بعضی از افراد روزه دار وقتی سر سفره افطار مینشینند هرمواد غذایی که در سر سفره وجوددارند همه را میخورند این برای معده بسیار مضر است و دستگاه گوارش را دچار اختلال میکند در سرسفره افطار باید یک نوشیدنی ولرم و نیم داغ مثل شیر که بهترین نوشیدنی برای افطار است و اگر کسانی به عللی شیر دوست ندارند چای نیم گرم با عسل است و برای دستگاه گوارش بهترین نوشیدنی است برخی از افراد نیز میل ندارند و فقط نوشیدنی های بسیار خنک مثل آب میوه ها را میخورند خوردن چندین لیوان پشت سرهم آبمیوه خنک نیز بسیار مضر است
برخی هنگام افطار به یکباره انواع مواد غذایی از آش گرفته تا انواع نوشیدنی و غذاها را به معده خالی خود تحمیل میکنند. این کار علاوه بر فشار بر دستگاه گوارش، سردرد، سرگیجه و تهوع ایجاد میکند.
سید هدایت حسینی، معاون پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیه وزارت بهداشت در گفتوگو با فارس، اظهار داشت: در وعده افطار دستگاه گوارش بعد از چند ساعت طولانی که در حال استراحت بوده، دوباره باید فعال شود. در نتیجه افطاری باید به گونهای باشد که به دستگاه گوارش فشاری نیاید.
این متخصص تغذیه خرما را جزو مواد غذایی برشمرد که به دلیل داشتن قند ساده سبب کنترل اشتها میشود و افزود: خرما سرشار از ویتامین و منابع معدنی برای بدن است ولی در عین حال نباید در خوردن آن افراط شود چرا که هر یک گرم قند ساده در خرما معادل 4 کیلو کالری انرژی است.
معاون پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیهای وزارت بهداشت بر این نکته تأکید کرد که در صورت خوردن غذای سنگین و حجیم در وعده افطار ممکن است با سردرد، سرگیجه و تهوع مواجه شویم.
حسینی گفت: چای، نان و پنیر، گردو، سبزی و خرما بهترین افطاری محسوب میشود و حتی آش و سوپ را نیز باید به همراه غذای اصلی با فاصله یک تا دو ساعت پس از افطار میل کرد.
وی همچنین به آنهایی که از عارضه یبوست در ایام روزهداری رنج میبرند توصیه کرد: پس از افطار حدود نیم ساعت ورزشهای سبک مانند پیادهروی را انجام دهند تا روده امکان حرکت و دفع مواد را به سمت خارج بدن داشته باشد.