ناگفته نمان خانم ها بیشتر از آقایان دچار این بیماری می شوند. افراد سالمند هم در معرض خطر بیشتری قرار دارند اما یک سری عوامل قابل تغییر هم هستند مانند سبک زندگی و کیفیت تغذیه
یک متخصص بیماریهای داخلی معتقد است، سنگ کیسه صفرا 85 درصد در زنان بیشتر دیده میشود. دکتر قباد سلیمی گفت: کیسه صفرا نیز مانند هر مجرای دیگر مسدود بدن قابلیت تولید سنگ دارد که این تولید سنگ ناشی از بر هم ریختن ترکیبات صفرا است.
وی ضمن تقسیمبندی جنس سنگهای کیسه صفرا به دو نوع کلسترولی و پیگمنته، یادآوری کرد: عمده سنگهای کیسه صفرا از نوع کلسترولی هستند و رنگ زرد دارند. اما رنگ سنگهای پیگمنته قهوهای تیره تا سیاه است.
این پزشک متخصص در خصوص زمینههای بروز سنگ کیسه صفرا، یادآوری کرد: سنگ کیسه صفرا در زنان بالای 45 تا 50 سال، 85 درصد بیشتر از مردان دیده میشود.
سلیمی ادامه داد: زنانی که چند زایمان انجام دادهاند، افراد چاق، افرادی که زمینه ژنتیک دارند و افرادی که مواد کلسترولی بیشتر استفاده میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا قرار دارند.
وی در خصوص علائم سنگ کیسه صفرا نیز عنوان کرد: برخی از سنگها که دسته عمدهتری هستند، سنگهای بدون علامت هستند و برخی دیگر سنگهای علامتدار. زمانی که سنگ موجب التهاب کیسه صفرا شود، ایجاد علامت میکند که شامل درد شدید، تهوع، استفراغ، عدم تحمل غذا و … است. اگر سنگ در دهانه کیسه صفرا گیر افتاده باشد، باید به صورت اورژانسی عمل شود.
وی اظهار کرد: سنگهای بدون علامت که تک سنگ هم باشند میتوانند درون کیسه صفرا بمانند و معمولا کاری با آنها نداریم. سنگهای تک یا دو سنگ که اندازه آنها حداکثر دو سانتیمتر است را میتوان به وسیله امواج صوت، سنگ شکن کرد.
در نظر نداریم راجع به چگونگی تشکیل سنگهای صفراوی صحبت کنیم چرا که کسی که به این مشکل دچار شده باشد میبایست در صدد درمان آن برآید ولی متاسفانه در این مقاله به شکستن سنگها از طریق امواج فرا صوتی اشاره شده که تقریبا در همه جای دنیا به دلیل امکان تخریب بافت ارگانهای نزدیک به کیسه صفرا از جمله کبد از یک طرف و امکان مسدود شدن مجاری صفراوی با سنگهای خرد شده پس از سنگ شکنی از طرف دیگر عملی منسوخ شده تلقی میگردد.
تنها راه درمان تا چند سال پیش خارج کردن کل کیسه صفرا بوده است که علیرغم ادعای پزشکان مبتنی بر عدم نیاز انسان به کیسه صفرا، عموم بیمارانی که از طریق خارج کردن کیسه صفرا درمان خود را در پیش گرفته اند با مشکلات بی شماری پس از جراحی در طی زندگی خود مواجه شده اند که حتی اگر فرض کنیم در طی جراحی لاپاراسکوپیک که در حال حاضر به عنوان متداول ترین روش درمانی به بیماران توصیه میگردد مشکلی برای بیمار بوجود نیاید، کمترین مشکل قابل تصور، حتی پس از جراحی موفقیت آمیز کیسه صفرا یا همان کلسیستکتومی، نیاز جدی به در پيش گرفتن رژیم غذایی بدون چربی در طی زندگی خواهد بود.
راه چاره، خارج کردن سنگهای کیسه صفرا از طریق سیستم جراحی نوینی است که بدون کوچکترين ریسکی اقدام به خارج نمودن تمامی سنگهای موجود در کیسه صفرا مینماید، لذا چنانچه کیسه صفرا قبل از مراجعه جهت درمان به مشکلاتی از قبیل کلسیفیه شدن و دیگر مشکلاتی که عملکرد طبیعی کیسه صفرا را تحت و الشعاع قرار ميدهند مواجه نشده باشد، خارج کردن سنگهای صفراوی به جای خارج کردن کیسه صفرا بهترین راه درمان تلقی میگردد.
توضيح اينکه در این جراحی نوین و منحصر به فرد که حتی از لاپاراسکوپی ساده تر میباشد، اگرچه ممکن است در صورت ادامه رژیم غذایی که در گذشته میتوانسه است عامل ایجاد سنگهای صفراوی شده باشد، مجددا باعث تشکيل سنگ در کیسه صفرا شود، لیکن با توجه به آمادگی جراح از احتمال به وجود آمدن چنین موقعیتی، معاينات دوره ای، از جمله تصویر برداری در طی هر چند ماه به بیمار توصیه میگردد تا در صورت تشکيل شدن مجدد سنگهای صفراوی، قبل از بزرگ شدن مجدد آنها با روشهای طبیعی بسیار آسان نسبت به تخلیه طبیعی سنگهای کیسه صفرا اقدام شود. لذا بیمار بدون از دست دادن کیسه صفرا از زندگی طبیعی و بدون دردسری برخوردار خواهد گردید.
در صورت هرگونه پرسش یا نیاز به مشاوره میتوانید با ایمیل gallstonesimpleremoval@gmail.com مکاتبه نمایید.