داروهای جذب کننده

 

با عرض سلام و ادب خدمت تمامی خوانندگان مجله پزشکی دکتر سلام

در مقاله پیش بحثی را به عنوان ” داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک در مواجهه با بیماری بیرون روی ” شروع کردیم.

در این مقاله به ادامه بحث خود با معرفی دسته دیگری از داروها که “داروهای جذب کننده ” گفته می شود می پردازیم.

این دسته از داروها با جذب آب اضافه موجود در روده بزرگ سعی در برطرف کردن بیرون روی دارند اما باید به یاد داشته باشیم که این جذب آب جذبی انتخابی تیست و همراه با جذب آب ویتامنها – مواد معدنی و داروها هم امکان جذب دارند .

 

ینی از داروهای این گروه “پلی کاربوفیل” نام دارد .این دارو با تونایی خاصی که دارد می تواند هم در گروه داروهای کمک کننده به بیماری “یبوست” به کار رود و هم در دسته داروهای جلوگیری کننده در “بیرون روی” به کار رود.در واقع از این دارو به عتوان “نرمال کننده ” رفتار روده یاد می کنند.

داروی دیگری که در این مقاله به بررسی ان می پردازیم ” بیسموت ساب سالی کیت” نام دارد که برای درمان بیرون روی استفاده می شود و جالب است که بداتیم چگونگی عمل ان در جذب آب هنوز به طور کامل مشخص نمی باشد.

 

نام دارو:

Polycarbophil: Brand name: MITROLAN 500mg

Bismuth subsalicylate: Brand name: PEPTO BISMOL

 

مقدار مصرف دارو:

داروی ” میترولن” به صورت قرصهای جویدنی 500 میلی گرمی در بازار وجود دارد که بزرگسالان می توانند 1000 میلی گرم از این دارو را مصرف نموده و سپس در صورت نیاز هر 30 دقیقه یکبار این کار را تکرار نمایند و لازم به ذکر است که حداکثر دوز مصرفی 6 گرم در 24 ساعت می باشد.

داروی” پپتو بیسمول” هم به صورت کپسول و قرص جویدنی 262 میلی گرم وجود دارد که بزرگسالان می توانند دو عدد انرا در ابتدا با هم میل کرده و سپس در صورت نیاز هر 30 تا 60 دقیقه یکبار انرا تکرار نمایند و حداکثر مصرف مجاز 8 دوز در 24 ساعت می باشد .شربت خوراکی این دارو با دوز 262 میلی گرم در 15 میلی لیتر می باشد که 30 میل یا به عبارت دیگر 2 قاشق غذا خوری در ابتدا و سپس در صورت تیاز هر 60 دقیقه یکبار می توان لز ان استفاده کرد و حداکثر 4 دوز در 24 ساعت

 

عوارض جانبی:

این داروها معمولا به صورت موضعی عمل می کنند و به همین دلیل عوارض کمتری دارند . مهمترین عارضه این داروها یبوست می باشد و داروی بیسموت می تواند سبب تغییر رنگ دهان و مدفوع شود و رنگ انها را به خاکستری و خاکستری متمایل به سیاه تغییر دهد.

در صورت بروز این علایم لطفا مصرف دارو را سریعا قطع کرده و با پزشک خود مشورت نمایید:

استفراغ – مدفوع خونی – درد قفسه سینه و مشکل در بلع

 

تداخل دارویی:

داروی بیسموت در بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون مانند “وارفارین” و ” کمادین” استفاده می کنند و در بیما ران مبتلا به دیابت و بیماری گوت باید حتما زیر نظر پزشک باشد.

 

نکات ضروری:

از انجایی که این داروها به جز جذب آب مواد معدنی املاح و داروها را جذب می کنند لازم است داروهای دیگر خود را 1 ساعت قبل و یا 3-2 ساعت پس از استفاده از این دارو مصرف نماییم.

داروهای جویدنی به طور کامل جویده و سپس قورت داده شوند.

در صورت بروز اسهال در نوزادان و کودکان سریعا به مراکز درمانی مراجعه گردد.

در صورتی که اسهال بیش از 2-1 روز طول کشید و یا در صورت بروز تب حتما به پزشک مراجعه شود.

سمیرا کریم آبادی

 

این مطلب توسط خانم دکتر سمیرا کریم آبادی تهیه و به صورت اختصاصی برای انتشار در مجله پزشکی دکتر سلام ارسال شده است.