روز جهانی دیابت چه روزی است؟ سازمان بهداشت جهانی همراه فدراسیون بینالمللی دیابت از سال 1991، روز 14 نوامبر برابر با 23 آبان ماه هر سال را با نام «روز جهانی دیابت» نامگذاری کردهاند. تا به این بهانه روزی هم برای بالابردن سطح اطلاعات و آگاهی همه مردم دنیا از این بیماری شایع داشته باشیم و همراه با 160 کشور جهان با بیماران دیابتی همصدا شویم. اگرچه دیابت درمانپذیر نیست، اما قابل کنترل است.
روز 14 نوامبر در واقع سالروز تولد دکتر فردریک بانتینگ است. او محققی است که با همکاری چارلز بست برای اولین بار در سال 1922 انسولین را برای درمان افزایش قند خون بیماران دیابتی معرفی کرد. سازمان بهداشت جهانی از سال 2009 برنامههای روز جهانی دیابت را بر 2 اصل آموزش و پیشگیری از دیابت بنا نهاده که این خود نشاندهنده میزان اهمیت این دو موضوع است.
از این رو مجله پزشکی دکتر سلام، بدین نحو از زحماتی که آقای دکتر فردریک بالتینگ برای دیابت کشیده اند تقدیر کرده و لازم می دانیم که در این سایت هر روز بیشتر از روز گذشته به بیماری دیابت اهمیت داده و جدیدترین مطالب و مقالات را جهت کمک به پیشگیری و حتی درمان دیابت فارسی زبانان سراسر جهان، ارائه دهیم تا به امید خدا برای همیشه با بیماری دیابت خداحافظی کنیم…
موضوع آگاهی و خود مراقبتی شهروندان همراه با فراخوان بسیج همگانی برای مواجهه با این بیماری که گران ترین بیماری فراگیر غیر مسری جهان نام گرفته با بالا رفتن آمار مبتلایان به دیابت در ایران و جهان تبدیل به نیازی جدی و تامل برانگیز برای دولت ها و مردم شده است .
در شرایطی که هر ثانیه 6 نفر در جهان جان خود را از دست می دهند و سالانه حد اقل 35 هزار نفر در ایران به خاطر ابتلا به این بیماری قربانی می شوند ، بالغ بر 11میلیارد دلار در کشور هزینه درمان را به مردم و دولت تحمیل می نماید اهمیت پرداختن به دیابت و مواجهه آگاهانه شهروندی دو چندان می شود .
منظور از مواجهه شهروندی انتخاب سبک زندگی با چشم انداز دستیافت به تندرستی در خانواده های ایرانی است چون در نهایت این ما هستیم که انتخاب می کنیم چه بخوریم ، چه بیاشامیم ، برای چاقی و اضافه وزن مان تدبیری بیندیشیم ، میزان خواب شبانه مان را تنظیم کنیم ، ورزش را در برنامه زندگی مان داشته باشیم یا نه این ها همه سبک زندگی ما را تعیین می کنند . این سبک در ایران و جهان چندان که باید چشم انداز روشنی به سوی سلامتی ندارد زیرا انباشته است از اشفتگی ومصرف غذاهای تند پز، چرب و شور و شیرین و کم تحرکی .
موضوع مدیریت استرس هر چند در متون پزشکی معتبر به عنوان عامل اصلی و پیشرانه دیابت طرح نشده اما با تاثیر ناگواری که در امر گوارش و همچنین تضعیف سیستم ایمنی بدن دارد می تواند در ابتلای فرد به بیماری دیابت یا بر هم خوردن میزان قند خون دیابتی ها موثر باشد.
“چاقی در دوران کودکی به میزان قابل توجهی افزایش یافته و شیوع دیابت نوع دو در حال حاضر عده زیادی را در آسیا مبتلا کرده است. عواقب بهداشتی شیوع گسترده این بیماری، سیستمهای مراقبت بهداشتی را در این منطقه تهدید میکند”
با توجه به وضعیت موجود، این پرسش نگرانکننده مطرح میشود که آیا آسیاییها از نظر ژنتیکی در زمینه ابتلا به چاقی و دیابت مستعدتر هستند؟
در مقایسه اروپاییها و آسیاییها از نظر سن، جنسیت و توده جرم بدن دیده شد که نسبت چربی بدن آسیاییها به ویژه در زنان آسیایی از همتاهای اروپایی الاصل آنان بیشتر است و این چربی بیشتر در ناحیه اطراف شکم ذخیره شده است.
به گزارش سازمان بهداشت جهانی، نسبت قابل توجهی از مردم آسیا که توده جرم بدن آنها کمتر از ۲۵است — که طبق معیار قراردادی در آستانه “اضافه وزن ” قرار دارند — با خطر شدید ابتلا به دیابت نوع دوم و بیماریهای قلبی عروقی روبرو هستند.
در تاریخ نخستین بار ذکریای رازی به دیابت نوع یک و دو اشاره داشته و در درمان دیابت باید به طبایع گوناگون افراد توجه داشت .
درمان دیابت از طریق طب سنتی باید بر اساس روش های علمی این طب انجام شده و مصرف خود سرانه و بی رویه دارو های گیاهی نه تنها در درمان راه به جایی نمی برد که ممکن است عوارض خطرناکی برای فرد داشته باشد.
مجله پزشکی دکتر سلام (HiDoctor.ir)