خواص آنغوزه 930705

آنغوزه  از گروه نبات است که  با بوی تند و طعم گسی دارد . صمغ این گیاه که از ریشه‌ آن گرفته می‌شود به عنوان داروی گیاهی در طب سنتی استفاده می شود

فواید دارویی آنغوزه بسیار زیاد است که بعضی از آنها را در زیر می‌آوریم:

• یکی از آنها درمان آنفولانزا است. آنغوزه برای مقابله با آنفولانزای خوکی و ویروس H1N1 مفید است.

• آنغوزه همچنین برای درمان آسم و برونشیت و سرماخوردگی و آنفولانزای اطفال استفاده می‌شود. علاوه بر این آنغوزه به دلیل عملکرد ضدمیکروبی‌اش، برای کاهش برونشیت مزمن و سرفه مفید است.

• آنغوزه دارای خواص ضدبارداری است و در طب سنتی به عنوان داروی ضدبارداری استفاده شده است.

• آنغوزه محافظ خوبی در مقابل تری‌گلسیرید و کلسترول حاصل از خوردن غذاهای چرب است. ترکیب شیمیایی به نام کومارین سبب رقیق شدن خون می‌شود. البته ممکن است با داروهای ضدفشارخون تداخل داشته باشد و باید در مصرف آن احتیاط کرد و پیش از مصرف با پزشک مشورت نمود.

• آنغوزه برای مقابله با اثرات طولانی مدت استفاده از الکل مفید است، اثرات طولانی مدت استفاده از الکل، شامل آسیب‌های کبدی و گاهی حتی مرگ است. این اثر آنغوزه به دلیل خواص ضد فیبروزی و ضدالتهابی آن است.

• آنغوزه برای درمان سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر (IBS)‌استفاده می‌شود.

• ترکیبات موجود در صمغ، روغن و پودر این گیاه شامل پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر است که برای تقویت بدن بسیار مفید است.

آنغوزه را می‌توان با انواع خوراکی‌ها مانند سبزی‌ها، برنج و گوشت مخلوط کرد. عطر تند آنغوزه هنگامی که با روغن داغ مخلوط می‌شود ملایمتر می‌شود. کمی از پودر آنغوزه را به همراه ادویه‌جات دیگر می‌توان به حبوبات یا گوشت افزود و از فواید آن بهره‌مند شد.

آنغوزه در محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان ماده‌ی معطر و در صنایع غذایی به عنوان طعم دهنده‌ استفاده می‌شود.

 

عوارض جانبی آنغوزه

آنغوزه در کنار تمام فوایدی که دارد، بعضی مضرات را نیز دارد. در بعضی موارد ممکن است سبب تهوع و استفراغ شود؛ استفاده‌ی بیش از اندازه از این گیاه ممکن است سبب تحریک گلو، تورم لب‌ها، آروغ زدن، گاز معده و اسهال شود. علاوه بر این در افرادی که دارای بیماری اعصاب مرکزی هستند ممکن است اثرات تحریکی ناخواسته‌ ایجاد کند. اگر مبتلا به صرع هستید از این گیاه استفاده نکنید زیرا ممکن است سبب حملات صرع شود. گاهی سبب حساسیت‌های پوستی از قبیل قرمزی، خارش و تحریک پوستی می‌شود، در این حالت باید با پزشک مشورت کنید تا واکنش آلرژیک بدن درمان شود. مقدار زیاد آنغوزه ممکن است سبب سرگیجه و سردرد و کاهش هوشیاری در هنگام کار شود. اگر مبتلا به بیماری فشارخون بالا یا پایین هستید از این گیاه استفاده نکنید.

بطور کلی اگر می‌خواهید برای درمان آسیب کبدی، بیماری قلبی یا مشکلات عصبی از این گیاه به مقدار زیاد استفاده کنید، بهتر است پیش از مصرف با متخصص یا پزشک مشورت کنید.