونی و سرماخوردگی در نوزادان و اطفال از سوی انجمن فوق تخصصی مراقبتهای ویژه با همکاری شرکت داروسازی عبیدی و معاونت اجتماعی، فرهنگی و اداره سلامت شهرداری منطقه 22 تهران در تاریخ 20 شهریور ماه 1393 در نوبت صبح در سالن همایشهای معاونت اجتماعی، فرهنگی و اداره سلامت شهرداری منطقه 22 برگزار شد.