برخورد یک ضربه سخت به سر می تواند مغز را درون جمجمه تکان دهد و موجب کبودی، پارگی عروق خونی و یا آسیب اعصاب مغز شود.. آسیب مغز می تواند بر تفکر و حتی حرکت کردن فرد نیز تاثیر داشته باشد.
ضربههای عمیق مغزی زمانی در فرد رخ میدهد که فشار بر روی استخوان جمجمه وارد و منجر به شکستگی آن شود که در ابتدا با بیهوشی و اختلال سطح هوشیاری ممکن است خود را نشان دهد.
محمدعلی اکبریان، متخصص مغز و اعصاب گفت: به هر دلیلی که ضربهای به مغز اثابت کرده که این ضربه منجر به تغییر در عملکرد مغز شود را آسیب به مغز یا ضربه مغزی گویند.
وی ادامه داد: شایعترین نوع صدمات وارد شده به مغز را تصادفات رانندگی (خصوصاً موتورسواری) شکل میدهد ضربههای وارد شده به مغز از شدت خفیف (تکان مغزی است که مشکلی در ساختار مغز ایجاد نمیکند) تا شدید را تشکیل میدهند ضربه مغزی شدید ممکن است بلافاصله منجر به مرگ فرد شود.
وی تصریح کرد: ضربههای عمیق مغزی در حقیقت زمانی رخ میدهند که فشاری بر روی استخوانهای جمجمه وارد و منجر به شکستگی آن شده و یا آسیبهای ساختاری در مغز ایجاد میشود علائم آسیبهای مغزی بسته به نوع ضربه وارده به قسمتهای مختلف مغز متفاوت است.
اکبریان افزود: آسیب به مغز ممکن است در ابتدا منجر به بیهوشی و اختلال سطح هوشیاری فرد شود، در صورتی که اختلال سطح هوشیاری فرد بهتر و بیمار هوشیار شود به تدریج ممکن است قسمتی از فعالیتهای مغزی او از دست برود که فلج مغزی یک طرفه در او پیدا میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر ضربه مغزی شدید باشد منجر به پارگی رگ در مغز شده و خونریزیهای مغزی را ایجاد میکند که این خونریزیها بسیار پراهمیت هستند اگر با منشأ خونریزی شریانی باشد سریعاً منجر به افزایش فشار داخل جمجمه شده که در نهایت مرگ بیمار را درپی خواهد داشت، اما در صورتی که خونریزی با پارگی سیاهرگهای مغزی همراه باشد به تدریج و چند روز طول میکشد تا این خونریزی زیاد شود و بیمار به آهستگی اختلال سطح هوشیاری و یک طرفه پیدا میکند.
وی گفت: آسیبهای وارده به مغز با انجام معاینه دقیق، سیتیاسکن و امآرآی قابل تشخیص هستند تشنج، صرع، سردردهای مداوم، عفونت مغزی، فراموشی، عقب ماندگی ذهنی، اختلالات خلقی – روانی از جمله پیامدهای ضربه به سر هستند که هر یک از این عوارض ممکن است تا پایان عمر همراه بیمار باقی بمانند.
وی اذعان داشت: در صورتی که شخصی ضربه مغزی شد بهترین اقدام اورژانسی این بوده که بلافاصله باید سر او را ثابت نگه داشت و سریعاً به یک مرکز درمانی منتقل کرد.
وی اظهار داشت: اطرافیان فردی که دچار ضربه مغزی شده به این موضوع توجه داشته باشند که به هیچ وجه نباید به بیمار، آبمیوه و خوراکی بدهند چرا که ممکن است فرد تشنج کرده و خوراکی وارد ریه او شده که در نهایت منجر به خفگی وی شود با توجه به تشخیص و درجه آسیب وارد شده به مغز، پزشک دارو تجویز میکند همچنین با توجه به سطح هوشیاری و اختلالات ایجاد شده در مغز بیمار ممکن است جراحی نیاز باشد