امروزه اینترنت بخش مهمی از زندگی انسان را تشکیل میدهد. حتی در مواقعی که برای سرگرمی یا حتی خرید همراه رفقایمان یا اهل خانواده هستیم بازهم به این فکر میکنیم که هر چه زودتر خودمان را به یک شبکه بی سیم اینترنت برسانیم و به شبکههای اجتماعی گوناگون کانکت شویم. با این وضعیت تعجبی ندارد که روزبهروز اعتیاد به اینترنت فرا گیرتر شود و با افرادی روبهرو شویم که زندگیشان بدون اینترنت مختل میشود. شکی نیست که استفاده از اینترنت ما را به دنیای مجازی بزرگی متصل میکند اما برای سلامت جسمی خطراتی دارد و بهتدریج عوارض جانبیاش را در زندگی شما بر جای میگذارد بنابراین در کنار استفاده از فواید اینترنت، مضرات آن را هم بدانید و برای دورماندن از این اثرات جانبی تلاش کنید.
استرس فیسبوک
تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که کابران فیسبوک تشویش و نگرانی بیشتری دارند. نتایج تحقیقاتی روی 200 کاربر فیسبوک نشان داده بیشتر آنها هنگام استفاده از این شبکه اجتماعی نوعی استرس را تجربه کردهاند. 12درصد از این افراد اعلام کردند که این سایت آنها را دچار تشویش میکند. کسانی که تعداد دوستان بیشتری در فیسبوک داشتند، استرسهایشان هم بیشتر میشد. این استرس بعد از نوشتن پستهای تازه ایجاد میشد و کاربران نگران بودند که دیگران درباره نوشتههایشان چه نظری دارند و چند نفر این مطالب یا تصاویر ارسالی را میپسندند.
وقتی دچار استرس میشوید هورمون کورتیزول در بدن شما ترشح میشود. این هورمون سیستم ایمنی را ضعیف کرده و عملکرد هورمون رشد را تحتتاثیر قرار میدهد. بدین ترتیب افرادی که درمعرض استرس مزمن قرار دارند شاید در ظاهر حالشان خوب باشد اما ممکن است اختلالات گوارشی، کاهش رشد سلولها، ریزش مو، اضطراب و آسیبپذیری در برابر عفونتها را تجربه کنند.
چطور آرامش بیشتری داشته باشیم؟
زمان مشخصی از روز را به کار با اینترنت اختصاص دهید و تمام طول روز سرگرم چک کردن صفحات اجتماعی نباشید. در این صورت هر لحظه منتظر دریافت پیامهای تازهای نیستید و استرس را کمتر تجربه میکنید.
اختلال در خواب و بیداری
بررسیها نشان میدهد اعتیاد به اینترنت با اختلالات خواب هم در ارتباط است. در یک تحقیق گروهی از کودکان چینی و آمریکایی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد افرادی که زیاد از کامپیوتر استفاده میکنند دیرتر به خواب میروند و در طول شبانهروز کمتر میخوابند. درواقع نور آبی رنگی که در صفحه کامپیوتر وجود دارد چرخه خواب و بیداری را برهم میزند و احتمال بروز بیخوابی را افزایش میدهد. تلفنهای همراه، تبلتها، تلویزیون و گجتهایی که صفحه ال ای دی دارند از خود پرتوهایی ساطع میکنند که میتواند هورمون ملاتونین را تحتتاثیر قرار داده و در روند خواب شما اختلالاتی ایجاد کند. طول موج نور آبی این ابزارها شبیه نور زردی است که در طول روز میبینیم. از این رو بدن ما شبها در کنار صفحات آبی رنگ ممکن است به اشتباه تصور کند که هنور روز است.
چطور شبها بهتر بخوابیم؟
یک توصیه متخصصان این است که برای تنظیم ساعت خوابتان شبها دو ساعت قبل از خواب گوشی تلفن همراه و لپتاپ را در فاصلهای دور از خود قرار دهید یا آنها را بهطور کامل خاموش کنید.
غم و افسردگی اینترنتی
درست که گشتوگذار در بعضی سایتهای اینترنتی و خواندن مطالب جالب و خندهدار شما را تاحدودی خوشحال میکند اما به گفته پژوهشگران اعتیاد به اینترنت میتواند با افسردگی همراه باشد. محققان موسسه علوم روانشناسی انگلستان بعد از بررسی افرادی که ساعتها مشغول وقتگذرانی در اینترنت هستند به این نتیجه رسیدهاند که این افراد نسبت به کاربران معمول اینترنت روابط اجتماعی کمتری دارند و این تنهایی گاهی با افسردگی همراه میشود.
علاوه بر این در مواردی اعتیاد بیش از حد به شبکههای اجتماعی هم دردسرساز میشود و به افسردگی دامن میزند. این احتمال وجود دارد که تماشای تصاویر زیبایی از مسافرت و خوشگذرانی دوستانتان باعث شود که نسبت به خودتان احساس بدی داشته باشید و فکر کنید زندگیتان چقدر یکنواخت و کسلکننده شده است. دلیلش این است که بهطور طبیعی خودتان را با دوستان، همکلاسیهای قدیمی و همدانشگاهیها مقایسه و خیال میکنید که نسبت به آنها کمبودهای بیشماری در زندگیتان وجود دارد درنتیجه احساسات افســــردهکننده سراغتان میآید.
چطور از افسردگی پیشگیری کنید؟
به این فکر کنید که بیشتر افراد تصاویری از روزهای خوش زندگیشان را در فیسبوک قرار میدهند تا این پیغام را به دیگران منتقل کنند که اوضاعشان از هر لحاظ خیلی خوب است. آنها هم بهطور حتم در زندگیشان مشکلاتی دارند که شما آنها را نمیبینید و در جریان سایر مسائل نیستید درنتیجه لازم نیست افسوس بخورید. اگر دوستان قدیمی یا همکلاسیهایتان را در شبکههای اجتماعی پیدا کردید برای ارتباط در دنیای حقیقی برنامهریزی کنید. ارتباط بیشتر با افراد خانواده و دوستان شما را از افسردگی اینترنتی دور میکند.
خشکی چشمها
وقتی ساعتها به صفحه مانیتور زل میزنید خشکی چشم تهدیدی برای سلامت چشمهای شماست. خشکی چشمها سبب قرمزی و سوزش چشم می شود و حتی ممکن است خستگی، تاری دید و سنگینی پلکها را به همراه داشته باشد.
چطور هوای چشمها را داشته باشیم؟
اگر میخواهید ضمن کار با دستگاههای دیجیتال و مانیتور کامپیوتر چشمهای سالمی داشته باشید، هر 20 تا 30 دقیقه یک بار باید به چشمهایتان استراحت دهید. به نقطهای در دور دست نگاه کرده و چند بار چشمهایتان را باز و بسته کنید. پلک بزنید. خیره شدن به کامپیوتر و پلک نزدن سبب خشکی چشم شما میشود. منابع ویتامین A را فراموش نکنید چون به سلامت چشمهای شما کمک میکند. سبزیجات و میوههای نارنجی منابع خوبی از ویتامین A هستند.
چشمها هم مانند قسمتهای دیگر بدن شما به ورزش نیاز دارند. در طول روز چند بار این ورزشها را انجام دهید. در ابتدا چند بار پشت سر هم پلکها را باز و بسته کنید. برای چند ثانیه چشمها را ببندید و باز کنید تا خستگی چشمهای شما کمتر شود.
چاقی در کمین کاربران اینترنت
استفاده مداوم از اینترنت فعالیت بدنی را کم میکند و درنتیجه کاهش تحرک با چاقی و اضافهوزن همراه خواهد بود. چاقی با بروز مشکلات دیگری مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، سکته مغزی و حتی سرطان هم ارتباط دارد و شما را از سبک زندگی سالم دور میکند. علاوه بر این ساعتها نشستن پشت میز کامپیوتر به مهرههای گردن و کمر آسیب میرساند و احتمال بروز بیماریهایی از قبیل آرتروز را افزایش میدهد.
چطور لاغر شویم؟
در صورتیکه به دلیل اعتیاد به اینترنت چاق شدهاید و از به هم خوردن تناسباندامتان ناراضی هستید، برای کاهش وزن از خود اینترنت کمک بگیرید. در بعضی سایتهای ورزشی و تناسباندام برنامههایی وجود دارد که به کمک تصاویر به شما نشان میدهد چطور از پشت میز بلند شوید و کمی ورزش کنید. در صورتیکه تلفن همراه هوشمند دارید از اپلیکیشنهای تناسباندام استفاده کنید. این اپلیکیشنها در زمانهای مشخصی از روز با زنگ به شما خبر میدهد وقت جدایی از اینترنت فرا رسیده و باید کمی تحرک داشته باشید. البته اگر از فضای اتاق بیرون بیایید و نیم ساعت هم پیادهروی داشته باشید که چه بهتر. با این وجود اگر فردی پرمشغله هستید این تمرینات مفید را فراموش نکنید.
منبع-مجله زندگی ایده آل