اگر از دست دادن آب بدن بلافاصله تصحیح نشود می تواند منجر به شوک شود کم شدن آب بدن می تواند خفیف یا شدید باشد کم آبی خفیف را معمولا میتوان در منزل درمان کرد در حالی که از دست دادن شدید آب باید در بیمارستان یا اورژانس درمان شود.
دلایل متعددی برای دهیدراته شدن یا همان کم آبی بدن وجود دارد مانند قرار گرفتن طولانی مدت در آفتاب، ورزش زیاد و غیراصولی و نخوردن آب کافی؛ اما علاوه بر اینها عوامل دیگری نیز در این مشکل دخیلاند که اغلب نادیده گرفته میشوند. با ما باشید تا با این دلایل ناآشنا آشنا شوید.
1- نوشیدن زیاد قهوه
زمانی که مصرف کافئین روزانه بیش از 225 میلیگرم شود (معادل دو فنجان) در این صورت قهوه یک دیورتیک (ادرارآور) واقعی میشود؛ یعنی اینکه آب بدن را از بین میبرد و در این صورت خطر کم آبی افزایش مییابد. اگر جزو قهوهخورهای قهار هستید بهتر است قبل، حین و بعد از نوشیدن قهوه آب نیز بنوشید. چون معمولاً افرادی که زیاد قهوه مینوشند از مصرف آب غافل میشوند. متأسفانه با نوشیدن آب کم و مصرف قهوهی زیاد بدن بیش از پیش در معرض کمآبی قرار میگیرد. اگر قهوه زیاد مینوشید آب را فراموش نکنید.
2- استرس
زمانی که خدای نکرده استرس به جانتان میافتد، غدد فوق کلیوی تحریک شده و با ترشح بیشتر سعی میکند هورمونهای استرس را کنترل کند. اگر به طور مرتب از نظر جسمی و روحی تحت استرس و فشار هستید باید بدانید که این غدد انرژیتان را تحلیل خواهند داد و به خوبی به وظایف خود عمل نخواهند کرد که این مسئله باعث نارسایی غدد فوق کلیوی میشود. هر چه غدد فوق کلیوی خسته باشند و بیرمق کار کنند خطر کمآبی و دهیدراته شدن بدن بالا میرود.
افرادی که پا به سن میگذارند باید بدانند که با گذشت زمان بدن کارایی خود را در حفظ آب و بروز احساس تشنگی از دست میدهد. برای همین امکان کم آبی بدن در این دوره زیاد است.
نوشیدن منظم آب یک روش کوتاه مدت برای حل مشکل است اما مشکلتان را به طور ریشهای برطرف نمیکند. بهتر است یادتان باشد که چطور با آرامش زندگی کنید و استرسهایتان را کنترل کنید وگرنه همین استرسها و فشارهای روحی بدنتان را به بیابان تبدیل خواهند کرد.
3- عادت ماهیانهی خانمها
خانمها با شروع عادت ماهیانهی خود باید میزان مصرف آب را بیشتر کنند حتی اگر احساس تشنگی نداشته باشند. به خاطر اینکه استروژن و پروژسترون روی میزان آب بدن تأثیر میگذرد. برای همین لازم است که آب بیشتری بنوشید. یادتان باشد که خانمها در این دوره خون زیادی از دست میدهند که در نتیجه منجر به دفع مایعات بیشتری از بدن دفع میشود. اگر خونریزیتان زیاد است حتماً به پزشک مراجعه کنید.
4- رژیمهای غذایی کم گلوسید
کربوهیدراتها در بدن با مایعات ذخیره میشوند. اگر میزان کربوهیدراتها را از برنامهی غذاییتان حذف کرده و یا میزان آنها را کاهش دهید باید بدانید که همزمان میزان آب دریافتیتان را نیز کاهش دادهاید. توجه داشته باشید از آنجایی که کربوهیدراتها مانند جودوسر، پاستاها و برنج قهوهای و غیره، موقع طبخ، آب به خود جذب میکنند برای همین مصرف آنها نیز میزان آب بدن را بالا میبرد؛ اما با حذف این مواد غذایی احتمال دارد که میزان مایعات دریافتی و مورد نیاز بدنتان نیز کاهش پیدا کند.
5- دیابت
افرادی که دچار دیابت هستند به خصوص افرادی که هنوز نمیدانند به این بیماری مبتلا شدهاند بیشتر در معرض خطر دهیدراته شدن یا همان کمآبی بدن قرار دارند. زمانی که میزان قند خون بالا میرود بدن تلاش میکند از طریق ادرار از شر گلوکز زیاد خلاص شود. در نتیجه به هر میزان که فرد به دستشویی میرود احتمال کم آبی بدنش نیز بیشتر میشود. اگر دفع ادرارتان زیاد است و احساس تشنگی زیادی میکنید حتماً به پزشک مراجعه کنید و میزان قند خونتان را مورد بررسی قرار دهید.
6- مصرف برخی از داروها
اگر داروی خاصی مصرف میکنید حتماً در مورد عوارض جانبی آنها نیز اطلاعاتی کسب کنید حتی اگر توسط پزشک تجویز شده باشد. به خاطر اینکه بیشتر داروها مانند داروهای ضد فشارخون مانند دیورتیک (ادرارآور) عمل میکنند. اگر در دفترچهی راهنمای داروی مصرفیتان اسهال و استفراغ به چشم میخورد باید بدانید که احتمال دهیدراته شدن بدنتان بیشتر است. در این صورت لازم است که مصرف مایعات را افزایش دهید.
با نوشیدن آب کم و مصرف قهوهی زیاد بدن بیش از پیش در معرض کمآبی قرار میگیرد. اگر قهوه زیاد مینوشید آب را فراموش نکنید.
7- سندرم رودهی تحریکپذیر
سندرم رودههای تحریکپذیر که با اسهال و حالت تهوع همراه است نیز بدن را در معرض کمآبی قرار میدهد. به خصوص که این افراد مجبور هستند برخی از مواد غذایی را از برنامهی غذایی خود حذف کنند که خود این مسئله نیز میتواند بدن را بیابانی کند. اگر خدای نکرده دچار این مشکل هستید مصرف مایعات را افزایش دهید.
8- بارداری
از وقتی که باردار شدهاید احساس نفخ و سنگینی میکنید؟ احتمالاً به خاطر این است که بدنتان برای اینکه دچار کم آبی نشود با مسئلهی احتباس آب مواجه شده است؛ یعنی اینکه آب در بافتهایتان حبس شده است. در طول بارداری، حجم خون بدن مانند ضربان قلب افزایش یافته و به همین دلیل نیاز به مایعات نیز بیشتر میشود. البته فراموش نکنید که بدن شما در این دوره به دلیل حالت تهوع و استفراغ آب بیشتری از دست داده است و در نتیجه امکان بیآبی بیشتر است. توصیه میکنیم در طول دورهی بارداری به میزان کافی آب و مایعات مفید بنوشید تا بدنتان دچار کمآبی نشود. اگر حالت تهوعتان زیاد است حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
9- پیری
افرادی که پا به سن میگذارند باید بدانند که با گذشت زمان بدن کارایی خود را در حفظ آب و بروز احساس تشنگی از دست میدهد. برای همین امکان کم آبی بدن در این دوره زیاد است. کاری به این نداشته باشید که تشنهتان هست یا نه! به طور مرتب آب و مایعات مصرف کنید. توصیه میکنیم همیشه یک بطری آب کنار دستتان و یا داخل کیفتان داشته باشید و به طور مرتب گلویی تازه کنید.
10- مصرف الکل
الکل باعث کمآبی بدن میشود. به خاطر اینکه خاصیت دیورتیک دارد یعنی ادرارآور است. باید بدانید که تأثیر الکل در بیآب کردن بدن آنی نیست و فرد اصلاً متوجه این موضوع نمیشود؛ یعنی به سرعت احساس تشنگی و خستگی نمیکند بلکه به مرور دچار این مشکلات میشود.