استاد و فوق تخصص بيماري ام اس گفت: داروي ايراني سينوكس دقيقا مشابه داروي خارجي اونكس است بنابراين بيماران ام اس با خيال راحت و اطمينان كامل اين دارو را به جاي اونكس مصرف كنند.
به گزارش دکتر سلام، محمدعلي صحرائيان، تنها فلوشيپ بيماري ام اس در ايران و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفت و گو با فارس، افزود: به طور كلي اكنون 4 نوع دارو براي بيماران ام اس در كشور وجود دارد كه همگي از خانواده بتااينترفرونها هستند، داروي بتافرون و داروي ربيف كه به صورت تزريق زيرپوستي و يك روز درميان بايد مصرف شوند و داروي اونكس و سينوكس كه نمونه ايراني اونكس است و بيماراني كه تحت درمان با اين داروها هستند بايد هفتهاي يكبار اين دارو را تزريق عضلاني كنند.
وي گفت: به طور كلي همه انواع اين داروها كه بسيار گران قيمت هستند بين 30 تا 50 درصد از عود حملات بيماري ام اس جلوگيري ميكنند و همگي اين داروها اكنون از يارانههاي دولتي برخوردار هستند.
صحرائيان افزود: تا سال گذشته داروي اونكس جزء داروهايي بود كه توسط پزشكان براي بيماران تجويز ميشد اما اخيرا با توليد نمونه ايراني اين دارو در كشور كه با نام تجاري سينوكس عرضه شده است تعدادي از بيماران با توصيه پزشكانشان به سمت مصرف اين دارو رفتهاند و خوشبختانه نتيجه مصرف اين دارو نشان داده كه داروي سينوكس هيچ تفاوتي با داروي اونكس خارجي ندارد.
وي گفت: بررسي هاي داروي سينوكس در وزارت بهداشت توسط كارشناسان اين وزارتخانه كه در واقع مجوز تاييد و ورود داروي اونكس خارجي را هم خود آنان صادر كردهاند نشان داده است كه داروي سينوكس هم از نظر فرمول شيميايي و هم از نظر كارآزمايي باليني هيچ تفاوتي با نمونه خارجي ندارد و اين آزمايشها البته علاوه بر وزارت بهداشت توسط كارشناساني در خارج از كشور هم انجام شده و همين نتايج را به اثبات رسانده است.
فلوشيپ بيماري ام اس در ايران افزود: با توجه به اينكه آزمايشهاي دقيقي در آزمايشگاههاي وزارت بهداشت براي تاييد و صدور مجوز توليد يا واردات هر دارو با سختگيريهاي زياد و بر اساس استانداردهاي بالا انجام ميشود، تاييد يك دارو توسط وزارت بهداشت براي همه پزشكان و بيماران اطمينان بخش است و اين بحث كه سينوكس ايراني از اونكس خارجي اثربخشي كمتري دارد يا عوارض بيشتري دارد كم لطفي برخي افراد سودجوست كه متاسفانه دهان به دهان ميچرخد.
وي گفت: اگر قرار باشد پزشكان يا بيماران به مجوز وزارت بهداشت در مورد داروها اطمينان نكنند بايد هيچكدام از داروهايي كه اكنون با مجوز وزارت بهداشت در كشور توزيع ميشود و بيش از 95 درصد داروهاي مصرفي مردم است اثربخش و قابل اطمينان نباشد.
صحرائيان افزود: متاسفانه هر كار جديد و هر داروي جديد در بازار ابتدا با مقاومت مواجه ميشود و البته افرادي كه از واردات داروهاي خارجي سود ميبرند در شبهه افكني درباره داروهاي داخلي فعاليت گستردهاي دارند، مشابه اين شبهه افكني چند سال پيش در مورد يك داروي توليد داخل بيماري صرع نيز اتفاق افتاد اما بعد از مدتي همه متخصصان نورولوژيست و بيماران متوجه شدند كه داروي توليد داخل با نمونه خارجي تفاوتي ندارد و داروي ايراني را پذيرفتند.
فلوشيپ ام اس گفت: مهمترين عامل در اثربخشي يك دارو اطمينان دادن به مريض در مورد آن داروست، تعداد زيادي از بيماران من از زمان ورود داروي سينوكس به كشور پس از صحبتهايي كه من با آنها داشتيم به مصرف اين دارو رو آوردند و از آن راضي هستند اما البته من بيمارانم را به مصرف اين دارو مجبور نميكنم بلكه با آنان صحبت ميكنم كه خودشان انتخاب كنند.
وي افزود: ممكن است بيماري كه از قديم اونكس مصرف ميكرده و نتيجه گرفته زياد مايل نباشد داروي خود را عوض كند يا بيماري كه از اول بتافرون مصرف كرده را نميتواند بدون اينكه خودش مايل باشد به سمت مصرف داروي ديگر مجبور كرد ولي از نظر علمي تغيير داروي اونكس يا سينوكس كه كاملا مشابه آن است به داروي بتافرون به بهانه مخالفت با سينوكس ايراني به هيچوجه توصيه نميشود و به بيماراني كه تاكنون اونكس مصرف كردهاند توصيه ميكنيم با مشورت پزشكشان با خيال راحت سينوكس مصرف كنند.
وي گفت: با توجه به اينكه داروي بتافرون و ربيف تزريق زيرپوستي دارند نسبت به سينوكس حساسيت پوستي بيشتري ايجاد ميكنند و عوارض پوستي سينوكس نسبت به بتافرون و ربيف كمتر است.
صحرائيان افزود: بنده به عنوان يك فوق تخصص ام اس به تاييد وزارت بهداشت بر داروي سينوكس اطمينان كامل دارم و هيچ علتي براي شك و ترديد نسبت به اين داروي توليد داخل نميبينم و مصرف چند ماهه اين دارو بين بيماران تاكنون هيچ موردي از گزارش عوارض دارويي را به دنبال نداشته است البته بيماري ام اس يك بيماري پيچيده است و براي اينكه تاييد كنيم كدام يك از انواع داروها براي يك بيمار مناسبتر است در كوتاه مدت نميتوان اظهار نظر كرد.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: غير از چهار نوع داروي بيماران ام اس كه از انواع داروهاي بيوتكنولوژي و از خانواده بتااينترفرون هستند اخيرا دو داروي جديد ديگر نيز در دنيا وارد بازار شده است به نامهاي ميتوگزانترون (يا نوانترون) و تايسابري (يا ناتالينروما) كه براي بيماران ام اس شديد كه انواع اين داروهاي چهارگانه بر آنها موثر نباشد تجويز ميشود كه هنوز در ايران وارد نشدهاند.
فوق تخصص بيماري ام اس افزود: بيماري ام اس يك بيماري مزمن عصبي است كه به علت از بين رفتن «مايلين» سيستم عصب مركزي در افراد ايجاد ميشود كه بر اثر آن سرعت هدايت عصبي در بيمار كم ميشود.
صحرائيان گفت: اين بيماري موجب ناراحتيهاي چشمي و به خصوص ناتواني در سيستم حركتي و حسي فرد ميشود، بيماري ام اس در افراد قابل پيش بيني نيست و ممكن است فردي سالها به نوع خوش خيم اين بيماري مبتلا باشد و بدون اينكه ناتواني خاصي داشته باشد به زندگي عادي خود ادامه دهد.
وي اضافه كرد: آمار دقيقي از بيماران ام اس در ايران وجود ندارد اما به نظر ميرسد بين 30 تا 40 هزار نفر در كشور مبتلا به اين بيماري باشند كه البته همه آنها نيازمند مصرف دارو نيستند با اين حال به علل نامعلومي در سالهاي اخير با افزايش اين بيماري در كشور مواجه شدهايم.
وي گفت: دو سوم بيماران ام اس در ايران زن و يك سوم ديگر آنها مرد هستند و به نظر ميرسد در كشور ما اين بيماري بر عكس كشورهاي ديگر بيشتر طبقه تحصيلكرده را مبتلا ميكند.
فلوشيپ بيماري ام اس اضافه كرد: هنوز عامل اصلي بروز بيماري ام اس شناخته نشده است اما ژنتيك و عوامل محيطي و از جمله استرس را از عوامل بروز اين بيماري ميدانند.
بيماران ام اس با اطمينان داروي ايراني سينوكس را مصرف كنند
۹ اسفند ۱۳۹۰ ۰۹:۰۸