ناخن، قسمت خیلی مهمی از بدن محسوب می شود که سالم بودن آنها حاکی از سلامت بدن است. در خیلی از موارد، عوض شدن شکل، رنگ،دوام و بقیه ویژگی های ناخن می تواند نشانه بوجود امدن یک بیماری مهم در سایر اعضای حیاتی بدن باشد. البته این مشکل کافی نیست و در برخی موارد در نتیجه عارضه هایی که روی خود ناخن بوجود می آید، تغییراتی رخ میدهد.
ناخن از قسمت های مختلفی تشکیل شده است:
1- صفحه ناخن: قسمت قابل مشاهده ناخن بر روی انگشتان دست و پا.
2- ماتریکس: قسمت زیر کوتیکول که زیر پوست مخفی شده است و ناخن از آنجا رشد می کند.
3- لانولا: قسمتی از ماتریکس که سفید رنگ و شبیه هلال ماه است و در ریشه ناخن قرار گرفته است.
3- کوتیکول: پوست نازک ریشه ناخن که روی ناخن را می پوشاند.
4- چین های ناخن: چین ها و فرو رفتگی های پوست که ناخن را دربرگرفته و در 3 طرف آن را حمایت می کنند.
در واقع، صفحه ناخن که دارای ساختمانی سفت است و در تمام عمر رشد می کند، ماتریکس یا لایه زایای ناخن که عامل تولید مثل سلولی در رشد ناخن است، لانولا یا ماهک که در ناحیه شست دست و پا مشخص تر است و بستر ناخن و کوتیکول که بستری عروقی است و صفحه ناخن روی آن قرار می گیرد، ساختمان ناخن را تشکیل می دهند.
کار اصلی ناخن در انسان حفاظت و مراقبت از انگشتان دست و پا و کمک به فعالیت های حرفه ای می باشد. سلامت ناخن، نشاندهنده سلامت عمومی بدن و زیبایی آن است. در واقع، شکل و وضعیت ناخن می تواند نشانه ای از موقعیت اجتماعی فرد باشد.
ناخن از کراتین ساخته می شود که در واقع، پروتئین مو و پوست نیز می باشد. ناخن دارای شکل ویژه ای از کراتین است که به کراتین سخت معروف است. ناخن دارای مقادیر کمتری کلسیم، آهن و روی نیز می باشد.
فسفولیپیدها باعث خاصیت انعطاف پذیری نسبی ناخن می گردند که این ماده، ماده اصلی تشکیل دهنده غشای سلول های بدن است.
نکته جالب اینجاست که آب می تواند از ناخن عبور کند. به همین علت، تماس مکرر ناخن با آب و شوینده ها موجب خشک و شکننده شدن آن می گردد. قدرت و استحکام ناخن نه تنها به ترکیبات آن بلکه به شکل آن نیز بستگی دارد.
منبع- مه شو