این متخصص تغذیه ادامه داد: محل تشکیل گلبولهای قرمز، مغز استخوان است و آهن موجود در غذاها سبب اقزایش تشکیل این گلبولها میشود. آهن در تمام اعمال متابولیکی، سوخت و سازها و همچنین تشکیل سلولها از دوران جنینی تا پایان عمر نقش بسیار مهم و اساسی دارد.
احمدی با بیان اینکه کمبود آهن در بدن سبب آنمی (کم خونی و فقر آهن) میشود، ادامه داد: اختلال در یادگیری، خستگی، ریزش مو و … از دیگر عوارض کمبود این ماده معدنی است. کمبود آهن سبب میشود که اکسیژنگیری گلبولها دچار مشکل شود و چون اکسیژن کمتری به مغز میرسد، مغز خسته، فراموشکار و کند میشود.
وی همچنین به مواد غذایی که حاوی مقادیری از این ماده معدنی است اشاره کرد و گفت: آهن موجود در موادی مانند گوشت قرمز، دل، جگر، کله و پاچه، زبان و مغز به شکل دو ظرفیتی است که به راحتی جذب میشود و هیچگونه تداخلی با مواد مغذی دیگر ندارد.
احمدی با بیان اینکه در برخی مواد گیاهی نیز این ماده معدنی یافت میشود، گفت: آهن در حبوبات بویژه عدس و آهن به وفور وجود دارد و همچنین در برخی سبزیجات نظیر اسفناج، کاهو و کلم نیز این ماده وجود دارد. البته آهن موجود در این مواد و همچنین آهن موجود در مغزهای خوراکی نظیر پسته به صورت سه ظرفیتی بوده که به سادگی قابل جذب نیستند و میتوانند با مواد مغذی دیگر تداخل داشته باشند.
وی ادامه داد: مثلا جذب آهن موجود در اسفناج با کلسیم موجود در شیر ایجاد اختلال میکند و میزان جذب آهن را کاهش میدهد. مصرف چای سبب اختلال در جذب و کاهش آهن موجود در مواد غذایی گیاهی میشود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: نان کامل، سبزی تازه، حبوبات، گوشت، تخم مرغ، دل، جگر، قلوه، بادام زمینی، انجیر، کلم، چغندر، عدس، موز، گیلاس، پیاز، سیب و… حاوی مقادیر زیادی از ماده معدنی آهن هستند.