hhh494

 

در بخش چشم پزشکی، درباره تشخیص بیماری از روی چشم،  مطالبی را برای شمات بیان می کنیم ،و در این زمینه 11 سوال و جواب داریم که باهم می خوانیم

چشمانتان به شما چه می گویند؟
پرسش 1: پزشکان با معاینه ی چشمتان می فهمند که آیا کلسترول بالا دارید یا نه.
پاسخ: درست
توضیحات: چشم ها فقط پنجره هایی به روح شما نیستند؛ آنها پنجره هایی به سلامت شما هم محسوب می شودند. علاوه بر تشخیص بیماری های چشم، پزشکان می توانند نشانه هایی از کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت و برخی دیگر بیماری های خاص را در چشمان شما ببینند.

صدمه دیدن رگ های خونی پشت چشم ها از اولین نشانه ها است. در پایان آزمایشتان نیز پزشک می تواند تصمیم بگیرد که آیا آزمایشات و دیگر اقدام ها برای حفظ چشم ها و سلامت شما لازم است یا نه.

 

پرسش 2: اگر چشمانتان سوزناک است و تار می بینید ممکن است …… داشته باشید.
پاسخ: سندروم دید کامپیوتری
توضیحات: چشمان خسته، قرمز، تاری دید و سوزناکی آن همگی نشانه های سندرم دید کامپیوتری اند که این بدان معنی است که چشمتان در حال واکنش به دیدن طولانی مدت صفحه نمایش است. به صورت منظم به چشمانتان استراحت بدهید، از فیلتر های ضد تشعشع استفاده کنید، مکان و وضعیت نمایشگر خود را تغییر دهید و مطمئن شوید نور به اندازه کافی موجود است. برخی قطره های چشم و یا عینک های مخصوص نیز می توانند مفید باشند.

 

پرسش 3: اگر والدینتان از عینک استفاده کنند، شما هم عینکی خواهید شد.
پاسخ: درست
توضیحات: اگر یک یا هر دو والدین نزدیک بین و یا دور بین باشند، احتمال ابتلا برای شما نیز بالاتر می رود. معمول ترین مشکلات چشمی، که همان نزدیک بینی(میوپیا) و دوربینی(هایپروپیا)، معمولا ارثی هستند. نزدیک بینان، اشیای دور را به سختی و تار می بینند ، اما شیئ نزدیک را به راحتی می بینند. دور بینان نیز دور را به خوبی می بینند ولی نزدیک را به سختی می توانند پردازش کنند.
پرسش 4: در چه سنی، خواندن یک تکه کاغذ برایتان سخت می شود؟
پاسخ: 40 سالگی به بالا
توضیحات: بیشتر مردم در اوایل چهل سالگی شروع به تجربه ی مشکلاتی در خواندن منو ها و یا روزنامه ها می کنند. همانطور که چشم مسن تر می شود کار تغییر شکل عدسی چشم به منظور تمرکز بیشتر بر چیز های نزدیک سخت تر می شود.

به این مشکل پرسبیوپیا می گویند. پرسبیوپیا یک ایراد انکساری است؛ همراه با میوپیا، هایپروپیا و آستیگمات(شرایطی که در آن چشم بیمار، نور را به صورت متعادل به شبکیه تمرکز نمی دهد.)
پرسش 5: دید دوگانه به صورت ناگهانی نشانه ….. است.
پاسخ: سکته
توضیحات: دید دوگانه هم می تواند به دلیل آب مروارید و مشکلات چشمی باشد و هم می تواند نتیجه اشکالات مغزی، نظیر سکته مغزی باشد. در این شرایط پزشکان از بیمار می خواهند که یک چشم خود را ببندد.

 

اگر بیماری با بستن یک چشم باز هم دید دوگانه داشته باشد، می توان نتیجه گرفت که مشکل از چشمان اوست. ولی اگر با بستن یک چشم این مشکل بر طرف شود، مشخص می شود که مشکلی در جایگیری دو چشم در سر است که می تواند به دلیل ایجاد مشکل در اعصاب و عضلات حرکت دهنده چشم باشد.
پرسش 6: کسانی که کور رنگی دارند، ……. را نمی توانند ببینند.
پاسخ: رنگ های قرمز و سبز
توضیحات: کور رنگی بدان معنی نیست که شما دنیا را در لایه هایی از خاکستری می بینید! این اتفاق در کور رنگی های خیلی شدید ونادر اتفاق می افتد. بیشتر افراد کور رنگ در تشخیص رنگ های قرمز از سبز مشکل دارند.

 

دلیل این بیماری مشکلی است که برای سلول های چشمی بر روی شبکیه که مخصوص تشخیص رنگند، ایجاد می شود. چشم ها سلول هایی به اسم کن ها دارند که وظیفه تشخیص رنگ های سبز، قرمز و آبی را دارند.
پرسش 7: چه عواملی ریسک ابتلا به آب مروارید را بالا می برند؟
پاسخ: سن و استفاده نکردن از عینک
توضیحات: اگر چیز ها را تار و تاریک و ابری می بینید و اشیا به روشنی قبل نیستند، شما آب مروارید دارید. این بیماری باعث می شود عدسی چشمتان ابری مانند و تار شود. بعضی می گویند مانند دیدن از درون یک شیشه ی کثیف است.

در ایالات متحده بیشتر افراد 60 سال به بالا نشانه هایی از آب مروارید دارند. ازعوامل افزایش ریسک ابتلا به آب مروارید می توان به بالا رفتن سن، فشار خون بالا، دیابت و تماس بیش از حد با نور خورشید، اشاره کرد.
پرسش 8: چه چیز باعث چشم های زرد می شود.
پاسخ:یرقان
توضیحات: یرقان یا همان زردی، زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها است و می تواند نشانه مشکلاتی در کبد، پانکراس و یا کیسه صفرا باشد. عفونت ها، سرطان و مشکلات خونی می توانند زردی را ایجاد کنند.

اگر فقط پوستتان زرد یا نارنجی است ولی سفیدی چشم ها مشکلی ندارد این بدان معنی است که شما مواد غذایی سرشار از بتا کروتین مانند هویج را زیاد مصرف می کنید.
پرسش 9: چرا افراد دیابتی ریسک ابتلا به بیماری های چشمی بالا تری دارند؟
پاسخ: فشار و قند بالای خون
توضیحات: فشار خون بالا و قند بالای خون می تواند به شبکیه، عدسی و اعصاب باصره صدمه وارد کند. افراد دیابتی راحت تر به آب مروارید، آب سیاه و رتینوپاتی دیابتی (صدماتی که در دیابت طولانی مدت به شبکیه وارد می شود) مبتلا می شوند.

 

رتینوپاتی دیابتی باعث تورم و نشتی رگ های شبکیه می شود و مایعاتی را به چشم ترشح می کند، همچنین می تواند باعث ایجاد نافرم رگ های جدید شود.
پرسش 10: آمبلوپیا چیست؟
پاسخ: تنبلی چشم
توضیحات: افراد مبتلا به آمبلوپیا یا همان تنبلی چشم معمولا دید بدتری در یک چشم دارند به خاطر اینکه آن چشم در کودکی به خوبی رشد نکرده است. در کودکان می توان تنبلی چشم را با بستن چشم بندی به چشم قوی تر و اجبار چشم ضعیف به کار بیشتر، درمان کرد.

 

در طول زمان چشم ضعیف قوی تر می شود و نهایتا به صورت طبیعی در می آید. کودکانی که همراه با تنبلی چشم، چپی چشم نیز دارند باید قبل از عمل جراحی، تنبلی چشم را برطرف کنند. این گروه ممکن است به عینک های مخصوص نیز احتیاج پیدا کنند.
پرسش 11: نقطه کور موقت می تواند نشانه ….. باشد.
پاسخ: میگرن چشمی
توضیحات: میگرن چشمی یا میگرن شبکیه نوعی از سردرد های میگرنی است که باعث کوری موقت و ایجاد نقاط کور (معمولا در یک چشم) می شود. این مشکلات در دید مربوط به سردرد بوده و بیش از یک ساعت دوام نمی آورند.