balanced-diet-2

بيشتر كساني كه رژيم مي گيرند معناي درست چربي و غذاهاي چرب را و تأثير آن بر بدن خود را نمي دانند بنابراين غذايي را كه نبايد ميل مي كنند.

محسن صفری: باورهای نادرست و دانش ناکافی از غذاها و رژیم های نامناسب که برخی نیز به باورهای اجتماعی تبدیل شده است، می تواند خطرهایی را برای سلامتی افراد ایجاد کند. آگاهی از این باورهای غلط علاوه بر اینکه ممکن است موجب تغییر رفتار غذایی شود، این امکان را نیز به شما می دهد که از همه مواهب خدادادی و غذاهای متنوع بهره برده و لذت ببرید و به ارتقای سلامت و شادابی خود کمک کنید.

چاقی و لاغری از دیرباز مسئله ای بوده که بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است. همیشه راه هایی هم برای رسیدن به این خواسته ها مطرح شده که خیلی از آنها به اشتباه رواج پیدا کرده و اصلا پایه و اساس درستی ندارد. در این شماره از تماشاگر به سراغ یکسری از این عادت های بد رژیم غذایی رفتیم که زندگی بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار دادهاست.

با مصرف نکردن نان و برنج وزن کاهش می یابد!

این از تصورات غلط است که افراد فکر می کنند با نخوردن نان و برنج وزن کاهش می یابد. اصلی ترین پیام بیشتر رژیم های کم کربوهیدرات این است که کربوهیدرات باعث تولید انسولین و قند می شوند که در نتیجه به اضافه وزن منجر می شود، بنابراین با کم خوردن کربوهیدرات ها وزن مان را از دست می دهیم اما در همین حال کارشناسان تغذیه معتقدند این یک باور غلط تغذیه ای است؛ زیرا خیلی از رژیم های کم کربوهیدرات به اندازه کافی کربوهیدرات ندارند که بتوانند احتیاج روزمره بدن را تامین کنند؛ بنابراین بدن ما برای تامین انرژی اقدام به سوزاندن کربوهیدرات های ذخیره شده (گلیکوژن) می کند. وقتی که بدن ما اقدام به سوزندان گلیکوژن می کند، آب از دست می دهد. حقیقت این است که در کنار از دست دادن آب بدن، این رژیم ها که کم کربوهیدرات هستند، اغلب کالری محدودی دارند.

تمام چربی ها مضر هستند

تصور اینکه تمام چربی ها مضر هستند از جمله باورهای غلط تغذیه ای است. در حالی که بدن همه ما به چربی ها احتیاج دارد. چربی ها به جذب مواد غذایی، انتقال سیستم های عصبی و حفظ غشای سلولی کمک می کنند.

البته اینها فقط بخشی از کار چربی هاست. تمام چربی ها یکسان نیستند. بعضی از چربی ها به سلامت ما کمک می کنند در حالی که بعضی دیگر خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهند اما وقتی که چربی ها بیشتر از مقدار مورد نیاز مصرف شوند موجب اضافه وزن، ناراحتی قلبی و برخی انواع سرطان ها می شوند.

عرق کردن یعنی مقدار زیادی کالری می سوزانید

میزان عرق کردن شما به عوامل مختلفی خارج از ورزش تان بستگی دارد. میزان عرق کردن افراد مختلف متفاوت است که به سطح تناسب اندام، دمای بدن و رطوبت بستگی دارد. معمولا افرادی که اندام مناسب تری دارند سریع تر عرق می کنند زیرا بدن آنها برای خنک کردن خود، کارایی بالاتری دارد.

رژیم های شل کن سفت کن، متابولیسم شما را کند می کند

با این رژیم ها آشنایی دارید. 5 کیلوگرم کم می کنید، دوباره 5 کیلو زیاد می کنید و باز تکرار و احساس بدتری نسبت به آن پیدا می کنید چون شنیده اید که تکرار این برنامه می تواند سوخت و ساز کلی بدن شما را تخریب کند.

اما در یک تحقیق جدید که روی 430 زن چاق انجام گرفت مشخص شد که هیچ تفاوت عمده ای بین آنهایی که چنین رژیم هایی می گیرند و آنهایی که نمی گیرند در مورد توانایی شان برای کم کردن وزن وجود ندارد. البته منظور ما این نیست که این رژیم ها اصولی و خوب هستند و آسیبی به شما وارد نمی کنند ولی این یک باور غلط است.

قند موجب ابتلا به دیابت و چاقی می شود

یکی از رایج ترین باورهای غلط تغذیه ای این است که مردم فکر می کنند خوردن قند موجب ابتلا به دیابت و چاق شدن آنها می شود. اگر شما دیابت ندارید، مصرف قند و شکر به تنهایی باعث دیابت نمی شود بلکه یک رژیم غذایی پرکالری، داشتن اضافه وزن و زندگی کم تحرک از جمله عوامل مهم ابتلا به دیابت است.

آب کرفس برای لاغری موثر است

با مصرف روزانه آب کرفس، ولع خوردن شیرینی جات از بین می رود و به کاهش وزن کمک می کند. از دیگر خواص آن می توان به پایین آوردن فشار خون، آسان کننده هضم، مقابله با سرطان و … اشاره کرد. برگ های این گیاه دارای ویتامین A فراوانی است و ساقه های آن سرشار از ویتامین های B1، B2، B6، C و نیز مقادیر زیادی پتاسیم، اسید فولیک، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سدیم و اسید آمینه است. این را هم باید اضافه کرد که بهترین زمان برای اثربخشی این گیاه با اثرات جادویی صبح زود یا شکم خالی است.

همه کالری ها به یک صورت می سوزند

چه 100 کالری شکلات باشد چه 100 کالری کاهو، شدت تمرین شماست که مقدار چربی در مقابل کربوهیدراتی که می سوزانید را مشخص می کند. هر چه تمرین تان شدیدتر باشد، کربوهیدرات بیشتری می سوزانید. هر چه تمرین تان هوازی و یکنواخت باشد، چربی بیشتری می سوزانید. از آنجا که شکلات بیشتر از کربوهیدرات و چربی تشکیل شده و کاهو فاقد چربی است، برحسب تمرینی که انجام می دهید، آنها هم با سرعت های مختلفی می سوزند.

حذف وعده های غذایی به کاهش وزن منجر می شود

خیلی از افراد فکر می کنند اگر یک وعده غذا نخورند، یعنی کمتر خورده اند و وزن کم می کنند. کارشناسان تغذیه می گویند اگر ما یک وعده غذا نخوریم بدن ما این پیام را می دهد که گرسنه هستیم؛ بنابراین عمل متابولیسم را کاهش می دهد تا این نخوردن ما را جبران کند. لذا در نوبت بعدی میل داریم غذای بیشتری بخوریم. اغلب اوقات از دست دادن یک وعده غذایی موجب می شود کالری بیشتری نسبت به مواقعی که به دفعات می خوریم، مصرف کنیم.

کارشناسان تغذیه توصیه می کنند بهترین راه این است که به دفعات و مقادیر کمتر بخوریم تا قند خون مان هم تنظیم شود. پس باید این نتیجه را گرفت که حذف یک وعده غذایی تاثیری در لاغری افراد ندارد.

ورزش کردن با شکم خالی چربی بیشتری می سوزاند

خوردن اندکی غذا قبل از تمرین به شما این امکان را می دهد که در طول روز چربی بیشتری بسوزانید. در یک تحقیق مشخص شد شرکت کننده هایی که قبل از ورزش چیزی می خورند، نه تنها کالری بیشتری سوزاندند بلکه طی 24 ساعت بعد از آن نیز درصدبالاتری کالری سوزاندند. متخصصان توصیه می کنند که 30 دقیقه قبل از تمرین یک میان وعده سبک مثل یک عدد میوه یا ماست میل کنید.

چند وعده غذای سبک جای یک وعده غذای سنگین

خوردن وعده های سبک تر و بیشتر در طول روز در مقایسه با خوردن وعده های سنگین تر با تعداد کمتر همیشه به عنوان راهی برای بالا بردن متابولیسم پیشنهاد شده است اما تحقیقات جدید نشان می دهد که این روش برای همه مناسب نیست. ایده کار این است که هر زمان که چیزی می خورید سوخت و سازتان بالا می رود اما محققان دانشگاه طی تحقیقی از زنانی که سه وعده غذای حجیم طی یک ساعت خوردند و آنهایی که همان تعداد کالری را در شش وعده مصرف کردند و مقایسه آنها متوجه شدند که در خون زنان دسته اول چربی کمتری وجود دارد. باید ببینید برای شما چه روشی کارآمد است. اگر در هر وعده غذایی عادت به پرخوری دارید، یک وعده در روز برای شما بهتر از شش وعده خواهد بود.

گوشت قرمز برای سلامتی مضر است

اغلب می شنویم که افراد می گویند گوشت قرمز نمی خورند. بعضی مطالعات نشان می دهد مصرف گوشت قرمز به دلیل وجود چربی های اشباع شده موجود در آن به ناراحتی های قلبی منجر می شود اما در حقیقت گوشت مرغ با پوست چرب نیز ممکن است به همان میزان گوشت گوساله و گوسفند چربی های اشباع شده داشته باشند. کارشناسان می گویند اینکه به طور کلی گوشت قرمز برای سلامت شما مضر است یک باور غلط تغذیه ای است.