وراثت، روش های تربیتی والدین، ویژگی های خانوادگی، نابهنجاری كاركرد سیستم عصبی و آشفتگی های خلقی در بروز این اختلال در كودكان دخالت دارند
همانند شما مادرانی هستند که اظهار میکنند، فرزندشان بیش از حد وسواس دارد و رفتارهایی که نشانه وسواس است در آنها وجود دارد. بعضی والدین رفتارهایی مانند شست و شوی بیش از حد دستها، عوض کردن مرتب و خیلی زیاد لباس، پاک کردن نوشتههای مشق به خاطر احساس اینکه زیبا ننوشتهاند یا غلط و نامرتب نوشتهاند، حساسیت بیش از اندازه بر روی چیدن وسایل اتاقشان یا کتابها و دفترها در داخل کیف از سمت فرزندشان میبینند.
اضطراب بیش از حد یکی از عوامل وسواسی شدن
همه رفتارهای ذکر شده، نشانه یک وسواس و اضطراب است که وقتی خیلی پیشرفته و افراطی میشود، مشکلات زیادی را برای فرد به وجود میآورد. البته باید دانست که همیشه وسواس، دلایل و ریشهای دارد و در بیشتر مواقع مشکلات و افسردگی و اضطراب بیش از حد فرد را به انجام رفتارهای وسواسی سوق میدهد. اگر میل شدید برای انجام یک رفتار یا عادت، خیلی قوی باشد و فرد نتواند در مقابل آن مقاومت کند آن وقت است که میگوییم این عادت به وسواس تبدیل شده است.
راهکارهای حل مشکل وسواسی بودن کودک
در بسیاری از موارد، وسواس در کودکان همانند بزرگسالان است ولی تشخیص و درمان آن سختتر است. چنان چه این وسواس درمان نشود نه تنها باعث ناراحتی و استرس بیشتر کودک شده بلکه ممکن است موجب اختلالاتی در امور تحصیلی، روابط طبیعی اجتماعی و رشد عاطفی او شود. در ادامه این مطلب، راهکارهایی برای حل این مسئله به شما پیشنهاد میشود.
*همان گونه که گفته شد دلایل بروز رفتارهای وسواسی در فرزندتان را بررسی کنید. زمانی میشود به کودک برای حل این مشکل کمک کرد که دلیل اصلی آن مشخص شده باشد.
*چند روزی رفتارهای فرزند خود را زیر نظر بگیرید تا ببینید آیا رفتارهای وسواسی در مواقع خاصی بروز میکند یا نه. سپس در صورت امکان شرایطی را فراهم کنید که کمتر در وضعیتهای وسواس آور قرار بگیرد.
*گاهی این رفتار تقلیدی است. یعنی ممکن است شما یا یکی دیگر از اعضای خانواده این گونه باشند که در این صورت ابتدا باید مشکل خود یا فرد بزرگتر خانواده را رفع کنید چراکه کودک ناخودآگاه و تقلید گونه آن رفتار را انجام میدهد.
*به فرزندتان بگویید حرفهای مثبت را به خود تلقین کرده و مرتب تکرار کند. به طور مثال با خودش بگوید: دستهایم تمیز شده و نیازی به شست و شوی بیشتر نیست یا نوشتهام هیچ ایرادی ندارد و تمیز است.
*از آنجایی که یکی از دلایل اصلی وسواس، اضطراب است برای رفع آن روشهای کسب آرامش را به فرزندتان بیاموزید. یکی از روشهای مقابله با اضطراب کودکان، حرف زدن درباره نگرانی هاست. به طور مثال، اگر فرزند شما در مدرسه اضطراب و ترس زیادی دارد با او درباره شرایط مدرسه صحبت کنید و روش کنار آمدن با مشکلات احتمالی را نیز به او آموزش دهید.
*فرزندتان را به خاطر پیشرفتهایش در رفع این مشکل تشویق کنید و به او جایزه دهید