بسیاری از افراد دوست دارند برای صبحانه آب پرتقال بنوشند، فقط بخاطر طعم تلخ پس از مسواک آنها را آزار میدهد. واقعا چرا مسواک زدن آب پرتقال را اینقدر بد مزه میکند؟ خب من به جواب اطمینان ندارم و دقیقا به همین علت است که این سوال راپرسیدم! بیایید نگاهی بهتر و واقع بینانه به موضوع داشته باشیم با امید به اینکه جوابی برای این مشکل انسان داشته باشیم
طبق گزارش HowStuffWorks دانشمندان هنوز به درستی نمیدانند درک مزهها چگونه اتفاق میافتد. با این حال آنها به یک ایده خوب و یک اجماع عمومی در رابطه با آنچه که باعث طعم و مزه وحشتناک آب پرتقال در ترکیب با خمیردندان میشود رسیدهاند.
برای بسیاری از ما طعم شیرین و اسیدی آب پرتقال هنگامی که به تنهایی نوشیده میشود، بیار لذت بخش است. درست به همان اندازه که از طعم نعنایی و تازهٔ دهانمان بعد از مسواک زدن لذت میبریم. با این حال ظاهرا ترکیبی از این دو فاجعه است. مقاله یگری از HowStuffWorks، نظریهای که بیشتر از بقیه پذیرفته شده را «یک حس شیمیایی درک شده توسط گیرندههای خاص سلولی که جوانههای چشایی را تشکیل میدهند» میداند. این گیرندههای چشایی و یا گیرندههای طعم و مزه به پنج بخش بر روی زبان تقسیم میشوند به گونهای که بهترین ترکیب را برای درک مزههای مختلف شامل شیرینی، شوری، ترشی، تلخی و umami (که یک کلمه ژاپنی به معنی طعم لذیذ و خوشمزه است) فراهم میکنند. دانشمندان در حال حاضر بر این باورند که حس چشایی به گونهای مانند یک پازل کار میکند، به طوری که مولکولهایی با شکلهای خاص با گیرندههای مخصوص خود تعامل میکنند با این حال این گیرندهها به راحتی قابل تغییر هستند. به همین دلیل است که دانشمندان معتقدند ترکیبی از آب پرتقال و خمیر دندان ترکیب خوشایندی نیست. اما کدامیک مسئول این مزهٔ ناخوشایند هستند، اب پرتقال یا خمیردندان؟
بسیاری از دانشمندان عقیده دارند که مادهٔ فوم شکل موجود در خمیردندان به نام سدیم لوریل سولفات باعث اصلی این طعم ناخوشایند است. سدیم لوریل سولفات فسفولیپیدها را که ترکیبات چربی هستند که به عنوان بازدارنده گیرندههای مزهٔ تلخی عمل میکنند از بین میبرد. همچنین سدیم لوریل سولفات گیرندههای مزهٔ مزهٔ شیرین و اسیدی آب پرتقال که همگی دوست داریم را سرکوب میکند. بنابرین با افرایش توانایی زبان در تشخیص تلخی و کاهش توانایی درک مزهٔ شیرینی، تعجبی ندارد که آب پرتقال انچنین مزهٔ ناخوشایندی بعد از مسواک زدن ایجاد کند. طبق گزارش Science Made Simple دندانپزشکان عقیده دارند که سدیم لوریل سولفات مسئول زخمهای دهانی نیز میباشد.
نتیجه گیری این است که مزهٔ ناخوشایند آب پرتقال در صورتی که بلافاصله بعد از مسواک زدن نوشیده شود به خاطر مادهٔ سدیم لوریل سولفات بوده که در ۹۹ درصد خمیردندانها وجود دارد. برای جلوگیری ازین مساله میتوانید از انجام این دو کار با هم بپرهیزید که البته توصیهٔ عاقلانهتر ان است که اسنک مختصری قبل از نوشیدن آب پرتقال میل کنید. با پیروی از این نکات ساده دیگر لازم نیست صبحها مزهٔ ناخوشایند آب پرتقال را بعد از مسواک زدن تحمل کنید!
منبع-dandane