ادویه های هندی به گوارش غذا کمک کرده و آرامش بخش نیز هستند. همچنین می تواند باعث حرکات روده شود این گیاه خواص آنتی اکسیدان و ضد سرطانی دارد و سلولها را از آسیب رادیکالهای آزاد حفظ می کند.یکی از قوی ترین و کلیدی ترین ادویه های پیشگیرنده از بیماری ها می باشد ؛ این ادویه بسیار مورد توجه می باشد و در میان داروهای بومی جزو نخستین ادویه ها به شمار می رود.از خواص آن می توان استخراج گاز معده و مقابله با اختلالات اسپاسم را بر شمرد.
آیوردا یک روش درمانی هندی است.کلمه آیورودا از دو بخش آیور – ودا تشکیل شده که به ترتیب به معنای زندگی – دانش است. استفاده از ادویه جات به عنوان “غذاهای شگفت انگیز” در دروس آیورودا هزاران سال است که تاکید شده است. استفاده از ادویه جات راه درمانی آسان و مناسبی برای بهبود بیماری ها و حفظ سلامتی می باشد. آیورودا در بسیاری از موارد به عنوان روشی سودمند در حفظ سلامتی می باشد اما همیشه رویکردی کاملا نزدیک به سبک زندگی افراد دارد.
زمانی که نوبت به کم کردن وزن برسد، یک پزشک یا یک متخصص تغذیه آیورودا می تواند ادویه جات خاصی را با توجه به رژیم غذایی شما تجویز نماید. دستورالعمل های ساده ای که نسل به نسل منتقل شده و از اسرار کاهش وزن به شمار می روند. در این روش همچنین جستجو برای غذاهایی که ضد ویروسی و یا آنتی باکتریال و از همه مهمتر خواص ضد التهابی داشته باشند بسیار اهمیت دارد.کاهش التهاب به کاهش وزن کمک می کند و آن را ثابت نگه می دارد.
مجموعه ادویه های آیورودا
ادویه های آیورودا یا masal thani آرایشی کامل از ادویه جات موجود در یک آشپزخانه هندی است. رنگ ها و بوهای مختلف این ادویه ها می تواند یک غذای معمولی را به یک مائده الهی تبدیل کند. بیشتر ادویه ها خواص درمانی دارند ، بطوری که هر وعده غذایی می تواند به فرصتی برای رسیدگی به وضعیت سلامت جسم بدل شود.
یکی از قوی ترین و کلیدی ترین ادویه های پیشگیرنده از بیماری ها آنقوزه ( asafoetida) می باشد ؛ این ادویه بسیار مورد توجه می باشد و در میان داروهای بومی جزو نخستین ادویه ها به شمار می رود.از خواص آن می توان استخراج گاز معده و مقابله با اختلالات اسپاسم را بر شمرد. همچنین به گوارش غذا کمک کرده و آرامش بخش نیز هست. همچنین می تواند باعث حرکات روده شود این گیاه خواص آنتی اکسیدان و ضد سرطانی دارد و سلولها را از آسیب رادیکالهای آزاد حفظ می کند.
فلفل سیاه ، پیامهایی را به معده جهت افزایش ترشح اسید هیدروکلریک می فرستد و در نتیجه هضم غذا تسریع می شود. لایه بیرونی فلفل سیاه باعث تحریک و شکسته شدن سلولهای چربی می شود در نتیجه به لاغری همراه با حفظ انرژی می انجامد.
زردچوبه یکی از اجزاء اصلی در دستور تهیه غذاهای هندی بشمار می رود ادویه ای بسیار مفید و کاربردی است در درمان مشکلات کیسه صفرا، سوء هاضمه و عفونت ها بسیار موثر می باشد. برای بیماری آلزایمر ، آرتریت ، آسم ، تقویت پاهای ورزشکاران ، جوش ، کولیک ، درماتیت ، اسهال ، کلسترول بالا ، التهاب ، درد روده ، سندروم روده تحریک پذیر و عفونت های مخمری بسیار مفید است.
معمولا شما از ادویه جات برای بهترکردن محتوای بشقاب استفاده می کنید تا اینکه بخواهید غذای خود را مقوی کنید. بسیاری از ادویه ها طعم و رایحه خود را وقتی که در روغن یا کره سرخ می شوند کاملا رها می کنند. بعضی ها را می توان بصورت خشک بو دهید که باعث می شود رنگ و طعم آن تغییر کند ؛ بهترین مثال زیره سبز خشک و بوداده است. زمانی که ادویه جات را بو میدهید مواظب باشید که زمانی که بوی آن بلند شد در معرض حرارت مستقیم آتش قرار نگیرد . جنس اصل تهیه کنید و آنرا در ظروف در بسته و دور از حرارت و نور قرار دهید.
بیشتر غذاهای satvic انتخاب کنید
غذاهای satvic در بدن آرامش، روشنی ذهنی و خلاقیت فکری ایجاد می نماید همچنین باعث سلامتی و نشاط جسمانی می شوند. مثالهایی از این نوع غذاهای satvic عبارتند از : میوه ها و سبزیجات تازه ، عسل طبیعی ، غلات ، حبوبات ، عدس ، بادام ، شیر فرآوری نشده ، روغن گیاهی ، آجیل و دانه ها. این غذاها دارای طعم دلپذیر هستند و باید در دمای اتاق نگهداری شوند.
در مقابل غذاهای satvic غذاهای tamasic یا غذاهای فرآوری شده قرار دارند. زمانی که ما غذاهای tamasic می خوریم، این غذاها در بدن ایجاد کندی ، گیجی ، خنگی و اعتیاد می کنند. مثالهایی از غذاهای tamasic عبارتند از : غذاهایی که برای تولید به مدت زمانی نیاز دارند مثل پنیر، غذاهای مانده ، یخ زده ، هموژنیزه شده، تخمیر شده ، گوشت قرمز ، الکل و قارچ. این غذاها کهنه ، خشک ، سنگین ، مرده ، فرآوری شده و حاوی مواد نگهدارنده هستند و دیر جذب بدن می شوند.
6 طعم مختلف غذاهای آیووردا
پخت غذاهای آیووردا شامل 6 طعم می باشد. یک بشقاب غذای متعادل ، شامل همه طعم هایی هستند که برای رژیم غذایی شما مورد نیاز و برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید هستند: شیرینی ، ترشی ، شوری، تلخی ، تند و گس.
• شیرینی : بادام ها ، قند ، شیر، برنج ، گندم ، حبوبات بزرگ .
• شوری : نمک ، جلبک دریایی ، تنقلات شور.
• ترش : لیمو ، ماست ، گوجه فرنگی ، میوه های ترش ، ترشی ها ، آلوچه.
• تند: زنجبیل ، خردل، میخک ، ادویه گرم، تربچه، فلفل ها ، سیر.
• گس : لوبیا ، عدس ، انار، موزنارس ، سیب ، کلم ، سیب زمینی ، زغال اخته
• تلخ : چای سبز، سبزیجات برگ سبز، آب کاسنی ، شنبلیله ، ریواس ، زرد چوبه ، شکلات.
هر مزه ای توانایی برقراری تعادل در بدن را داراست و هرکدام ماده مغذی کاملی به همراه دارند و می تواند میزان هوس و اشتهای افراد را متعادل کند.شش طعم موجود می تواند روی دوشا (dosha) و یا قانون کلی بدن تاثیر عمیقی بگذارد. با توجه به غذاهای آیورودا هر کدام از ما در یک گروه از گروه های سه گانه ذهن/ جسم/ عاطفه قرار داریم که ویژگی های فیزیکی و ذهنی خاصی را برای ما خلق می کند. این سه اصل عمده به نام دوشا معروف است. بیشتر ما دو یا سه ویژگی دوشا داریم که کم و بیش ریشه در طبیعت ما دارند.
سه دوشا معروف عبارتند از : vata ,pita و kapha .
Kapha dosha
افرادی که در دسته Kapha قرار دارند به طور معمول از نظر جسمانی قوی هیکل هستند؛ باسن و شانه های پهن ؛ موهای مواج ضخیم ؛ استقامت بدنی خوبی دارند . از نظر ذهنی ، این افراد دیرآموزند ولی حافظه قوی دارند. از نظر عاطفی ، وفادار ، دارای ثبات شخصیت و قابل اعتماد هستند.
Pittaa dosha
افراد پیتا ساختمان جسمی متوسطی دارند. ضربان ماهیچه ای خوبی دارند؛ بیشتر افرادی گرم خو هستند ؛ موهای سرشان سریع سفید می شود و یا زود تاس می شوند؛ انرژی زیاد را دوست دارند به قرمزی می زنند و یک رژیم غذایی واقعا قوی دارند یعنی تقریبا همه چیز را می توانند بخورند . از لحاظ ذهنی کاملا افرادی باهوش ، دارای قدرت تمرکز زیاد و افرادی جاه طلب هستند. از نظر احساسی هم به زندگی پر شور و اشتیاقند و دوست دارند افرادی کامل باشند .
Vata dosha
سومین گروهبندی برای افراد vata است . این افراد از نظر جسمانی در میان سه گروه ظریف ترین هستند. برای این دسته چاق شدن خیلی سخت است. از نظر فیزیکی این افراد لاغر و دارای ساختار استخوانی برجسته می باشند.همیشه سردشان است.پوست و مویی خشک دارند و ماهیچه های ظریفی دارند. از نظر ذهنی افرادی هستند که زود یاد می گیرند و زود فراموش می کنند، از تغییرات لذت می برند و بسیار خلاقند. از نظر احساسی زود هیجان زده می شوند و بسیار مشتاق هستند اما به راحتی مضطرب می شوند.
فهمیدن اینکه شما از کدام دسته هستید، به شما کمک می کند که بتوانید ادویه ها و مزه هایی که برای شما مفیدند را انتخاب کنید.
افراد pitta باید غذاهای شیرین ، تلخ و گس انتخاب کنند ؛ ادویه جاتی مثل زردچوبه ، فلفل سیاه برای افراد پیتا مناسب است.
افراد vata باید غذاهایی شور یا شیرین انتخاب کنند ؛ زنجبیل و زیره سبز به افراد واتا آرامش می دهد.
افراد kapha باید بیشتر غذاهای تلخ ، تند و یا گس بخورند ؛ زردچوبه ، زیره سبز و زنجبیل می تواند افراد کافا را تحریک کند.
آشپزی آیورودا : سوپ ماش
سوپ ماش ، یکی از محبوب ترین غذاها در تغذیه آیورودا است. این سوپ برای هر سه گروه dosha مناسب است مخصوصا اگربا ادویه هایی که برای هر گروه مناسب است پخته شود. این غذا بسیار مقوی است و سریع هضم می شود و معمولا در معده تولید گاز و یا نفخ نمی کند. و یک راه مطمئن برای کم کردن سایز دور کمر است.
سم زدایی روزانه آیورودا
سم زدایی روزانه بسیار مهم است. یکی از نوشیدنی های محبوب لیموناد داغ می باشد. به یک فنجان آب جوش یک قاشق چای خوری عسل طبیعی اضافه کنید و سپس یک لیمو را از وسط قاچ کرده و داخل لیوان بریزید . همچنین می توانید به این نوشیدنی زنجبیل تازه نیز اضافه کنید.
این نوشیدنی به سم زدایی بدن شما کمک کرده و به هضم سریع غذا کمک می کند.
در مطالب بعدی کاربردهای بیشتری از طب آیورودا را برای شما آماده خواهیم کرد