بهتر است در ابتدا فرنی، حریره یا سوپ رقیقتر باشد و غلظت آن کمی از شیر مادر بیشتر باشد. به مرور میتوان غلظت آن را بیشتر کرد و در ظرف مدت کوتاهی به غلظتی شبیه حلیم رساند که به آسانی از قاشق نریزد. هر چه غذا رقیقتر باشد کالری آن کمتر است.
برای تهیه فرنی از 2 روش زیر می توان استفاده كرد:
روش اول:
آرد برنج (یك قاشق مرباخوری سرصاف)
شكر (نصف قاشق مرباخوری سرصاف)
شیر (ترجیحا شیر مادر) (5 قاشق مربا خوری)
آرد برنج باید اول با كمی آب و شكر (به میزان فوق) كاملا پخته شود سپس 5 قاشق مرباخوری شیر اضافه گردد. قوام فرنی باید كمی بیشتر از شیر مادر باشد. اگر از شیری به جز شیر مادر استفاده می شود حتماً باید قبلا جوشانده شود.
روش دوم:
آرد (برنج یك قاشق مرباخوری سرصاف)
شكر (نصف قاشق مرباخوری سرصاف)
شیر پاستوریزه (120 سی سی، معادل نصف لیوان معمولی)
در این روش اول 120 سی سی شیر پاستوریزه را به مدت 10 دقیقه می جوشانند، سپس آب جوشیده خنك شده را به آن اضافه می كنند تا حجم شیر مجددا به 120 سی سی برسد بعد آرد و شكر را به شیر اضافه می كنند و مجدداً حرارت می دهند تا به قوام فرنی برسد.
توجه: منظور از یك قاشق مرباخوری، قاشقی است با گنجایش cc 5 مانند قاشق مدرج شربت های كودكان.
حریره بادام
طرز تهیه كاملا مشابه تهیه فرنی است و همراه با افزودن آرد و شكر یك قاشق مرباخوری بادام پوست گرفته و رنده شده ( یا آسیاب شده) نیز اضافه می شود.
برای سهولت كار و رعایت تنوع در غذای شیرخوار می توان یك روز در میان از فرنی و حریره بادام استفاده كرد.
سوپ
گوشت بدون چربی به اندازه یك تكه خورشتی (معمولا به اندازه یك تخم مرغ متوسط) به ترتیب اولویت و ارجحیت گوشت گوسفند، مرغ، گوساله.
برنج یك قاشق مربا خوری
هویج متوسط یك سوم
بعد از این كه گوشت كمی پخته شد برنج و هویج اضافه می شود. پس از پختن كامل، باید همه مواد سوپ را مخلوط و نرم كرد تا به غلظت فرنی برسد.
به عنوان مثال 3 نوع سوپ كه تنوع مواد غذایی در محتویات آن رعایت شده است ذكر می گردد.
گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمینی
گوشت گوسفند، لوبیا سبز، برنج، گشنیز و گوجه فرنگی
گوشت گوساله، كدو حلوایی، جعفری، سیب زمینی و گوجه فرنگی
اضافه كردن كمی پیاز رنده شده و خرد شده به سوپ برای رفع بوی مرغ یا گوشت اشكالی ندارد. همچنین افزودن چند قطره آب لیمو ترش تازه یا آب نارنج تازه به سوپ و غذای كودك هم آن را خوش طعم می كند و هم جذب آهن را افزایش می دهد.
توجه:
هر سه روز یك بار یك نوع سبزی به سوپ اضافه می شود: مانند جعفری، گشنیز، لوبیاسبز، كدوسبز، كرفس و …
به سوپ نباید نمك، شكر یا چاشنی اضافه كرد.
بهتر است كدو، كرفس و لوبیا سبز را اول پخته و بعد به سوپ اضافه كنند.
سبزی ها باید در آخرین لحظات پخت سوپ اضافه شود. در ظرف را نیز می بندند تا ویتامین های آن از بین نرود.
اسفناج تا یك سالگی مجاز نبوده و نباید به سوپ شیرخوار اضافه شود.
پوره سیب زمینی
یك سیب زمینی متوسط را بعد از شستن كامل با پوست می پزند. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا می كنند سپس سیب زمینی را همراه با یك قاشق مرباخوری كره یا روغن مایع نرم كرده، كم كم به آن شیر پاستوریزه كه قبلا جوشانده باشد اضافه می كنند تا به نرمی و غلظت دلخواه برسد.
پوره هویج
پوره هویج هم مثل پوره سیب زمینی تهیه می شود با این تفاوت كه اول یك هویج متوسط را كاملا شسته و پوست كنده و با كمی آب می پزند و بعد كره یا روغن و شیر را اضافه می كنند.