انواع انگور های موجود مانند سبز، سیاه و سفید، قرمز، بنفش و بی هسته هستند. این میوه ماننند انواع توتها رنگهای مختلفی دارند. در این بخش مات فواید رنگ های مختلف انگور را بر سلامتی بیان میکنیم
انگور از جمله ميوههايي است که در سرتاسر دنيا در اندازههاي مختلف و رنگهاي متنوعي وجود دارد. بيش از 60 گونه متفاوت از انگور در سرتاسر جهان شناسايي شده است و در کشور ايران نيز انواع متفاوتي از اين ميوه پرخاصيت وجود دارد. جالب است بدانيد رنگهاي مختلف انگور، خواص متفاوتي نيز دارند. سه رنگ کلي از انگور شناسايي شده است:
خواص مشترک انگور در رنگهاي مختلف
تمام انواع انگورها در رنگهاي مختلف و با گونههاي متنوع، همگي داراي خواص مشابهي ميباشند که عبارت است از: اثرات آنتياکسيداني، ضدالتهابي، ضدميکروبي و نيز پيشگيري از بيماري قلبي عروقي، کنترل قند خون، افزايش طول عمر و … يک فنجان انگور 62 کالري انرژي، 15.8 گرم کربوهيدرات، 0.6 گرم پروتئين، 0.3 گرم چربي و 0.8 گرم فيبر دارد که 3 درصد از نياز روزانه فيبر را تامين ميکند. همچنين سرشار از ويتامينهاي A, K, C,B6, تيامين، ريبوفلاوين، نياسين، فولات، و مواد معدني پتاسيم، آهن، منيزيم، روي، کلسيم و فسفر ميباشد.
انگور سبز، مبارزه با پوکي استخوان
علاوه بر تمام موارد ذکرشده در بالا که در تمام انواع انگورها وجود دارد. انگور سبز يا زرد داراي فلاوونوئيدي از خانواده تاننها به نام کاتچين ميباشد. کاتچين از ابتلا به پوکي استخوان پيشگيري ميکند؛ زيرا به علت خواص ضدالتهابي و آنتياکسيداني که دارد، از استرس اکسيداتيو و التهاب جلوگيري مينمايد و روند تخريب بافتهاي استخواني را به تاخير مياندازد.
تقويت بينايي به وسيله انگور زرد
از ديگر فيتوکميکالهاي موجود در انگور سبز و زرد بتاکاروتن، لوتئين و زآگزانتين ميباشد که هر سه از مواد شيميايي مهم در فرآيند بينايي ميباشند. لوتئين و زآگزانتين از مواد اصلي تشکيلدهنده ماکولاي چشم ميباشند و ماکولاي چشم را از آسيبهاي ناشي از افزايش سن محافظت ميکنند و کمبود آنها آب مرواريد را در پي دارد. بتاکاروتن نيز که از مشتقات ويتامين A ميباشد، در بهبود بينايي بالاخص در شب موثر است.
انگور قرمز، عليه سکته
پوست انگور قرمز از ترکيب پليفنلي به نام رزوراترول تشکيل شده است. رزوراترول خاصيت ضدالتهابي و آنتياکسيداني دارد. اين ماده شيميايي باعث کاهش اکسيداسيون ليپوپروتئينهاي کمچگالي مانند LDL که با نام کلسترول بد معروف است، ميشود. اکسيداسيون LDL منجر به تشکيل پلاکهاي آترواسکلروزي ميشود که نهايتاً منجر به بيماريهاي قلبي عروقي و سکته ميگردد. همچنين تشکيل لختههاي خوني ايجادکننده سکته، به وسيله رزوراترول محدود ميشود. اين دو عامل در کنار هم باعث ميشوند که رزوراترول به عنوان ترکيبي بر ضد سکته معرفي گردد.
انگور قرمز ميوهاي ضدالتهاب است
کورستين يکي از فلاوونوئيدهايي است که به همراه رزوراترول در انگور قرمز يافت ميشود و از مواد شيميايي گياهي ميباشد که ضد التهاب است. انگور قرمز به دليل دارا بودن کورستين و آنتوسيانين داراي خواص ضد التهابي ميباشد و در فرآيند پيشگيري و درمان بيماريهاي التهابي چون: آلرژي، آسم، آرتريت روماتوئيد موثر ميباشد. همچنين از آنتياکسيدانهاي قوي است که راديکالهاي آزاد را ميزدايد و نرخ رشد سلولهاي سرطاني را کاهش ميدهد.
انگور سياه، عليه بيماري قلبي
تمام انواع انگور انتخابهاي مناسبي براي سلامتي ميباشند؛ اما انگور سياه، بنفش مايل به آبي يا بنفش مايل به سياه برتريهاي بيشتري به نسبت ساير انواع آن دارد؛ زيرا از فيتوکميکالهاي بيشتري تشکيل يافتهاند که ريسک ابتلا به بيماريهاي مختلف را کاهش ميدهند. فيتوکميکالهاي موجود در انگور سياه به علت اثر محافظتي در ژنها و نيز کاهش آسيب به ماهيچههاي قلبي و همچنين تنظيم سطح کلسترول خون در کاهش بيماريهاي قلبي سهم بسزايي را ايفا ميکنند.
انگور سياه، بهترين گزينه براي مقابله با سرطان
فيتوکميکالهاي موجود در انگور سياه مانند رزوراترول و کورستين داراي خواص آنتياکسيداني متعددي ميباشد و از طرق مختلف نقش خود را براي زدودن راديکالهاي آزاد و مقابله با سرطان انجام ميدهد. اين فيتوکميکالها به غشاي سلولها براي محافظت در برابر آسيب راديکالهاي آزاد کمک ميکنند. سطح اکسيژن فعال در خون را کاهش ميدهند. همچنين اکسيداسيون چربيها را محدود ميکنند و نهايتاً منجر به کاهش عوامل ايجادکننده استرس اکسيداتيو در سلولها ميشوند.
بهبود عملکرد ذهني به وسيله انگور سياه
تحقيقاتي که در مجله آمريکايي تغذيه باليني انتشار يافته است، نشان ميدهد، افرادي که رزوراترول مصرف ميکردند، جريان خونشان به سمت مغز افزايش يافته است و عملکردهاي ذهني بهتري را از خود بروز دادهاند. در نتيجه اين ترکيب عملکرد مغز را بهبود ميبخشد. مصرف مداوم انگور سياه به دليل دارا بودن مقادير فراواني رزوراترول باعث افزايش عملکرد مغز، بهبود حافظه و کاهش ابتلا به آلزايمر ميشود.
افزايش طول عمر با کمک انگور سياه
رزوراترول که در پوسته و دانههاي انگور سياه به وفور يافت ميشود، باعث آهسته کردن اکسيداسيون سلولي و مولکولي ميشود. رزوراترول همچنين بيان سه ژني را که با افزايش طول عمر مرتبط هستند، افزايش ميدهد. در صورت مصرف مواد غذايي سرشار از رزوراترول مانند انگور سياه و نيز کاهش کالري مصرفي و درعينحال دريافت تمام مواد مغذي مورد نياز بدن، احتمال افزايش طول عمر بيشتر ميشود.
حرف آخر
به نظر ميرسد انگور قرمز و سياه مزاياي سلامتي بيشتري به نسبت انگور سبز دارند؛ زيرا از آنتياکسيدانها، فلاوونوئيدها و فيتوکميکالهاي بيشتري تشکيل يافتهاند و بالاخص براي پيشگيري از سرطان، کلسترول بالا، فشارخون بالا، لختههاي خوني، بيماريهاي قلبي عروقي و … بسيار کارآمدتر ميباشند.
منبع-doctoreman