از انجا که ديابت بیماری بسیار خطرناک و وابسته به رژيم غذايي است و با توجه به تغييرات عمده رژيم غذايي در ماه مبارک رمضان بايد به اين بيماري توجه ويژهاي کرد. مصرف خرما ,لوبیا , ماهی آزاد , جو , میوه های توتی , سبزی ( شلغم، چغندر سبز، چغندر برگ ) , عدس توصیه شده است و نباید هنگام سحر و افطار مواد غذایی حاوی قندهای ساده مانند شلهزرد و زولبیا و بامیه مصرف شود در ادامه مطلب راجب خواص مواد غذایی توصیه شده توضیح کوتاه ومفیدی داده میشود
▪ خرما؛ هر ۷عدد دانه خرما حاوی ۴گرم فیبر است و نسبت به انگور، پرتقال، کلم بروکلی و فلفل به میزان بالاتری آنتی اکسیدان دارد. خرما می تواند یک خوراکی مفید برای بیماران دیابتی به حساب بیاید.
▪ حبوبات؛علاوه بر این که حبوبات سرشار از فیبر است که احساس سیری ایجاد می کند، میزان قند را نیز ثابت نگه می دارد و کلسترول را کاهش می دهد. کلسیم موجود در آن در سوخت چربی بدن نیز موثر است.
در هر نصف لیوان لوبیا سفید، حدود ۱۰۰میلی گرم کلسیم وجود دارد که ۱۰درصد مصرف روزانه بدن را تامین می کند.
لوبیا که منبع عالی پروتئین است بر خلاف گوشت قرمز که با مسدود کردن رگ ها باعث بیماری قلبی می شود، میزان پایین چربی اشباع شده دارد.
▪ ماهی آزاد؛ این نوع ماهی منبع غنی اسید چرب امگا۳ است. این چربی های سالم خطر بروز بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
چربی دور کمر را کاهش می دهد، التهاب را پایین می آورد و مقاومت بدن به انسولین را بهبود می بخشد. ماهی آزاد یکی از بهترین منابع ویتامین D به حساب می آید.
▪ ماهی تن؛ هر ۸۴ گرم ماهی تن، هزار و ۳۰۰میلی گرم امگا۳ و مقدار قابل ملاحظه ای نیز ویتامین D دارد. اما ماهی تن می تواند دارای جیوه زیادی باشد که در صورت مصرف دوز بالای آن می تواند اختلالات عصبی به وجود آورد.
برای مطمئن شدن بهتر است ماهی تن کنسروی خریداری کنید و مصرف آن را به هفته ای ۳۳۶ گرم محدود کنید.
▪ جو؛ جو یکی از سالم ترین غلات است که غنی از فیبر قابل حل به نام بتاگلوکن (beta-glucan) است.
بررسی ها نشان داده،بتاگلوکن باعث کاهش کلسترول کلی و کلسترول مضر بدن می شود. یک بررسی نشان داده است، مصرف روزانه ۳گرم جو، کلسترول خون را ۸درصد کاهش می دهد. فیبر موجود در آن قند خون را ثابت نگه می دارد و باعث کاهش وزن نیز می شود.
▪ میوه های توتی؛ این نوع میوه سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان ها به نام پلی فنولز است. یک لیوان تمشک سیاه حاوی ۷۰۶ گرم فیبر است در حالی که یک لیوان قره قاط حاوی ۳۰ گرم فیبر است.
بررسی ها حاکی است افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی قرار دارند با مصرف میوه های توتی به مدت ۸ هفته با افت فشار خون و افزایش کلسترول مفید روبه رو می شوند.
▪ سبزی؛ مانند شلغم، چغندر سبز، چغندر برگ و… منبع عالی فیبر و کلسیم است. فولات موجود در آن برای قلب مفید است، ویتامین Bموجود در سبزی ها- هوموسیستین(homocysteine) نوعی اسید آمینه که در صورت بالا بودن خطر بروز بیماری های قلبی را افزایش می دهد- پایین می آورد.
▪ کره بادام زمینی؛ شاید باور نکنید اما بررسی ها، کره بادام زمینی را با کاهش خطر دیابت ارتباط داده اند. در هر ۲ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی، حدود ۲گرم فیبر وجود دارد و از آن جایی که این کره حاوی تک چربی اشباع نشده است، برای سلامت قلب مفید است.
اما به خاطر بالا بودن میزان کالری، به مقدار مصرفی آن توجه کنید.
▪ شکلات تلخ؛ این نوع شکلات که غنی از فلاووانوئید است، کلسترول مفید و مضر را تنظیم می کند و فشار خون را نیز کاهش می دهد. از آن جایی که هر ۲۸گرم شکلات تلخ دارای ۱۳۶ کالری و ۸۰۵ گرم چربی است مصرف آن را به حداقل برسانید.
▪ عدس؛ مانند لوبیا سرشار از فیبر است و در هر یک لیوان عدس پخته ۱۶ گرم فیبر وجود دارد. اگر به مصرف گوشت علاقه زیادی ندارید، عدس جایگزین پروتئین خوبی است. عدس غنی از ویتامین های متعدد، موادمعدنی و فولات نیز است.
دکتر اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت گفت:
وی درباره روزهداری مبتلایان به دیابت گفت: دیابتیهای نوع 1 و 2 که در حال انسولین درمانی هستند باید برای کنترل قند خون خود چندین بار انسولین تزریق کنند. در این شرایط لازم است به دفعات غذا بخورند در نتیجه آنان نباید روزه بگیرند البته اگر این بیماران تمایل به روزهداری دارند باید پس از مشورت با پزشک خود این کار را انجام دهند.
علاوه بر آن تمام دیابتیهایی که دچار عوارض ناشی از ابتلا به این بیماری مانند بیماریهای چشمی، کلیوی و قلبی و عروقی شدهاند یا دچار نوسانات قند خون هستند نباید روزه بگیرند.
رجب تأکید کرد: مبتلایان به نوسانات قند خون اگر تمایل به روزهداری دارند باید سه ماه پیش از ماه رمضان میزان قند خون خود را کنترل کنند.
رئیس انجمن دیابت افزود: دیابتیها به ویژه دیابتیهای نوع 2 که با استفاده از داروهای پایین آورنده قند خون یا بدون مصرف دارو، قند خون خود را کنترل میکنند، میتوانند روزه بگیرند البته قند خون آنان نباید به بالای 180 میلیگرم درصد برسد. روزهداری این دسته از بیماران حتی ممکن است باعث کنترل قند خون آنها شود البته باید این کار را زیر نظر پزشک انجام دهند.
تمام دیابتیهایی که دچار عوارض ناشی از ابتلا به این بیماری مانند
بیماریهای چشمی، کلیوی و قلبی و عروقی شدهاند یا دچار نوسانات
قند خون هستند نباید روزه بگیرند
رجب در پایان گفت: با توجه به آن که در ماه مبارک رمضان یک سوم از غذای روزانه حذف میشود دیابتیهایی که میتوانند روزه بگیرند، میتوانند زیر نظر پزشک میزان داروی خود را کاهش دهند. لازم است قند خون این افراد قبل از افطار و سحر زیر 120 و دو ساعت بعد از افطار در حدود 160 باشد و بین ساعت 13 تا 15 کمتر از 70 نباشد.