نرخ بیکاری جوانان بیش از 2 برابر نرخ عمومی کشور و نرخ بیکاری زنان نیز نزدیک به 50 درصد است.موضوع مربوط به بیکاری و نگرانی خانواده ها درباره بیکاری فرزندان، به یکی از مهم ترین چالش های کشور تبدیل شده است.
بیکاری همچنان نشان درجه یک مشکلات اقتصادی در کشور را دارد و در واقع یکی از مهم ترین معضلات و مسائل کشور در مورد بیکاری جوانان، عدم موفقیت افرادی است که پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی امکان راهیابی به بازار کار را ندارند و در این بخش با مخاطرات و مشکلات فراوانی مواجه می شوند.
به عبارتی، درصدی از جمعیت فعال جامعه که به دلیل افزودن بر دانش و تخصص خود راهی دانشگاه ها می شوند و این مسئله باعث تاخیر چندساله آنها در ورود به بازار کار می شود، به جای اینکه بتوانند پس از فارغ التحصیلی ورود بهتری به بازار کار داشته باشند، به درب های بسته بنگاه ها و واحدهای اقتصادی کشور بر می خورند.
بر اساس آمار، حدود 1میلیون نفر از کل بیکاران کشور را فارغالتحصیلان دانشگاهی تشکیل میدهند، با این حال بالاترین تعداد بیکاران در رشتههای صنعت و فرآوری، کامپیوتر، هنر و روزنامهنگاری قرار دارند.
این در حالی است که بدون ترديد يکي از مهمترين مسائلي که ذهن جوانان ايراني را به خود مشغول کرده موضوع ادامه تحصيل است.
رشد شتابان دانشگاهها و مراکز آموزش عالي در اقصي نقاط کشور، فقدان اعضاي هيئتعلمي توانا و متخصص و پذيرش دانشجو در سطوح گسترده موجب انباشت فارغالتحصيلان ناکارآمد و بيکاري شده است که تصور ميکنند با اخذ مدارج علمي بالاتر امکان و شانس دستيابي به مشاغل بهتر را دارند.
اين در حالي است که رشد و افزايش بيرويه دانشجويان و فارغالتحصيلان ميزان توقعات و خواستههاي بخش قابلتوجهي از جوانان نسبت به کيفيت اشتغال را بالا برده است.
ساليانه هزاران نفر دانشجوي فارغالتحصيل يا در حال تحصيل در مقطع کارشناسي، خود را براي رقابتي سنگين و نفسگير براي ورود به مقطع کارشناسي ارشد آماده ميکنند و بخت خود را در اين ماراتن علمي به آزمون ميگذارند؛ اما آيا همه آنها توجيه کافي براي ورود به اين مقطع دارند؟
دلايل بسياري از جوانان براي ادامه تحصيل چيزهايي متفاوت ميتواند باشد، دلايلي مثل: 1. کسب علم و دانش 2. فشار خانواده و محيط 3. درآمد بيشتر 4. شخصيت اجتماعي بالاتر 5. بيهدفي در زندگي 6. همسريابي 7. نرفتن به سربازي.
دلایلی که با توجه به وضعیت اقتصادی کشور در خصوص درامد بالاتر و شخصیت اجتماعی بهتر کارساز نیست.بقیه موارد هم آنقدر قوی نیستند که یک جوان 4 تا 6 سال وقت خود را دانشگاه بگذراند .
گفتنی است، با تمام طرح ها و منابعی که از سوی دولت در سال های اخیر به منظور حل مشکل اشتغال کشور در نظر گرفته شد، اما هنوز هم بیش از 3 میلیون و 100هزار نفر در کشور بیکار هستند که از این تعداد 1 میلیون نفر زن و 2 میلیون و 200 هزار نفر نیز مرد هستند.
مسئله بالا بودن آمار بیکاران جوان کشور به نوعی دیگر در بررسی بیکاری جوانان 15 تا 24 ساله نیز مشهود است چرا که بیشترین درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی در سنین 20 تا 30 سال قرار می گیرند. این گروه سنی در بهار امسال نرخ بیکاری 28.6 درصدی را تجربه کردند.