یک تحقیق جدید نشان داده است که نوعی بی نظمی در ضربان قلب که فیبریلاسیون دهلیزی Atrial fibrillation نام دارد می تواند احتمال سکته مغزی مخفی را دو چندان کند.
سکته مخفی مغزی معمولا علامتی ندارد ولی می تواند موجب اختلال در حافظه و توانایی تفکر شود. مطالعات قبلی نشان داده است که فیبریلاسیون دهلیزی می تواند تا حدود 40 درصد موجب افزایش احتمال اختلال در عملکرد مغز شود. همچنین ثابت شده است که سکته مخفی مغزی می تواند احتمال سکته واقعی مغز را تا سه برابر افزایش داده و موجب افزایش دو برابری فراموشی شود.
فیبریلاسیون دهلیزی نوعی نامنظمی در ضربان دهلیز قلب است که موجب می شود دیواره دهلیز بصورت نامنظم و خیلی سریع حرکات بی هدفی داشته باشد. همین عامل موجب تولید لخته های کوچک خون در دهلیز می شود و این لخته ها می توانند از طریق جریان خون شریانی به رگ های ریز مغز رفته و آنها را مسدود کنند. این انسداد می تواند شدید بوده و موجب سکته واضح مغزی شود و یا ممکن است بسیار خفیف باشد و ایجاد سکته مخفی کند.
بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی برای جلوگیری از سکته مغزی معمولا از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند.
محققان در این تحقیق 11 مطالعه قبلی را که ارتباط بین فیبریلاسیون دهلیزی قلب و بروز سکته مخفی مغزی را در پنج هزار بیمار بررسی کرده بودند مورد مطالعه دقیق تری قرار دادند. این نوع مطالعه که چند مطالعه قبلی را بررسی می کند را متاآنالیز meta-analysis می گویند. متاآنالیز روش خوبی برای بدست آوردن یک نتیجه منطقی و با اطمینان بالا از مشاهدات است. نتایج این مطالع در مجله Annals of Internal Medicine منتشر شده است.