بعد از سرطان دهانه رحم، حالا نوبت يك نوع سرطان مغز است كه دانشمندان با واكسن به جنگ آن بروند.
به گزارش دکتر سلام، پژوهشگران دانشگاه کاليفرنيا ميگويند آزمايشهاي اوليه يک واکسن جديد سرطان روي بيماراني که داراي تومور مهلک مغزي به نام گليوما هستند، نشان ميدهد که معالجه موثر بوده است. نام اين واكسن وايتسپن(vitespen) است و کارش اين است که سيستم ايمني خود بيمار را تحريک ميکند تا به سلولهاي سرطاني حمله کند.
پرفسور پل ماتيو، از امپريال کالج دانشگاه لندن، به بي.بي.سي گفته است اين يافتهها ممکن است انقلابي در مداواي بيماران مبتلا به غده سرطاني مغز ايجاد کند: «آنچه که ما غالباً فراموش ميکنيم اين است که بدن، خود بهترين معالجات را براي سرطان فراهم ميآورد.
سلولهاي مصونيت بدن ما، همان سلولهايي که براي جنگ با عفونت به ما کمک ميکنند، مرتبا غدههاي ما را هم تحت نظر دارند. اگر بتوانيم اين سلولها را تحريک کنيم که به دنبال غدههاي سرطاني بگردند و موثرتر کار کنند در آن صورت به طور بالقوه ميتوانيم يک استراتژي کاملا جديد براي مداواي غدههاي سرطاني مغز پيدا کنيم.»
واکسن مورد بحث، با استفاده از موادي که از تومور سرطاني خود بيمار به دست آمده ساخته ميشود و نتايج اوليه نشان داده که 7 بيمار از 8 بيماري که تحت نظر قرار داشتند، بيش از مدت 6 ماه و نيميکه براي زنده ماندن آنها تخمين زده ميشد، زنده ماندند.
در تهيه اين واکسن از نوع مصنوعي پروتئيني که در اطراف 30 تا 35 درصد تومورهاي سرطاني ديده ميشود، استفاده ميشود تا به سيستم مصونيت بدن درباره وجود اين پروتئين هشدار دهد تا به آن حمله کند.
محققان در حال آزمايش اين روش روي بيماران مبتلا به سرطان پوست، کبد و روده بزرگ هم هستند. مدتي قبل هم پژوهشگران آمريکايي اعلام كردند با تزريق واکسن به 23 بيمار مبتلا به گليوبلاستوما مولتيفرم توانستهاند دستکم 18 ماه به طول عمر آنها بيفزايند.
محققان اظهار اميدواري ميكنند در آينده اين واكسن بتواند به بهبود نيمي از بيماران مبتلا به تومور مغزي کمک کند. گليوبلاستوما مولتيفرم بيشتر به افراد 40 تا 60 ساله حمله ميکند و يک چهارم تومورهاي مغزي از اين نوع هستند.
پيش از اين، ساخت واكسني عليه ويروس پاپيلوما كه زمينهساز سرطان گردن رحم است، اميدهاي تازهاي در مقابله با سرطانها از طريق واكسن ايجاد كرده بود.
هر ساله بالغ بر دو ميليون نفر در جهان به سرطان با منشاء ويروسي مبتلا ميشوند. تعداد انگشت شماري از ويروسها مسبب اين سرطانها هستند و بنابراين سرمايهگذاري براي تهيه واکسنهاي جديد ميتواند در مبارزه با اين بيماريها بسيار موثر باشد.
سرطانهاي گردن رحم، معده، کبد، سرطان نازوفارنژيال، غدد لنفاوي و لوسمي، از جمله سرطانهايي هستند که با عفونت ناشي از آلودگي به برخي ويروسها مرتبطند.
گروهي که در زمينه تهيه واکسن براي جلوگيري از ابتلا به ويروسهاي سرطانزا تحقيق ميکنند، ميگويند: درک ارتباط ميان برخي ويروسها با ابتلا به تعدادي از سرطانها، در واقع شناسايي يکي از حلقههاي زنجيره بيماري است و به دنبال آن حلقههاي ديگر نيز کشف خواهد شد. همچنين با واکسيناسيون عليه ويروس ميتوان زنجيره ايجاد سرطان را شکست.