مواد تشکیل دهنده خمیردندانهای بچه ها متناسب با سن آنها درست شده است. هدف این است که با بکارگیری این خمیردندانها، هم دندانهای بچه ها تمیز شوند و سالم باقی بمانند و هم عوارض جانی نداشته باشد. همچنین مدل بسته بندی و مزه خمیردندانهای بچه ها، عموما به شکلی است که آنها خوششان بیاید
از آنجا که بلع ناخواسته خمیردندان در کودکان حین مسواک زدن خطرناک بوده و میتواند منجر به ایجاد مسمومیت حاد (از عوارض گوارشی مثل استفراغ تا عوارض قلبی) یا مزمن فلوراید (تغییر رنگهای قهوهای نازیبا روی دندانهای دایمی) شود، بهتر است برای بچههای زیر سه سال، دندانها بدون کاربرد خمیردندان مسواک زده شوند یا از خمیردندانهای بدون فلوراید مخصوص کودکان زیر سه سال استفاده گردد(مثل Baby Orajel Tooth and Gum Cleanser).
برای بچههای بزرگتر بهتر است از خمیردندانهای مخصوص کودکان که هم سایندگی کمتری دارند و هم میزان فلورایدشان مناسب سن کودک است، آن هم به مقدار کم (اندازه یک نخود) استفاده شود. ضمنا باید کودک را تشویق کرد حین مسواک زدن، مکررا کف خمیردندان را از دهانش خارج کند.
خمیر دندان مناسب برای بزرگسالان
پاسخ این سوال بستگی به این دارد که هدف و انتظارات فرد از کاربرد خمیردندان چه باشد؟ به عنوان مثال افرادی که بهداشت دهانی خوبی دارند و دندان و لثههایشان سالم و طبیعی است، لزومی به تغییر خمیردندان مصرفی خود ندارند ولی فردی که مبتلا به بیماری یا مشکل خاصی در دهانش است، باید با مراجعه به دندانپزشک و مشاوره با وی، خمیردندان خود را انتخاب کند. به عنوان مثال:
– برای فردی که بر اساس تشخیص دندانپزشک مبتلا به ضایعات پوسیدگی اولیه است، خمیردندانهای محتوی فلوراید بالاتر ترجیح دارد.
– فردی که دندانهایش سالم هستند ولی به دلیل تحلیل لثه واستخوان در ناحیه طوق دندان، مبتلا به حساسیت و درد لحظهای دندان به سرما یا گرما شده است، احتمالا بهتر است با نظر دندانپزشک، مدتی از خمیردندان ضدحساسیت استفاده کند. البته معمولا این افراد باید جهت رفع اساسی مشکلشان به یک دندانپزشک متخصص بیماریهای لثه مراجعه کنند.
– اگر در فردی باوجود رعایت بهداشت دهان، تشکیل جرم دندانی با سرعت بالایی صورت میگیرد، خمیردندانهای ضدجرم میتوانند کمک کننده باشند.
نکته آخر اینکه:
خمیردندان یک محصول کمکی جهت حفظ سلامت دهان و دندانهاست و نباید از آن انتظارات غیرواقعی داشت. مسواک زدن صحیح دندانها دوبار در روز (هر بار بمدت ۵ دقیقه) و نیز استفاده روزانه از نخ دندان و درکنار آن استفاده از سایر محصولات بهداشت دهانی مانند دهانشویهها، آدامسها و غیره با نظر دندانپزشک، به حفظ سلامت دهان و دندانها کمک میکند. ضمنا مراجعه دورهای منظم به دندانپزشک جهت معاینه دندانها و گرفتن مشاورههای لازم و پرهیز از مصرف مکرر خوراکیهای پوسیدگی زا در طول شبانه روز هم ضروری است.